Formule 1

Alpine F1-directeur Rossi gooit deur voor Oscar Piastri niet dicht: "We hebben onze les geleerd"

Uitgegeven door Bart • 11 maart 2023 06:00

De deur bij Alpine is niet definitief dicht voor Oscar Piastri. Dat zegt Alpine-directeur Laurent Rossi die de contractsoap van vorig jaar achter zich gelaten heeft. Toch sluit de Fransman een toekomst met de 21-jarige Australiër niet uit. Piastri kreeg in alle opleidingsklassen de steun van de Franse renstal kreeg, maar koos vorig jaar voor een overstap naar McLaren. Na een contractsoap oordeelde de Contract Recognition Board dat zijn voorcontract bij Alpine niet geldig was en dat niets een overstap naar McLaren in de weg stond.

Oscar Piastri


Afgelopen weekend maakte Piastri zijn F1-debuut voor McLaren en Rossi zegt in de podcast Beyond the Grid dat hij de contractsoap afgesloten heeft. "Het is voorbij en we hebben onze les geleerd. Het is niet nodig om wrok te koesteren. Dat maakt je kapot en het staat de dingen die je wilt bereiken in de weg. Het is voorbij en ik wens Oscar veel succes."

Rossi sluit een toekomstige samenwerking dan ook niet uit. "We zien wel of het zo ver komt. Als ooit de mogelijkheid zich voordoet, zegt ik niet op voorhand nee, maar ik zeg nu ook geen ja. We zien wel."

Teambaas Otmar Szafnauer had meer loyaliteit van Piastri verwacht, maar Rossi weet ook dat coureurs vooral aan hun eigen toekomst moeten denken. "Ik ga coureurs niet ontrouw noemen. Zij moeten hun eigen carrière managen en dat is heel moeilijk. Er zijn veel kandidaten en een wrede wereld. Na een slecht jaar kunnen ze er al uitgegooid worden. Coureurs moeten voor hun kansen gaan."

Achteraf gezien had Rossi graag gezien dat het anders was gelopen. "Oscar had ook naar ons toe kunnen komen dat hij een ander aanbod had gekregen. Dan hadden we kunnen praten, maar dit heeft ons allemaal verrast. Het was ook een verrassing voor Ricciardo en dat zegt genoeg. We hebben er veel van geleerd en het zou ook dom zijn om er niks van te leren. We hebben geleerd dat loyaliteit niet bestaat als individuele belangen om de hoek komen kijken. Soms zijn mensen te jong om alle positieve en negatieve kanten tegen elkaar af te wegen. Daarnaast gaan we onze contracten met coureurs uit de academy aanpassen en nemen we daarin de complete route naar de Formule 1 door. Nu hebben we te veel deuren opgelaten."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS