Rally

Uitgegeven door Peter Vader • 2 maart 2021 04:13

De Est Ott Tänak werd nooit serieus uitgedaagd tijdens de driedaagse rally in de bevroren bossen van Lapland. Hij bouwde een comfortabele voorsprong op tijdens de eerste twee etappes en kwam zegevierend door de finale om daarmee de Arctic Rally, de tweede ronde van het FIA World Rally Championship, met 17,5 seconden te winnen. Thuisheld Kalle Rovanperä weerde een aanvallende Thierry Neuville af en claimde het beste resultaat uit zijn carrière door als tweede te eindigen. Pas 20 jaar oud werd hij met dit resultaat de jongste coureur die het WRC leidde in de 49-jarige geschiedenis van het kampioenschap. Neuville eindigde met 2,3 seconden achterstand op de derde plaats.

WRC_Arctic_Rally_podium_World-OttTanak-Arctic-2021

Ott Tänak won vijf van de tien 10 snelheidsproeven op sneeuw en ijs in zijn Hyundai i20. Afgezien van een ‘struikelpartij’ met een sneeuwbank op zaterdag, vermeed hij problemen op de supersnelle wegen in de buurt van Rovaniemi – de sprookjesachtige plaats waar Father Christmas vandaan komt - om zijn aanspraak op de leiding in het kampioenschap te vervolmaken, nadat hij zich moest terugtrekken uit de seizoensopener in Monte Carlo.

"De druk was er en we wisten dat het erg ingewikkeld zou worden om de strijd aan te gaan", zei hij. “Uiteindelijk hebben we een heel goed weekend achter de rug, met maar één foutje. Het is een geweldige plek, zeker één van de beste plekken om een winterrally te houden. "

Rovanperä, die net aan zijn negende rally op het hoogste niveau was begonnen, begon de laatste dag met een buffer van 1,8 seconden naar Neuville. Hij vergrootte dit met een tiende in de eerste van twee proeven van de 22,47 km lange Aittajärvi-klassementsproef, voordat hij de laatste Wolf Power Stage won om zijn grip op de tweede plaats te behouden.

De Toyota Yaris-coureur realiseerde hiermee vier punten voorsprong op naaste belager Neuville en gaat nu aan de leiding van het klassement. Bovendien degradeerde hij wereldkampioen Sébastien Ogier, die een teleurstellend weekend had. De Fransman eindigde als 20e nadat hij zijn Yaris al driftend in de sneeuw had begraven.

WRC_Arctic_Rally_Sebastia_Ogier_Toyota

De derde plaats van Neuville zorgde voor een dubbel podium voor Hyundai Motorsport, waardoor de voorsprong van Toyota Gazoo Racing in het constructeurskampioenschap terugliep naar 11 punten.

Craig Breen eindigde als vierde in een andere i20, na een afwezigheid bij vier rally's. Het bandenbeheer was cruciaal en de Ier viel zaterdag terug toen hij worstelde om grip op verslechterende wegen, nadat hij op de openingsdag nog als tweede wist te eindigen. Hij lag 52,6 seconden achter Tänak.

Breen hield Elfyn Evans op afstand in de laatste proef, nadat de Welshman in de voorlaatste etappe tot een afstand van 3,6 seconden naderbij kroop. Het laatste verschil tussen hen was 8,9 sec. De Japanse Takamoto Katsuta rondde de top zes af in een andere Yaris.

Oliver Solberg maakte een verbluffend debuut in het WRC-wereldkampioenschap rally’s. De 19-jarige scoorde zaterdag een top drie etappetijd en was flink op koers, door als zesde te eindigen voordat hij met zijn i20 in de sneeuw spinde in de laatste etappe en hij uiteindelijk achter Katsuta terechtkwam.

Het Ford Fiesta-duo Teemu Suninen en Gus Greensmith waren achtste en negende, terwijl WRC2-winnaar Esapekka Lappi de top 10 completeerde in een Skoda Fabia.

Op het podium werden eerbetoon gebracht aan de Finse rallygrootmeester Hannu Mikkola. De wereldkampioen van 1983 en drievoudig nummer twee stierf op vrijdag en de Finse luchtmacht gaf acte de presence bij de herdenking met een F18 Hornet-luchtparade.

De WRC verhuist nu naar de geasfalteerde Croatia Rally voor de derde ronde, die van 22 tot 25 april in Zagreb plaatsvindt.

Geniet even van onderstaande video's van de Arctic Rally Finland, het is rallyrijden in de sneeuw zoals je nog nooit gezien hebt: