Karting • GK4 Kartseries

Youri Bonte in stijl naar Nederlandse titel! “Ik ben superblij! Ik had dit echt niet verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 juli 2018 01:16 • Print artikel

VENRAY - Met een perfecte score wist karter Youri Bonte zondag in Venray dat het niet meer mis kan in het Nederlands kampioenschap IAME X30. Het elfjarige talent uit Vrouwenpolder pakte met nog één ronde te gaan zijn eerste titel in de X30 Cadet-klasse. Hij deed dat door alle drie de wedstrijden van het NK op zijn naam te schrijven.

Youri Bonte met trotse vader Gommert Bonte

“Dit is leuk, cool!”, zei een enthousiaste Youri. “Ik ben superblij! Ik had dit echt niet verwacht toen het seizoen begon, want ik wist dat er een aantal goede rijders in de klasse zitten, zoals Luuk (Neessen, red.) en Senna (van Soelen, red.). Ik was toen al blij geweest met een paar podiumplaatsen.”

Die paar podiumplaatsen werden er een heleboel. En dan vrijwel uitsluitend podiumplaatsen waarbij hij op de bovenste trede stond. Want Youri won bijna elke race in het NK dit seizoen. Die dominantie zette hij in Venray voort door eerst de kwalificatie te winnen en daarna de drie races. Dat noem je nog eens in stijl kampioen worden!

Terugblikkend op het seizoen tot dusver concludeerde Youri dat hij veel aan zijn team OW Karting van Ricardo Oude Weernink te danken heeft. “Ricardo heeft een heel goed team. Hij weet ontzettend veel over karten en geeft veel goede tips net als van driver-coach Jesse. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee. mijn vader is ook een goede monteur. Hij weet bijna altijd weer een goede afstelling van de kart te vinden. De kart ziet er ook goed uit, hij rijdt supergoed. En ikzelf heb dit jaar veel geleerd. Ik moet alleen nog wel wat beter leren rijden in de regen. Dat wordt trainen, trainen.”

Wat hij dan zoal geleerd heeft dit jaar? “Hoe je de bochten het beste neemt door ze niet te breed te nemen en dus zo min mogelijk meters te maken. Ook remmen gaat dit jaar een stuk beter.” Het zijn kwaliteiten die hem dit jaar aan die titel hebben geholpen.

Youri Bonte Nederlands kampioen X30 Cadet

Nu hij kampioen is, heeft het weinig zin om komend seizoen ook in de Cadet-klasse te rijden. Dus gaat hij volgend jaar de overstap maken naar de X30 Junioren. “Dat wordt spannend, want in die klasse zitten een hoop goede rijders. Ik heb nog niet gereden in een Junioren-kart, maar we hebben wel de spullen klaar. Dit jaar ga ik er al in trainen.” Maar eerst resten hem nog tal van wedstrijden in de Cadet-klasse. En die titel in het Nederlands kampioenschap, daar blijft het wat Youri betreft niet bij. Ook in het GK4-kampioenschap staat hij bovenaan. “Die titel wil ik ook. Als me dat lukt, dan ben ik echt blij.”

In ieder geval heeft hij alvast weer een mooi verhaal te vertellen op zijn basisschool de Goede Polder in Vrouwenpolder. Youri vertelt zijn klasgenootjes altijd over zijn prestaties op de kartbaan. “Veel jongens voetballen, maar ze snappen wel wat ik doe. Zeker nadat ik een spreekbeurt over karten heb gehouden. Ze zullen het wel leuk vinden dat ik kampioen ben geworden!”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston, Ristorante Verdi, Sligro Vlissingen, Rijkse accountants & adviseurs en Breezand vakanties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS