Karting • GK4 Kartseries

Rob Lucassen sluit topseizoen overtuigend af: drie keer winst en kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 november 2015 08:09 • Print artikel

GENK - Zelden was een karter zo succesvol in de Honda Cadet-klasse van de GK4 Series als Rob Lucassen. De tienjarige inwoner van Boxmeer sloot zondag in Genk zijn seizoen af met drie raceoverwinningen en boekte daarmee zijn zoveelste dagzege. Het was meer dan voldoende voor zijn eerste titel! Wat Robs seizoensresultaten nog indrukwekkender maakt, is zijn puntentotaal. Gedurende de 24 races, verdeeld over 8 rondes, kan een rijder maximaal 828 punten te vergaren. Daarvan behaalde de jonge Brabander er maar liefst 778. We mogen in dit geval dus gerust spreken van een groot talent. Dat Rob zondag in Genk, waar het dubbele aantal punten te verdienen was, na de eerste race al kampioen was, wekte dan ook geen verbazing.

Rob Lucassen kampioen GK4

Het maakte de vreugde bij Rob er in ieder geval niet minder om. “Dit was mijn beste jaar”, zei hij glunderend. “Het is de eerste keer dat ik kampioen ben geworden. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee. Ik vind het bijzonder en heel leuk. Ik heb nu geleerd wat het is om vooraan te rijden.” Terugblikkend op zijn seizoen vond Rob de races tijdens de tweede ronde, in Emmen, het mooist. “Ik moest daar flink knokken voor de winst. Dat vind ik het leukst. Ik heb ze alle drie gewonnen en ik had ook nog poleposition.”

Gevraagd naar zijn voornaamste kwaliteit, noemt Rob ‘bekeken rijden’. Het is iets dat hij vorig jaar leerde op de kartbaan van Spa-Francorchamps. “Ik keek dan naar de rijder voor me hoe wijd hij ging in de bocht. Toen dat wijd genoeg was, zette ik mijn kart ertussen.” Met dat soort inhaalacties hoopt hij net zo ver te komen als Max Verstappen, die ook bekendstaat als iemand die geweldig goed kan inhalen. De Nederlandse Formule 1-coureur is dan ook zijn grote voorbeeld. “Ik hoop dat ik net zo goed kan worden als Max. Hij is echt super”, zegt Rob. Er is echter één groot verschil met Verstappen: Rob begon nóg jonger met karten. Hij was toen pas twee jaar oud…

Alle ervaring die hij de afgelopen acht jaar heeft opgedaan betaalde zich dit seizoen dubbel en dwars uit. In Genk liet hij zondag overtuigend zien dat er in de Honda Cadet-klasse maar één de beste is, en dat is Rob Lucassen. Al in de eerste race toonde hij dat hij grote plannen had voor het weekeinde. Zeker ook omdat hij van de laatste plaats moest starten en toch won. “Ik had de kwalificatie in de regen op nieuwe banden gereden en dat is dan niet echt fijn. Ik reed daardoor de slechtste tijd. Maar doordat de banden nog nieuw waren, had ik in de race iets meer grip dan de rest. Zo reed ik heel makkelijk naar voren. Na drie rondjes lag ik al eerste.”

Toen hij vervolgens met drie seconden voorsprong op de nummer twee als eerste over de finish kwam, was het kampioenschap een feit. Het betekende dat de tweede race voor Rob niet al te spannend meer was. Toch was hij nog gedreven genoeg om opnieuw voor de overwinning te gaan. Kort na de start greep hij de koppositie en werd daarna geen moment bedreigd. Opnieuw met drie seconden voorsprong kwam hij als eerste voorbij het zwartwitgeblokt.

Rob Lucassen wint titel in Genk

Omdat hij al twee races had gewonnen, wilde Rob ook graag nog race drie winnen. In eerste instantie leek hij niet te slagen in die missie. Georgina Driessen lag de hele race op kop. Maar in een uiterste poging toch het maximale resultaat te behalen, perste Rob zich in de laatste bocht van de laatste ronde nog voorbij de rijdster uit Arnhem. Zo pakte hij, als een ware kampioen, overwinning nummer drie van het weekeinde. “Ik moest wel lachen onder mijn helm”, zei Rob over die fenomenale inhaalactie. “Ik was heel blij. Na afloop heb ik nog kinderchampagne gedronken. Die was best pittig, maar wel lekker!”

Robs speciale dank gaat uit naar zijn monteur Jeroen van der Aa. “Zonder hem was het nooit gelukt kampioen te worden!”

Rob Lucassen bedankt al zijn sponsoren voor een bijzonder mooi en succesvol seizoen: D & K Dakreparaties, Smulders Carsystems, Kart-Parts, MS-kart, RTM Racewear, Raceway Venray en Frontina Flex.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS