Karting • GK4 Kartseries

Karters Sam Claes en Yentl Van Thielen beschikken over uitstekend uithoudingsvermogen: eerste in de BEKC

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juni 2018 17:08 • Print artikel

EMMEN - Dat karter Sam Claes ook zijn mannetje staat in endurancewedstrijden bewees hij afgelopen weekeinde. De 23-jarige rijder uit het Belgische Peer won zaterdag met zijn teamgenoot Yentl Van Thielen (Zichem) in Emmen de derde ronde van het BEKC-kampioenschap. En alsof dat nog niet genoeg was, werd hij een dag later op dezelfde baan tweede tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 in de SuperShifter-klasse.

Sam Claes en Yentl Van Thielen sterke overwinning in BEKC

Karten is over het algemeen een individuele sport in die zin dat een karter alleen zijn wedstrijden rijdt, maar in het BEKC-kampioenschap is dat anders. Daarin wordt aan enduranceracen gedaan en dat betekent een tweeuursrace met een teamgenoot. Dat Sam daarin met Yentl won, stemde hem uiteraard tevreden. “Het was een knap weekend. Zeker en vast”, zei Sam, die in 2017 schakelkartkampioen was in de GK4 Kart Series. “Ik mag niet klagen. Ik heb dit seizoen redelijk wat pech gehad en dan is dit wel een keer mooi.”

Teamgenoot Yentl pakte zaterdag de poleposition en daarmee wisten de twee zich alvast verzekerd van een fraaie uitgangspositie. Dat hij de pole had gepakt met een verschil van drie tienden van een seconde, had hij evenwel niet verwacht. “Dat was echt een verrassing. Al wisten we wel dat we snel gingen zijn”, aldus de vijftienjarige rijder, die die snelle tijd ook dankte aan de baan, dacht hij. “Het is één van mijn lievelingsbanen. Vooral het korte, bochtige gedeelte na het lange rechte stuk vind ik mooi om te rijden.”

Maar gemakkelijk, dat was het zeker niet. Yentl: “We rijden normaal sprintraces. Dat ik nu één uur aan een stuk moest rijden, was even wennen. Je hebt een goed uithoudingsvermogen nodig. Je moet jezelf tot het einde van het uur blijven geven. Als je dan uitstapt, ben je helemaal leeg. Maar wel tof natuurlijk dat we gewonnen hebben.”

Een dag later kon Sam Claes dan nog een keer aan de bak in sprintraces. De inspanningen van de dag tevoren had hij blijkbaar goed verteerd, want hij was opnieuw razendsnel. In de eerste twee races van de SuperShifter-klasse én in de finale werd hij tweede. Roy Bakker was hem steeds net iets te snel af, maar drie tweede plaatsen was nog steeds een knappe prestatie.

Sam Claes Mach1 podium

“Ik rijd dit seizoen voor het eerst op een Mach 1-kart en die moet je heel anders afstellen dan de CRG die ik vorig jaar had”, zei Sam. “Ook reageert hij heel anders. We moeten nu dan ook nog wat meer naar de juiste afstelling zoeken. Vandaag hadden we die net niet helemaal goed. Ik kwam steeds twee, drie tienden van een seconde tekort op Roy.”

Voor de finale had Sam andere tandwielen en klossen gemonteerd en dat was al stukken beter, zei hij. “Ik kon dicht bij Roy blijven. Maar hij is een goede piloot dus het lukte me niet hem in te halen. Ik denk dat de tweede plaats het maximaal haalbare was. Roy is een echt goede en een waardige concurrent. Maar de volgende keer win ik graag weer!”, grapte de snelle Belg.

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Delré Racing, Roy Transport Service en TLC.
Yentl van Thielen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Hair Design Sandra en Profisc+.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS