Karting • GK4 Kartseries

GK4-kampioen Sam Claes stapt over naar Super Shifter op een Mach 1-kart bij het Delré Racing Team

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 februari 2018 15:44 • Print artikel

PEER - Kartkampioen Sam Claes maakt voor komend seizoen de overstap naar de Iame X30 Super Shifter-klasse. De 24-jarige rijder uit Peer, die in vorig jaar nog KZ reed, gaat dat doen bij het Delré Racing Team. Hij verruilt daarvoor zijn CRG- voor een Mach 1-kart.

Sam Claes Mach 1-kart Delré Racing Team

Sam maakt de overstap ondanks dat hij vorig jaar in het GK4-kampioenschap kampioen werd in de KZ-klasse. "Thierry Delré van het Delré Racing Team heeft me een mooi aanbod gedaan", verklaart hij. "En de Super Shifter-klasse leek me een mooie klasse om in deel te nemen."

Hoewel Sam met zijn titel in de KZ vorig jaar andermaal bewees een uitmuntend piloot te zijn, vindt hij het lastig zijn kansen voor het komend seizoen in te schatten. Wel heeft hij veel vertrouwen in de goede afloop. "Veel oefening baart kunst. Ik maak me er geen zorgen over."

Ook het feit dat hij van klasse, team en chassis is veranderd, maakt hem niet ongerust. "Ik pas me makkelijk aan. En ik heb eerder al op CRG, Birel en Tony Kart gereden. Dat ging goed. Ik heb altijd redelijk vooraan gereden." Toch zal hij wel moeten wennen, weet hij. "Een Super Shifter-kart rijdt anders dan een KZ. De motor reageert ook anders. Maar als ik veel meters maakt, moet het goed komen."

In 2018 gaat Sam de KNAF Cup Benelux, het GK4-kampioenschap en de meeste races van de KNAF Cup rijden. Voor hem geldt het Benelux-kampioenschap als het voornaamste kampioenschap. "Mijn doel is om zo hoog mogelijk te eindigen. Ik ga voor de titel. Maar het gaat niet gemakkelijk zijn omdat het allemaal nieuw is voor me. Er gaat dus voor gewerkt moeten worden."

Aan de juiste vorm ontbreekt het alvast niet. Onlangs deed Sam op het circuit van Genk mee aan de eerste ronde van het BEKC-kampioenschap in de X30 Senior-klasse. Die won hij prompt, samen met zijn teamgenoot Jentel van Thielen. "Het geeft een goede boost. Dit is een mooie manier om aan het seizoen te beginnen", zegt hij tevreden.

Het was voor het eerst in zeven jaar dat hij aan de tweeuursrace meedeed. Sam: "Ik begeleid Jentel met het rijden en het onderhoud van zijn kart. Hij heeft voor dit seizoen de overstap gemaakt naar de Senioren en wilde vertrouwen opdoen nadat hij in november op het circuit van Spa bij een crash zijn polsen een elleboog had gebroken. Hij had tot 27 december volledig stilgelegen om te revalideren."

Sam Claes Mach1

Voor Sam staat de eerste echt belangrijke krachtmeting te wachten in het weekeinde van 10 en 11 maart als hij op het circuit van Mariembourg in actie komt tijdens de eerste ronde van het Benelux-kampioenschap. Een bekende omgeving voor hem. "Ik heb er vroeger heel veel gereden. Het is een snelle en technische baan. Ik rijd er graag."

Om ervoor te zorgen dat hij topfit aan de start staat, traint hij elke week in de kart en doet hij aan zwemtraining om zijn conditie en kracht te verbeteren. "Dat helpt goed. Ik word duidelijk minder snel moe. Laat het seizoen maar beginnen!"

Sam Claes wordt in zijn raceacitviteiten ondersteund door Delré Racing Team, Roy Transportservice en TLC.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS