Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

Succesvolle vuurdoop Tijmen van der Helm in Emiraten; debuut in Spaans Formule 4-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 maart 2019 14:55 • Print artikel

DEN HOORN – Autocoureur Tijmen van der Helm komt dit seizoen uit in de Formule 4. Het vijftienjarige talent uit Den Hoorn debuteert in het Spaans kampioenschap voor het Nederlandse topteam MP Motorsport. Hij wordt daarbij ondersteund door de KNAF die hem in zijn talentenprogramma Talent First heeft opgenomen en is aangesloten bij ‘TeamNL’.

Tijmen van der Helm


“Dit is een mooi en logisch vervolg van mijn tijd in de kartsport. Geweldig dat ik daarbij gesteund word door de KNAF”, aldus Tijmen. “Dat biedt me extra mogelijkheden en het geeft aan dat ik goed bezig ben. Het is een mooie extra motivatie.”

De snelle jongeling is blij met zijn overstap naar de overstap naar de autosport. “Het is anders dan karten. Daar was ik wel aan toe. Je rijdt in de autosport wat minder dicht achter elkaar. Ik vind het wel wat hebben. Het is een nieuwe stap. We gaan kijken hoe het uitpakt.”

Inmiddels testte Tijmen zijn Formule 4-auto al op de circuits van Navarra, Barcelona en Valencia. Deze week maakt hij opnieuw meters in Barcelona. Ook deed de snelle Zuid-Hollander al racerervaring op in de Formule 4 door zijn deelname aan twee rondes van het UAE-kampioenschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Daarin pakte hij al een derde plaats in Abu Dhabi en in Dubai won hij zelfs al een race.

Tijdens zijn eerste test, in Navarra, ging het direct goed in de regen. Op een droge baan was het wat meer wennen. “Maar dat kwam ook omdat we op dat moment nog niet veel tijd hadden doorgebracht in de simulator. Inmiddels heb ik dat wel gedaan en het gaat steeds beter.”

Tijmen, die de afgelopen jaren zeer succesvol was in het karten met onder andere de winst in het Rotax Max Euro Series en de Rotax Max Grand Finals in de Junioren-klasse (beide in 2017), moest in het begin uiteraard even wennen aan het rijden in een Formule-auto. “In de Formule 4 is het wel even wennen met de G-krachten te moeten omgaan. Het is heel anders dan karten. De auto glijdt meer en het rijden in een Formule-auto gaat tegen je gevoel in. In het begin denk je: dit kan niet, maar het kan wel omdat de auto door de vleugels als het ware aan de grond wordt gezogen. Dat is echt kicken.”

Tijmen van der Helm MP Motorsport

Zijn keus voor MP Motorsport, dat vorig jaar nog kampioen werd in het Spaanse Formule 4-kampioenschap, lag voor de hand. De KNAF is aan het team gelieerd, bovendien is het een Nederlands team. Tijmen geeft aan zich er goed op zijn gemak te voelen. “De communicatie met het team gaat perfect, ik krijg er heel goede feedback en tips en het materiaal in super. Ik heb bij MP Motorsport echt de mogelijkheid het beste uit mezelf te halen. In dit eerste jaar is het vooral belangrijk veel meters te maken. En bij MP Motorsport krijg ik alle kans om ook in andere formule-klassen te testen.”

Omdat het zijn eerste jaar in de formuleracerij is, waagt Tijmen zich niet aan een voorspelling voor het komende seizoen. “Eerst maar eens kijken hoe het gaat en hoe we kunnen meekomen met de rest. Maar ik verwacht wel dat we goed mee kunnen doen.”

Babe-box

Xtra

COLUMNS