Formule 1

Max Verstappen weergaloos! "Ik pushte zo hard als ik kon! Lewis reed ook op de grens, dus..."

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 oktober 2018 05:42 • Print artikel

Max Verstappen heeft na een weergaloze race de tweede plaats gepakt in de Grand Prix van de Verenigde Staten. Vanaf P18 op de grid lag de Nederlander na één ronde al op de negende stek en na zeven ronden al op P5. De Red Bull F1-coureur kon het tempo aan kop prima volgen en lette goed op zijn banden. Nadat Max in de slotfase nog een aanval van Lewis Hamilton wist af te slaan, kon Verstappen zijn achtste podium van het jaar in de wacht slepen. De verrassende winnaar was Kimi Raikkonen. Voor het eerst sinds de Grand Prix van Australië in 2013 kwam de Fin als eerste over de finish.

Max Verstappen podium Formula 1 USA Austin

“Het was een beetje onverwacht. We hadden een goede start en een prima eerste ronde en daarna lag ik al snel weer op de vierde plek. We konden het tempo van de leiders prima volgen en we hadden een goede snelheid. We maakten de juiste keuze om eerder te stoppen dan Valtteri en vanaf daar kon ik mijn eigen race rijden", blikte Max terug op zijn optreden. "Op het einde kon ik druk zetten, maar helaas waren mijn superzachte banden meer versleten in vergelijking met de mannen om mij heen die op de zachte banden reden. Ik ben erg blij. Ik heb mijn schoen zelfs vernield, omdat ik zo hard heb gepusht."

Met nog drie ronden te gaan, waagde Hamilton een aanval op Verstappen, maar de Nederlander kon de Brit met de nodig moeite achter zich houden. Max licht de spannende slotfase toe: “Op dat moment had ik echt moeite met de achterbanden. Ik verremde mij in bocht twaalf. Het was een goed gevecht in de hairpin en door de snelle rechterbocht pushte ik zo hard als ik kon. Lewis reed ook op de grens, dus ik was blij dat ik tweede wist te blijven.”

Na een teleurstellende kwalificatie, waarbij Max niet aan Q2 kon deelnemen door een beschadigde ophanging, werd op zondagochtend de versnellingsbak van zijn RB14 gewisseld. Hierdoor moet de Nederlander vanaf P18 aan de race beginnen.

Bij de start komt Raikkonen goed weg van zijn plek en de Fin neemt de leiding over van de vanaf pole positie gestarte Hamilton. Fernando Alonso en Lance Stroll raken elkaar bij bocht vijf, terwijl Romain Grosjean de Sauber van Charles Leclerc in de rondte tikt. Alonso en Grosjean zijn door de incidenten de eerste uitvallers van de race. Sebastian Vettel spint in de eerste ronde in zijn poging om Daniel Ricciardo in te halen en valt terug tot achterin het veld.

Max Verstappen USA

Verstappen beleeft een goede start. Hij blijft uit de chaos en ligt na de eerste ronde al op plek negen. In de daaropvolgende ronden weet Max één voor één zijn concurrenten uit het middelveld voorbij te steken, waarna hij in de zevende ronde alweer op P5 ligt achter teamgenoot Ricciardo.

In ronde negen schuift Max nog een plekje op doordat Ricciardo uitvalt met technische problemen. De Australiër moet gedesillusioneerd zijn RB14 bij bocht 11 naast de baan parkeren en er volgt een kortstondige Virtual Safetycar-periode. Hamilton maakt van de gelegenheid gebruik om zijn banden te wisselen, terwijl raceleider Raikkonen niet naar binnen komt. Als de groene vlag in de twaalfde ronde gezwaaid wordt, gaat Valtteri Bottas al snel aan de kant voor teamgenoot Hamilton, die daardoor weer op de tweede plaats komt te liggen.

Hamilton maakt vervolgens jacht op Raikkonen. De Fin duikt naar binnen in ronde 22, waardoor Hamilton de leiding over kan nemen. Één ronde later volgt ook Verstappen. De Nederlander wisselt zijn setje zachte banden in voor het superzachte rubber en komt als vijfde terug de baan op. Dit wordt één rondje later P4 als Bottas de pits opzoekt.

Verstappen haalt in ronde 27 Vettel in bij de snelle bocht 17 en hij ligt daarmee op podiumkoers. Leclerc is in de 33e ronde de vierde uitvaller van de race als hij zijn Sauber in de pits moet parkeren. In ronde 37 stopt Hamilton voor de tweede maal en valt daardoor terug tot de vierde positie. Raikkonen gaat terug naar de leiding met Verstappen zo’n drie seconden achter hem op P2.

Op zijn nieuwe zachte banden loopt Hamilton met meer dan een seconde per ronde in op Verstappen en Raikkonen die voor hem liggen. Met nog drie ronden voor de boeg, als de drie mannen binnen twee seconden van elkaar liggen, verremt Verstappen zich bij bocht twaalf, waardoor Hamilton Verstappen kan aanvallen. Dit Brit probeert Max bij bocht 18 buitenom in te halen, maar gaat daarbij wijd. Dit maakt de weg vrij voor Kimi Raikkonen om naar zijn eerste overwinning in vijf jaar te rijden.

Verstappen sluit een fantastische inhaalrace af op de tweede positie, terwijl Hamilton met zijn derde plaats het kampioenschapsfeest uit moet stellen. Vettel wordt vierde, terwijl Bottas als vijfde over de meet komt. Renault zet een grote stap richting P4 in het constructeurskampioenschap met Nico Hulkenberg en Carlos Sainz op P6 en P7.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS