Formule 1

Henny Hemmes, de eerste vrouw die een FIA kampioenschap won, is overleden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 april 2019 20:00

Henny Hemmes is dit weekend overleden. Na een succesvolle loopbaan in de autosport, waar zij onder andere in 1984 de eerste vrouw was die een FIA Kampioenschap Toerwagens won, bleef Hemmes nauw betrokken bij de racerij. Ze vertegenwoordigde de laatste jaren de KNAF in de FIA Women in Motorsport Commissie en was zij in Nederland vertrouwenspersoon voor vrouwelijke coureurs en coördinator van kwesties met betrekking tot vrouwen en autosport. Een race die zij helaas niet kon winnen was de strijd tegen de spierziekte ALS.

Henny Hemmes

Henny Hemmes maakte via haar echtgenoot kennis met de autosport. Zij verzorgde aanvankelijk de publiciteit voor een bevriende coureur en deed later de tijdwaarneming voor het Formula 5000 veld. Medio jaren zeventig, won zij een testdag op het Circuit van Zolder bij de Rensportschool van oud-F1-coureur André Pilette met als hoofdprijs een racecursus Formule Vee. Vervolgens startte zij haar autosportcarrière op Zandvoort met deelname aan het Nederlandse Kampioenschap Toerwagens met een Toyota Celica GT en werd zij instructeur van de Rensportschool en de Anti-slipschool van Rob Slotemaker.

In 1984 was zij de eerste vrouw die een FIA Kampioenschap Toerwagens won en deze mijlpaal werd in 1987 herhaald. Hemmes nam bijna twee decennia lang deel aan 24-uurs races met uitstekende resultaten en onder meer pole position met de Chevrolet Camaro en drie jaar achtereen de klasse-overwinning in de 24-u van Francorchamps met Team Seikel en de Honda Civic./KNAF.nl

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS