Karting • Iame X30 Euro Series

Bart Ploeg maakt indruk in de regen in Emmen en pakt de titel bij het NK! "Nu op naar Le Mans"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 september 2019 14:49 • Print artikel

EMMEN Karter Bart Ploeg heeft op het circuit van Emmen afgelopen weekend nog maar eens zijn visitekaartje afgegeven bij het Nederlands kampioenschap IAME X30. De 13-jarige karter uit Heijningen won in de Juniorenklasse beide finaleraces en pakte overtuigend het kampioenschap. Een tijdstraf, waardoor hij zijn eerste plaats in de laatste race verloor aan Drke Janssen, was een kleine tegenvaller, maar Bart onderstreepte in Emmen eens te meer dat er dit jaar overal rekening met hem gehouden moet worden. Zeker als het regent.

Bart Ploeg

De wisselende weersomstandigheden bezorgde zijn vader het nodige sleutelwerk, maar hij wist de goede afstelling te leveren voor zijn zoon. Het weekend op het circuit aan de Pottendijk in Emmen was voor Bart goed begonnen met twee eerste plaatsen in de heats en een overtuigende eerste plaats in de eerste finalerace op zaterdag. Maar liefst elf seconden voorsprong pakte de snelle man uit Heijningen op de nummer twee. Daarmee gaf hij overduidelijk aan dat de snelheid van de kart goed is en dat hij zich op zijn gemak voelt bij wisselende weersomstandigheden. Want droog was de baan in Emmen dit weekend zelden. Rijden onder natte omstandigheden ligt mij wel, vertelde een tevreden Bart na de finale op zondag. De lijnen zijn dan anders dan bij normale omstandigheden en dat werkt duidelijk in mijn voordeel.

Ook zondag regende het behoorlijk bij de start van de race en dus voelde Bart zich in zijn element. Door miscommunicatie en een misrekening kwam hij echter te laat op de grid waardoor hij achteraan moest starten. Een fenomenale inhaalrace volgde, waarbij het karttalent in de stromende regen de ene na de andere inhaalde. In de laatste paar ronden kon ik ook Yani Stevenheydens en Drke Janssen voorbij en dus kwam ik als eerste over de finish. Dat gaf wel een enorme kick. Dit was n van mijn sterkste races ooit.

Bart is zeer tevreden met het kampioenschap. Het is voor hem een bekroning van een seizoen dat moeizaam begon maar halverwege kantelde. We hadden aan het begin van het seizoen veel problemen met de motoren en dus vielen de resultaten een beetje tegen. Vandaar dat we na een paar maanden zijn overgestapt op motoren van Grice. Dat is een goede beslissing geweest, want sindsdien rijd ik overal naar het podium. De snelheid van de kart is goed en de motoren zijn heel betrouwbaar. We hebben er zelden nog problemen mee.

Bart Ploeg

Voor Bart zit het seizoen er bijna op. Er wacht hem nog een spannende laatste race op het circuit van Mariembourg voor de Benelux Series. Ik maak ook daar nog kans op het kampioenschap, maar dan moet wel alles meezitten. Ik denk dat de tweede plaatst het hoogst haalbare is.

Voor het zover is, wacht eerst het WK op het circuit van Le Mans. Bart hoopt op een plek bij de beste tien. Nu op naar Le Mans! Daar wil ik echt goed zijn en dus gaan we nog een paar keer naar Frankrijk om er te trainen. De baan ligt me wel, maar tijdens het WK moet natuurlijk wel alles meezitten. Het deelnemersveld is er enorm sterk.

Vorig jaar had de talentvolle karter uit het team van Ploeg Racing een diskwalificatie voor de heats omdat hij een uitlaatsensor op de kart had zitten. De vierde plaats in de C-finale was daardoor het hoogst haalbare. Dit jaar moet dat beter, zo vindt Bart. Een plek in de top tien is het doel voor de snelle man uit Heijningen. Nu maar hopen dat het dat weekend in Le Mans flink gaat regenen.

Bart Ploeg bedankt zijn sponsoren Truck- en Trailerservice Klundert en ZNCS Containerservice en Grice voor de goede motoren.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS