DTM

Voormalig F1-coureur Karthikeyan wint tweede incidentvolle SuperGT x DTM Dream race + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 25 november 2019 09:00 • Print artikel

Narain Karthikeyan (Modulo Epson Honda NSX-GT) heeft de tweede wedstrijd gewonnen van de SuperGT x DTM Dream Race op de Fuji Speedway. Na een spectaculaire race, die werd gekenmerkt door tal van incidenten en missies van de safety car, versloeg de Indiër Marco Wittmann (BMW M4 DTM) en Loïc Duval (Audi Sport RS 5 DTM).

SuperGT x DTM Fuji start
Start van de tweede SuperGT x DTM-race op de Fuji Speedway

Karthikeyan nam de leiding vanuit de slipstream toen hij aan het begin van de tweede ronde de vanaf pole gestarte Duval inhaalde. Daarna wist hij vakkundig de aanvallen van zijn merkcollega’s af te slaan en Naoki Yamamoto, Koudai Tsukakoshi en Daisuke Nakajima achter zich te houden. Deze vier auto's bepaalden het tempo aan de kop van het veld totdat verschillende missies van de safetycar voor verhoogde spanning zorgden. In de laatste wedstrijdfase waren verschillende voertuigen betrokken bij incidenten. Na de laatste neutralisatie was er een mega spannende eindsprint van slechts één ronde naar de eindstreep.

SuperGT x DTM Loic Duval Audi
P3 voor Loïc Duval (Audi RS5 DTM), na ongelukkige uitvalbeurt in eerste race

Interventie door safetycars zorgen voor veel spanning
De eerste twee safetycar fasen vonden plaats omdat de baan weer vrij gemaakt moest worden na de bandenschade (linksachter) van Duval en van DTM-kampioen René Rast (Audi RS 5 DTM). Audi Motorsport-directeur Dieter Gass speculeerde dat deze schade werd veroorzaakt door een niet-optimale voertuigafstemming vanwege de beperkte rijtijd onder droge omstandigheden, tijdens de training.

Na de tweede herstart werden enkele SuperGT-rijders uitgeschakeld door aanrijdingen waarbij meerdere auto’s waren betrokken. Hieronder waren Tsukakoshi en Nakajima, die lange tijd vooraan in de kopgroep reden. De safetycar werd voor de derde keer gebruikt omdat koolstofvezelonderdelen moesten worden weggehaald van de baan en ook de CALSONIC IMPUL Nissan GT-R van James Rossiter moest worden geborgen, die in de eerste bocht met een heftige crash van de baan was geschoten.

SuperGT x DTM winnaar race 2 Narain Kartheyan Honda NSX
Narain Kartheyan met zijn Honda NSX overtuigend racewinnaar op zondag

Karthikeyan controleerde het tempo aan de kop, maar achter hem ging het er heftig aan toe: in de laatste ronde van de race vochten Duval en Wittmann hard om de tweede plaats, inclusief verschillende positiewisselingen. De Fransman pakte de tweede plaats in de laatste paar meter voor de finish, maar kreeg daarna een tijdstraf van één seconde vanwege een contact met Wittmann. De topdrie eindigde binnen 0,935 seconden van elkaar, waarbij Marco Wittmann tweede werd en zichzelf daarmee op een leuk verjaardagscadeau trakteerde.

Achter de topdrie eindigde Yamamoto als vierde, voormalig Formule 1-coureur Kamui Kobayashi (BMW M4 DTM) werd vijfde en maakte daarmee een sterk debuut in de DTM-auto.

SuperGT x DTM P2 Marco Wittmann verjaardag
Marco Wittmann gaf zichzelf een leuk verjaardagscadeau met zijn P2

Kwalificatie: Duval deze keer wel aan de leiding
Na zijn uitvalbeurt op zaterdag, voordat de race zelfs nog maar begonnen was, triomfeerde Loïc Duval in de zondagochtendtraining. Hoewel hij tweede werd, kreeg hij toch de poleposition in zijn schoot geworpen nadat de oorspronkelijke snelste auto tot een tijdstraf werd veroordeeld. Daisuke Nakajima had de snelste tijd neergezet, maar werd vijf plaatsen teruggezet, omdat zijn team de monocoque moest vervangen, na een kostbare crash van teamgenoot Hideki Mutoh tijdens de vrijdagtraining. Hiermee begon de Japanner aan zijn laatste SuperGT-race vanaf de zesde plaats op de startgrid. Saillant detail: de 30-jarige Japanner had zijn vertrek uit de racerij als actieve coureur op de zondagochtend vóór de start aangekondigd.

Super GT x DTM podium 2e race
Podium op zondag v.l.n.r.: Marco Wittmann (2e), racewinnaar Karthikeyan en Loïc Duval (3e)

Uitslag 2e SuperGT x DTM Dream Race, Fuji Speedway:
01. Narain Karthikeyan (IND), Honda NSX-GT, 31 Runden in 57.38,362 Min.
02. Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, + 0,935 Sek.
03. Loïc Duval (FRA), Audi RS 5 DTM DTM, + 1,825 Sek.
04. Naoki Yamamoto (JPN), Honda NSX-GT, + 3,412 Sek.
05. Kamui Kobayashi (JPN), BMW M4 DTM, + 3,743 Sek.
06. Daisuke Nakajima (JPN), Honda NSX-GT, + 4,356 Sek.
07. Mike Rockenfeller (GER), Audi RS 5 DTM, + 4,536 Sek.
08. Ryō Hirakawa (JPN), Lexus LC500, + 4,681 Sek.
09. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, + 5,624 Sek.
10. Benoît Tréluyer (FRA), Audi RS 5 DTM, + 7,226 Sek.

Snelste raceronde: Narain Karthikeyan (IND), Honda NSX-GT, 1.31,572 Min.
Poleposition: Loïc Duval (FRA), Audi RS 5 DTM, 1.46,940 Min.
Weersomstandigheden: 21°C, bewolkt
Baan: 21°C, droog

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS