DTM

Spielberg op zondag: Rast opnieuw racewinnaar, Mercedes merkenkampioen, 100e zege voor Audi

Uitgegeven door Peter Vader • 23 september 2018 18:20 • Print artikel

In de DTM zal het dit jaar tot het einde spannend blijven. René Rast heeft zijn succesvolle reeks overwinningen in Spielberg voortgezet. De Audi-rijder won ook de zondagrace in Oostenrijk en zette zo een historische reeks in deze serie op. Na het Nürburgring weekend - twee weken geleden veroverde hij in de Eifel zowel pole positions en twee zeges - realiseerde hij nu vier overwinningen op rij, een historisch moment want alleen Klaus Ludwig (1989), Nicola Larini (1993) en Alessandro Nannini (1993/1994 en 1996) gingen hem voor met vier raceoverwinningen op een rij. In de nieuwe DTM heeft sinds 2000 geen enkele coureur zoveel races gewonnen als Rast. "Weer een ongelooflijk weekend", zei Rast na de race. "Ik ben dankbaar voor de geweldige auto en het gemotiveerde teamwork." Tweede in de achttiende DTM-race van het seizoen werd Nico Muller in ook al een Audi RS 5 DTM. Het podium werd gecompleteerd door Gary Paffett op de derde plaats, die in het DTM-rijdersklassement nu vier punten achter Paul Di Resta staat voor de seizoensfinale op Hockenheim . Di Resta eindigde als vierde in Steiermarken. De titelstrijd bij de coureurs gaat nu tussen Di Resta, Paffett en Rast in Hockenheim.

DTM Rast vier keer winnaar

Audi behaalt 100ste overwinning

De zondagrace op Spielberg verhoogde de voorpret voor de finale op Hockenheim. Alle drie titelkandidaten gingen gelijk op, met uiteindelijk het betere resultaat voor Rast, die Audi daarmee zijn 100ste overwinning in de geschiedenis van de DTM schonk. "Vier races terug, met toen een achterstand van 100 punten, zijn het er nu nog maar 30. Ik ben 'megahappy'!, voor mij mag het zo doorgaan", legde Rast uit. "Ik heb nog nooit vier overwinningen op rij meegemaakt in andere raceseries. In de sterk concurrerende DTM is het helemaal iets bijzonders!" Rast, die de seizoensfinale in 2017 begon met 21 punten achterstand op de leider en uiteindelijk de overall titel won, beloofde: "Ik vecht er in Hockenheim voor dat ik weer kampioen wordt!"

Dat is ook het doel van de twee Mercedes-AMG-coureurs Di Resta en Paffett. De laatste profiteert een grote finale. "Slechts vier punten tussen mij en Paul. Ik ben erg blij om daar te vechten voor het kampioenschap. Ik verwachte meer van de pole-position en wilde als leider naar Hockenheim komen. Dat heeft niet gewerkt. Toch zal ik nu weer alles geven."

Voor BMW scoorde rookie Joel Eriksson op zondag het beste resultaat. De Zweed was in de BMW M4 DTM vijfde, terwijl teamgenoot Timo Glock ook punten scoorde met een zevende plaats en lokale held Philipp Eng negende werd voor het merk uit München.

Mercedes Paffett voor Di Resta

Mercedes-AMG viert in Spielberg zijn eerste DTM titel

De beslissing was al gevallen op zondag in Spielberg: Mercedes-AMG had het merkenklassement al vroeg na de kwalificatie gewonnen. Voor de finale in Hockenheim kan het merk uit Stuttgart door de concurrentie uit München en Ingolstadt niet meer ingehaald worden. Mercedes-AMG heeft met 865 punten een voorsprong en is ongrijpbaar voor BMW (563) en Audi (483).

Sebastien Ogier: "De DTM was erg leuk"

Na Mattias Ekstrom bij de DTM seizoensopener op Hockenheim en Alessandro Zanardi bij de DTM première nacht in Misano, was in Spielberg de rally ace Sebastien Ogier de derde gastrijder van dit seizoen. Na de twaalfde plaats in de turbulente race op zaterdag, wist de vijfvoudige World Rally Champion op zondag op de zeventiende plaats te eindigen. "Dat was een geweldige ervaring voor mij en het is een heel andere discipline dan rallyrijden", reageerde Ogier na afloop. "Ik reed vandaag eigenlijk twee races. In de eerste helft kon ik vanwege olie op de disc niet goed zien, maar in het tweede deel reed ik achter 'Rocky' en kon ook bij hem in de buurt blijven. Ik heb hem niet ingehaald, maar het was wel erg leuk. "

Na een drie weken durende pauze, volgt de DTM finale van 12 tot en met 14 oktober 2018 op de Hockenheimring Baden-Württemberg, waar de titelstrijd voor de rijders wordt beslist. Gezien de puntenlijst gaat het erg spannend worden: Paul Di Resta staat eerste met 229 punten, met slechts vier punten voorsprong op zijn als tweede geklasseerde landgenoot Gary Paffett (225). Derde in de competitie is seriële winnaar René Rast (199). Één ding is zeker: het wordt een zinderende finale!

Spielberg start zondag
MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS