DTM

Robert Kubica voor BMW / ART Grand Prix in DTM: debuutrace op Circuit Zolder

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 februari 2020 10:24 • Print artikel

Voormalig F1-rijder en Grand Prix-winnaar Robert Kubica (35) rijdt dit seizoen in de DTM voor het BMW klantenteam ART Grand Prix. Kubica staat dan ook tijdens de DTM-seizoensopener op Circuit Zolder (24-26 april) voor het eerst in zijn carrière aan de start van een DTM-race.

Robert Kubica BMW

“Hij is één van de meest getalenteerde rijders waar ik ooit heb tegen gestreden.” Het eerbetoon van zesvoudig F1-wereldkampioen Lewis Hamilton aan het adres van Robert Kubica, ter gelegenheid van de laatste grand prix van de Pool, sprak boekdelen. Het respect dat collega’s, fans en media voor Robert Kubica hebben is immens, niet in het minst door de onwaarschijnlijke comeback die de man in 2019 neerzette.

Even terugspoelen naar 1 mei 2005. Voor overvolle tribunes behaalt Robert Kubica op Circuit Zolder bij zijn debuut in de World Series by Renault, één van de geijkte opstapklassen richting F1, meteen een klinkende zege. Drie overwinningen en elf podiumplaatsen later verovert de Pool ook de titel, en mag hij F1-testwerk verrichten voor Renault F1 en Sauber-BMW.

Het is bij die Duits-Zwitserse renstal dat Kubica in de zomer van 2006 zijn F1-racedebuut maakt. Al na drie races staat hij in Monza op het podium. Heel de wereld kent de lange Pool nu, en de verwachtingen zijn hoog. Verwachtingen die worden ingelost, zelfs een harde en spectaculaire crash tijdens de Canadese GP van 2007 kan hem niet stuiten. Een jaar later wint Kubica in Montréal zelfs zijn eerste Grand Prix. De volgende jaren brengt de Pool zijn aantal podiumplaatsen op twaalf, maar begin 2011 loopt het tijdens een kleine Italiaanse rally verschrikkelijk fout.

Robert Kubica voor BMW F1

Na ettelijke operaties aan zijn rechterarm volgde een lange weg terug. Kubica versaagde echter nooit. Na een paar seizoenen in het wereldkampioenschap rally kwam er in 2017 de verhoopte F1-test. Die verliep zo goed dat het F1-team van Williams de Pool voor 2019 binnenhaalde. De Britse bolide was echter niet de meest competitieve, en na een seizoen lang met de wagen te hebben gevochten zette Kubica eind vorig jaar een punt achter zijn racecarrière in de F1.

Niet dat hij niet langer achter het stuur van een F1-bolide kruipt. In 2020 zal de Pool immers de rol van testrijder voor het F1-team van Alfa Romeo Racing Orlen vervullen. Vertrouwd terrein voor Kubica, wegens dezelfde renstal waarvoor hij in 2006 al testwerk verrichte, toen nog onder de naam Sauber-BMW. En om de cirkel helemaal rond te maken zal Robert Kubica volgend DTM-seizoen aan het stuur van een BMW DTM-bolide kruipen.

Kubica werkte eerder al testwerk af voor de Duitse constructeur, tot grote tevredenheid van alle partijen. De Pool bewees nog niets van zijn snelheid te hebben ingeboet en wordt tijdens het laatste weekend van april één van de grote blikvangers op Circuit Zolder, wanneer het DTM-seizoen 2020 er van start gaat.

De motivatie bij de Pool is ook groot. De man, een pure racer in hart en nieren, wil bewijzen dat hij aan het stuur van een competitieve bolide nog successen kan boeken. Zijn uitstekende relatie met BMW kan hem daar alleen maar bij helpen.

Kan Kubica bijna dag op dag vijftien jaar na zijn zege op de Limburgse omloop dat huzarenstukje herhalen? Kom het van 24 tot 26 april zelf ontdekken!

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS