DTM

Kelvin van der Linde wint DTM-regenrace op Lausitzring; Thierry Vermeulen teleurstellend op P17

Uitgegeven door Peter Vader • 25 mei 2024 20:51

Hevige regen en twee raceonderbrekingen konden Kelvin van der Linde (ZA) zaterdag op de Dekra Lausitzring niet tegenhouden. De Abt Sportsline Audi-coureur bleef uiterst ‘cool’ in soms wel heel erg ongunstige omstandigheden, maakte geen fouten en vierde na 38 ronden zijn zesde DTM-succes. “Wat een chaotische race. De sleutel tot succes was dat ik in de hectische openingsfase mijn voorsprong kon verdedigen. Omdat ik vooraan rijdend aanzienlijk beter zicht had. Toch was het op de limiet racen omdat er vooral in het begin veel water op de baan lag”, legde Van der Linde uit, die daarmee de leiding in het kampioenschap overnam. Met een voorsprong van ongeveer 2,5 seconden behaalde Maro Engel (Monaco/Mercedes-AMG Team Winward) dankzij slimme tactieken de tweede plaats in de Mercedes-AMG GT3. Titelverdediger Thomas Preining (A) werd derde in de Porsche 911 GT3 R van het Manthey EMA-team.

DTM Lausitzring 2024 Kelvin_van_der_Linde_winnaar_van_regenraceDe Abt Sportsline Audi-coureur Kelvin van der Linde bleef uiterst ‘cool’ in soms wel heel erg ongunstige omstandigheden en won de race op zatermiddag

Polesitter Kelvin van der Linde kon zijn voorsprong verdedigen nadat de race om 17:00 uur begon. Zijn teamgenoot Ricardo Feller (CH) volgde op de tweede plaats, haalde Preining meteen bij de start in en verwees hem naar de derde plaats. Donkere wolken luidden echter de komende regenval in, die steeds heviger werd en alle coureurs dwong over te stappen op regenbanden. Echter, water dat enkele centimeters hoog op de weg stond, dwong de DTM-sterren de race twee keer te staken. Na een pauze van ongeveer een half uur werd de kampioenschapsrace hervat achter de safety car, de nieuwe Cupra Formentor VZ. Engel, die als één van de eersten overstapte op regenbanden, maakte de grootste sprong voorwaarts en klom van de 13e naar de tweede plaats.

De verplichte pitstops brachten het veld achter Engel opnieuw in verwarring. Preining wist zich te verbeteren naar de derde plaats, achter hem eindigde Lucas Auer (A) van Mercedes-AMG Team Mann-Filter de DTM-race op de vierde plaats met twee rode vlaggen. Feller completeerde de top vijf. De beste BMW-coureur was Sheldon van der Linde (ZA) van Schubert Motorsport op de zesde plaats. Achter hem stonden Arjun Maini (IN/Mercedes-AMG Team HRT) en Lamborghini-coureur Nicki Thiim (DK/SSR Performance) op de zevende en achtste plaats. Christian Engelhart van het Lamborghini Team TGI by GRT werd negende, Luca Stolz reed met de Mercedes-AMG GT3 van HRT naar de tiende plaats.

Thierry Vermeulen verloor in het gedrang bij de start direct de nodige plekken doordat hij door het gras moest ploegen. Dat resulteerde voor de Verstappen-protegé in een laatste plaats in het veld. Hij wist zich wat naar voren te werken, maar echt goed ging het niet. Teamgenoot Jack Aitken werd in de slotfase van de race vervolgens nog geraakt door de Porsche van Güven. Het deed de Ferrari in de rondte gaan, waardoor hij uiteindelijk als zeventiende de zwart-wit geblokte vlag passeerde. Geen punten voor Vermeulen dis in deze derde race van het DTM 2024-kampieonschap.

De tweede kwalificatie op de Lausitzring begint zondag om 09:40 uur. Fans kunnen de kwalificatiesessie live volgen in de stream op run.de. ProSieben toont alle 16 races van het seizoen live op gratis televisie; de uitzendingen beginnen op zaterdag en zondag een half uur voor aanvang van de race. De kampioenschapsraces worden live uitgezonden of opnieuw uitgezonden in meer dan 150 landen en gebieden.

Uitslag derde DTM-kampioenschapsrace op de Dekra Lausitzring:
1. Kelvin van der Linde (ZF/Abt Sportsline)
2. Maro Engel (D/Mercedes-AMG Team Winward), + 2,547 seconden
3. Thomas Preining (A/Manthey EMA), +11,140 seconden
4. Lucas Auer (A/Mercedes-AMG Team Mann-Filter), +12,344 seconden
5. Ricardo Feller (CH/Abt Sportsline), +14,590 seconden

DTM logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!