DTM

Geslaagde DTM-première in Assen: races met volop afwisseling en spektakel

Uitgegeven door Patricia Kloosterman • 24 juli 2019 04:06 • Print artikel

ASSEN – Races met volop afwisseling en spektakel, een flink aantal toeschouwers en zeer tevreden reacties van alle betrokkenen. De première van de Duitse toerwagenserie DTM op het TT Circuit in Assen mag zonder meer geslaagd genoemd worden. Audi-rijder Mike Rockenfeller schreef de tweede DTM-wedstrijd van het weekeinde op zijn naam, de Nederlander Robin Frijns werd mede als gevolg van bandenproblemen zesde. Als première in Assen werkte de W-Serie zaterdag de reguliere wedstrijd af en zondag de tweede race af, die niet meetelde voor het kampioenschap, maar met een omgekeerde startvolgorde op basis van de kampioenschapsstand wel heel veel inhaalacties bood. De Canadese Megan Gilkes behaalde haar eerste overwinning in de raceserie met formulewagens uitsluitend voor dames. Ook de Porsche Carrera Cup Benelux, de Lotus Cup Europe en de BOSS GP-serie waren wederom goed voor spannende races.

Geslaagde DTM-première in Assen

Mike Rockenfeller met geslaagde bandenstrategie naar winst

De derde en afsluitende dag van het DTM-evenement op het TT Circuit vond plaats bij vriendelijk zomerweer. Audi-rijder René Rast uit het Noord-Duitse Minden, voor wie de DTM-races in Assen zijn thuiswedstrijden waren, behaalde in de kwalificatie de pole-position. Ook in de race reed hij lange tijd soeverein aan de leiding, maar in de slotfase bleken de banden van zijn auto zodanig versleten, dat hij na zijn eerdere verplichte pitstop nog een keer extra moest binnenkomen voor een bandenwissel. Daarmee waren zijn kansen op een mogelijke overwinning uiteraard verkeken. Zijn Audi-merkgenoot Mike Rockenfeller maakte zijn reputatie als ‘bandenfluisteraar’ daarentegen weer volledig waar. Voor hem was één bandenwissel voldoende op weg naar zijn zesde DTM-overwinning van zijn carrière, de eerste sinds twee jaar.

BMW-rijder Marco Wittmann, zaterdag racewinnaar, had in de kwalificatie te maken met een technisch probleem en moest als laatste starten, maar reed een grandioze inhaalrace, die hij als tweede afsloot. De Zwitserse Audi-coureur Nico Müller eindigde als derde, voor de verrassend sterke Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein met een Audi van het Belgische privéteam WRT. René Rast hield de schade nog beperkt en werd als vijfde afgevlagd, net voor Robin Frijns, die ook een tijdlang op podiumkoers reed, maar vanwege bandenslijtage ook geen vuist meer kon maken. Ook de dit jaar nieuwe Aston Martins van het Zwitserse R-Motorsport leverden met de zevende plaats voor Dani Juncadella en de achtste plaats voor Paul Di Resta een sterke prestatie.

Formula W Series

Naast de DTM kwamen ook de overige raceklassen op zondag weer in actie. De W-Series werkten een race af die niet meetelde voor het kampioenschap, maar met de startopstelling in omgekeerde volgorde van de kampioenschapsstand wel volop spektakel bood. De Canadese Megan Gilkes won, voor de Britse Alice Powell en de Amerikaanse Sabre Cook. De Nederlandse Beitske Visser werd als 14e geklasseerd. In de Porsche Carrera Cup Benelux won net als zaterdag Max van Splunteren. Kay van Berlo werd tweede, voor routinier Xavier Maassen. De winst in de Lotus Cup Europe ging naar de Hongaar Bence Balogh, die de Brit Jason McInulty en zijn Hongaarse landgenoot Tamas Vizin voorbleef. In de BOSS GP zegevierde de Oostenrijker Ingo Gerstl met een Toro Rosso-Formule 1, voor de Italianen Alessandro Bracalente en Marco Ghiotto, beide met GP2-auto’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS