DTM

Geslaagd DTM-weekend in Zolder: René Rast wint op zondag; Philipp Eng op zaterdag de racewinnaar

Uitgegeven door Peter Vader • 19 mei 2019 19:05 • Print artikel

ZOLDER - Audi's René Rast behaalde zijn tweede overwinning van het seizoen 2019 met een indrukwekkende rit naar de eindzege op zondag in Zolder, terwijl het veld achter hem genoot van een spannende en rondenlange strijd in de scherpe bochten en uitdagende chicanes van het klassieke circuit van Zolder in België.

null

Uitvallen op zaterdag, de overwinning op zondag, is Rast's ‘modus operandi’ tot nu toe in 2019 geworden. Maar, in tegenstelling tot Hockenheim, waar de Duitser het beste gebruik maakte van een slimme strategie en een indrukwekkende inhaalrace voorbij andere auto's om uiteindelijk de overall-zege te claimen, was zijn overwinning op zondag in Zolder relatief recht-toe-recht-aan. Hij passeerde BMW-rookie Sheldon van der Linde met een allesbepalende inhaalmanoeuvre, de beslissende stap in de elfde raceronde naar de overwinning. Hij pakte de leiding en wist die vervolgens ook vast te houden na de reeks van pitstops in het midden van de race, om daarna het hele veld comfortabel naar de eindstreep te leiden.

De zaterdag racewinnaar Philipp Eng pakte opnieuw een podium in België en kwam als tweede over de eindstreep. In een pittige race wist hij uiteindelijk als nieuwe leider in het DTM-kampioenschap te eindigen. Na een hectische veldslag in de allerlaatste ronde zorgde Jamie Green voor een extra fortuin voor Team Rosberg, door de derde plaats te pakken. Het was zijn eerste podiumplaats sinds de seizoensfinale 2017 in Hockenheim.

null

Mike Rockenfeller stuurde de derde Audi in de top vier, ondanks een wild moment in de laatste ronde, waarbij hij over het gras schoot tijdens een nogal heftige poging om Jamie Green te passeren. Jake Dennis haalde uiteindelijk de eerste punten binnen voor R-Motorsport-Aston Martin met een zesde plaats. De Brit leidde tijdens de pitstops kort de race en veroverde heel verdiend enige kampioenschapspunten na verschillende, sterke optredens dit jaar.

null

Bruno Spengler, Nico Müller, Pietro Fittipaldi en Joel Eriksson ronden de toptien af, na een wilde rit op zondagmiddag. De safetycar deelde de race in twee helften in ronde 22 tot en met 26. Gelukkig zonder dat de hele volgorde door elkaar werd geschud, zoals een dag eerder op zaterdag te zien was. De safetycar-fase werd ingegaan door een incident in de eerste bocht tussen Marco Wittmann en Robin Frijns, waarbij de Nederlander in een spin werd gedwongen, waardoor zijn Audi strandde op het gras. Wittmann kreeg een drive-through penalty voor dit incident.

DTM Zolder start

Op de zaterdag ervoor, zorgde Philipp Eng voor een verrassing. Hij behaalde op de verfrissende "oldschool" omloop van Terlaemen een fraaie overwinning. Met een strategische meesterzet veroverde hij de koppositie en sloot hij aan in de rij van DTM-racewinnaars. Hij begon als zevende aan de wedstrijd, vanaf de vierde rij op de grid en profiteerde van de safetycar-fase. Die reed vijf ronden voor het veld uit, als gevolg van twee gestrande voertuigen in de dertiende ronde. Eng had zijn verplichte pitstop al achter de rug en wist zijn Oostenrijkse BMW-merkgenoot Joel Eriksson voorbij te steken met een allesbepalende manoeuvre.

DTM Zolder Philipp Eng racwinnar BMW

Voor Eng's team, het BMW Team RBM, betekende de triomf in de derde DTM-race van het seizoen, een alom gevierde thuisoverwinning. Het team rond Bart Mampaey is gevestigd in Mechelen, iets meer dan 72 kilometer van Zolder verwijderd. Audi behaalde achter de BMW-coureurs Eng en Eriksson met Nico Müller de derde plaats, Aston Martin wist dankzij de achtste en negende plaats voor Paul Di Resta en Ferdinand van Habsburg ook punten te scoren.

DTM Zolder podium zaterdag Eriksson Mampaey Eng Muller

De vierde plaats ging naar Loïc Duval (Audi), die zijn verplichte stop voltooide in dezelfde ronde als winnaar Philipp Eng. Vanwege een vroege start moest Duval een straf van vijf seconden uitzitten in de pits. Vlak achter hem eindigde Audi-merken collega Mike Rockenfeller, die zich met veel moeite naar een vijfde plaats wist op te werken. Paul Di Resta (Aston Martin) paste een twee-stop-strategie toe en wist zich van de zestiende startplaats op te werken naar plek acht.

DTM Zolder Paul di Resta Aston Martin

Uitslag DTM race zaterdag 18 mei 2019, Circuit Zolder:

01. Philipp Eng (AUT), BMW), 39 Runden in 59.34,758 Min.
02. Joel Eriksson (SWE), BMW, + 8,645 Sek.
03. Nico Müller (SUI), Audi, + 8,829 Sek.
04. Loïc Duval (FRA), Audi, + 18,159 Sek.
05. Mike Rockenfeller (GER), Audi, +24,502 Sek.
06. Jamie Green (GBR), Audi, + 32,318 Sek.
07. Marco Wittmann (GER), BMW, + 32,746 Sek.
08. Paul Di Resta (GBR), Aston Martin, + 35,875 Sek.
09. Ferdinand von Habsburg (AUT), Aston Martin, + 38,858 Sek.
10. Bruno Spengler (CAN), BMW, + 39,874 Sek.

Snelste raceronde: Robin Frijns (NED), Audi RS 5 DTM, 1.23,751 Min.
Pole-Position: Marco Wittmann (GER), BMW M4 DTM, 1:21,307 Min.
Weersomstandigheden: 22°C, sonnig
Baan: 41–46°C, droog

Uitslag DTM race zondag 19 mei 2019, Circuit Zolder:

01. René Rast (GER), Audi, 39 Runden in 59.24,539 Min.
02. Philipp Eng (AUT), BMW, + 9,845 Sek.
03. Jamie Green (GBR), Audi, + 11,791 Sek.
04. Mike Rockenfeller (GER), Audi, + 12,601 Sek.
05. Sheldon van der Linde (ZAF), BMW, + 13,195 Sek.
06. Jake Dennis (GBR), Aston Martin, + 19,825 Sek.
07. Bruno Spengler (CAN), BMW, + 20,468 Sek.
08. Nico Müller (SUI), Audi, + 21,563 Sek.
09. Pietro Fittipaldi (BRA), Audi, + 22,661 Sek.
10. Joel Eriksson (SWE), BMW, + 23,550 Sek.

Snelste raceronde: Philipp Eng (AUT), BMW, 1.23,600 Min.
Pole-Position: Sheldon van der Linde (RSA), BMW, 1.21,590 Min.
Weersomstandigheden: 22°C, sonnig, bewölkt
Baan: 33–43°C, droog

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS