DTM

Eerste SuperGT x DTM Dream Race op Fuji Speedway zege voor Nick Cassidy; de beste DTM-coureur op P6 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 24 november 2019 21:02 • Print artikel

FUJI - SuperGT-ster Nick Cassidy behaalde een overtuigende start-finish overwinning op zaterdag op de Fuji Speedway in de eerste Dream Race, een gezamenlijk evenement van de Japanse SuperGT-serie en de DTM. In de Lexus LC 500 van de KeePer TOM startte Cassidy vanaf pole position. De plaats naast hem op de eerste rij bleef echter leeg: Loïc Duval, de tweede snelste in de kwalificatie, gleed van de baan tijdens de opwarmronde op ietwat nat asfalt, op weg naar zijn startpositie, Hij was niet in staat om deel te nemen aan de race vanwege de schade aan zijn Audi. In het eerste gedeelte van de race nam Cassidy al relatief snel een voorsprong op het hem achtervolgende veld aangevoerd door de SuperGT recordkampioen Ronnie Quintarelli (MOTUL AUTECH Nissan GT-R) en Naoki Yamamoto (RAYBRIG Honda NSX-GT). Mede dankzij zijn gestaag groeiende voorsprong kon Cassidy een klein tijdsverlies goedmaken bij de pitstop, toen zijn team moeite had om de twee voorwielen snel te verwisselen. Zelfs een safety car-periode in de laatste tien minuten van de race bracht zijn succes niet in gevaar. Ondanks dat de herstart volgens het Indy Car-principe onbekend is voor de SuperGT-rijders, verdedigde Cassidy zijn voorsprong op Koudai Tsukakoshi, die in de Keihin Honda NSX-GT reed en uiteindelijk als tweede eindigde voor Yamamoto.

SuperGT_DTM_podium_DTM Nick Cassidy winnaar

Tréluyer best geplaatste DTM-rijder
Enigszins verrassend was de Fransman Benoît Tréluyer (Audi Sport Japan RS 5 DTM) als best geklasseerde van de zeven coureurs met een DTM-auto. Na hij het hele weekend gestaag zijn prestaties verbeterde, eindigde de drievoudige Le Mans-winnaar en ex-SuperGT-kampioen als zesde. Achter hem eindigde de huidige DTM-kampioen René Rast (Audi Sport RS 5 DTM) als achtste. Rast profileerde zich als een strijdlustige vechtjas omdat hij vrijwel de hele race betrokken was bij spannende gevechten met verschillende coureurs. De twee haalden elkaar meerdere keren in. Mike Rockenfeller (Audi Sport RS 5 DTM) maakte een goede start vanaf de vierde plaats, maar viel terug tijdens de race en werd net voor de finish van Tréluyer teruggeworpen naar een dertiende plaats na een touché. De twee Audi's RS 5 DTM raakten elkaar, nadat het veld na de herstart een smalle bocht indook.

SuperGT x DTM start zaterdag

Kobayashi houdt BMW-eer hoog
BMW-coureur Kamui Kobayashi toonde ook solide prestaties en eindigde na een pittig duel met Mike Rockenfeller op de veertiende plaats. Zijn BMW-collega's Marco Wittmann en Alex Zanardi hadden beiden problemen: de Duitser speelde poker door zijn verplichte pitstop aan het einde van de eerste ronde uit te voeren om zijn banden te wisselen, maar moest later capituleren door de snelle bandenslijtage en moest hij nog een pitstop maken. Zanardi wist de race met veel moeite te beëindigen, nadat zijn team tijdens de opwarmronde een technisch probleem met zijn auto had geconstateerd. Hij bracht tijdens de race ook een lange tijd door in de pits. Aan het einde van de race verscheen hij weer op de baan, en voltooide hij de acht ronden die hij nog verwijderd was van de finish.

SuperGT x DTM Kamui Kobayashi BMW M4 DTM

Vroege pauze voor Duval
Voor Loïc Duval, die vanaf de eerste rij was begonnen, was de race voor de start al voorbij. Tijdens de opwarmronde verremde de Fransman zich en schoof hij van de baan. Als gevolg hiervan brak de linker voorwielophanging van zijn auto en was de auto zo zwaar beschadigd dat hij niet meer kon deelnemen aan de race. Zijn Audi RS 5 DTM werd echter op tijd gerepareerd voor de tweede race van zondag.

SuperGT_x_DTM_Audi_voorop in Fuji

Cassidy onverslaanbaar in de kwalificatie in de ochtend
In de vroege ochtendsessie verkeerde Nick Cassidy al in een uitstekende vorm en reed hij halverwege de trainingssessie een ronde van 1: 41.827. Hoewel veel coureurs het met nieuwe banden nog probeerden op een droge baan, wist geen van hen de tijd van de Nieuw-Zeelander te verbeteren. "We zijn de hele week sterk geweest, dus ik had er alle vertrouwen in", zei Cassidy. "Na mijn race in Hockenheim wilde ik laten zien dat we gewoon goede prestaties leveren", voegde hij achteraf toe aan zijn gastoptreden in Duitsland, waar hij jammerlijk werd uitgeschakeld na een botsing in de eerste ronde.

SuperGT x DTM Kenta Yamashita Lexus LC500

Uitslag – 1e SuperGT x DTM Dream Race, Fuji Speedway:

1. Nick Cassidy (NZL), Lexus LC500, 35 Runden in 57.45,326 Min.
2. Koudai Tsukakoshi (JPN), Honda NSX-GT, + 0,433 Sek.
3. Naoki Yamamoto (JPN), Honda NSX-GT, + 5,862 Sek.
4. Kenta Yamashita (JPN), Lexus LC500, + 6,974 Sek.
5. Sho Tsuboi (JPN), Lexus LC500, + 9,966 Sek.
6. Benoît Tréluyer (FRA), Audi RS 5 DTM, + 11,242 Sek.
7. Yuhi Sekiguchi (JPN), Lexus LC500, + 11,369 Sek.
8. René Rast (GER), Audi RS 5 DTM, + 11,540 Sek.
9. Yuji Tachikawa (JPN), Lexus LC500, + 13,421 Sek.
10. Hideki Mutoh (JPN), Honda NSX-GT, + 13,426 Sek.

Snelste raceronde: Tadasuke Makino (JPN), Honda NSX-GT, 1.31,186 Min.
Pole-position: Nick Cassidy (NZL), Lexus LC500, 1.41,827 Min.
Weersomstandigheden: 16,2°C, bewolkt
Baantemperatuur: 15,5°C, droog

SuperGT x DTM startveld eerste dream race

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS