DTM

De winnaar van de 500e DTM-race is René Rast; Audi pakt na vijf overwinningen al de fabrikantentitel!

Uitgegeven door Peter Vader • 26 augustus 2019 09:39

De winnaar van de 500e DTM-race is René Rast! Slechts één dag na zijn uitvalbeurt versloeg de Audi-coureur in de jubileumrace op zondag zijn naaste tegenstander in het titelgevecht, zijn merkgenoot Nico Müller. Rast won voor Müller, die op zaterdag de pech van Rast had weten te benutten. Het duel tussen de twee Audi-coureurs wordt de titelthriller voor de vier resterende races op de Nürburgring en in Hockenheim: Rast (234) verloor enkele punten op de Lausitzring, met slechts 20 punten voorsprong op Müller (214). Met BMW-coureurs Marco Wittmann (167) en Philipp Eng (140) en Audi-rijder Mike Rockenfeller (138) hebben in totaal vijf coureurs nog steeds kansen om de rijderstitel te winnen.

500e DTM Lausitzring podium Grohs Muller Rast Rockenfeller Eisner

Audi kampioen!
Een andere titel is echter al vergeven. Bij de vijfde overwinning dit jaar, pakte Rockenfeller achter Rast en Müller de derde podiumplaats en daarmee behaalde Audi al heel vroeg in het seizoen de fabrikantentitel. De race naar deze overwinning kende met de Lausitzring een prachtig decor en bij temperaturen van rond de 30 graden was Rast bij de start snel weg: terwijl de kampioen van 2017 vanaf de vierde positie direct de tweede plaats pakte, had Müller een ellendige start vanwege een kapotte koppeling en kwam hij na de eerste ronde als tiende voorbij. Na vier ronden passeerde Rast zijn leidende teamgenoot Jamie Green en bleef hij het veld tot het einde aanvoeren. Müller vocht zich een weg naar voren en mede dankzij een vroege pitstop werd hij uiteindelijk tweede. Twee zaken zijn afgelopen weekend geborgd: Müller heeft dit seizoen tot nu toe in alle veertien races punten gescoord. En Rast won voor de derde keer op zondag, na een complete mislukking op zaterdag.

500e DTM Lausitzring Rene Rast raceleider Audi

De kwalificatie
Al tijdens de kwalificatie ging het duel tussen Rast en Müller zijn volgende fase in, met een derde startplaats, behield Müller zijn voorsprong op Rast en kreeg hiervoor een extra punt. De poleposition veroverde Green, die al drie keer won op de Lausitzring, maar uiteindelijk miste hij vanwege enig tijdverlies tijdens zijn de pitstop, het podium en belandde hij op de vierde plaats. BMW had het opnieuw erg zwaar met de huidige superioriteit van Audi. Met Wittmann, opnieuw de best geklasseerde coureur van het merk uit München, gevolgd door Eng, eindigden de twee BMW-rijders op de zesde en tiende plaats toch nog in de punten. Ex-Formule 1-coureur Timo Glock moest al vroeg in de race opgeven.

500e DTM startveld

Privé WRT-Audi-team sterk
Het privé Audi-team WRT behaalde opnieuw de hoogste eer. In de kwalificatie zorgde de Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein voor een grote verrassing met zijn tweede, snelste tijd en een startplek op de eerste rij. In de race pakte Aberdein de zesde plaats. Zijn Braziliaanse teamgenoot Pietro Fittipaldi eindigde op zaterdag, de dag ervoor, op de zevende plaats en behaalde daarmee ook al punten. Aston Martin daarentegen ging met lege handen naar huis. Daniel Juncadella voerde het veld kort aan tijdens in de pitstopfase, maar eindigde uiteindelijk zonder punten op de twaalfde plaats.