DTM

Alex Zanardi dacht dat het een grap was toen hem een stoeltje in de DTM werd aangeboden

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 juni 2018 09:12 • Print artikel

Alex Zanardi dacht dat het een grap van BMW was om hem eenmalig te laten rijden tijdens het DTM-raceweekend in Misano. De voormalig F1-coureur maakt daar zijn debuut in de BMW M4 DTM, die speciaal aangepast is voor de gehandicapte Italiaan.Vanwege een regelverandering is het elke fabrikant toegestaan om een zevende auto in te zetten, die weliswaar niet meerijdt voor de punten, maar wel als gastinschrijving. Zo reed Mattias Ekström een laatste race in Hockenheim, waar hij afscheid nam van de DTM raceserie. Zanardi zegt nu twee maanden geleden benaderd te zijn door BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt. “Jens Marquardt kwam met het idee, hij bood me de kans aan van die rol als gastinschrijving in Misano”, zei Zanardi tegen het Engelse Autosport. “Ik had niet verwacht dat dat mogelijk was. Als eerste dacht ik dat het een grap was, omdat ik weet hoe competitief de DTM is. Ik had al lang niet in een raceauto gereden. De laatste keer was in Mugello in 2016 tijdens de finale van het Italiaans GT kampioenschap. Er zijn nog steeds veel vraagtekens en het wordt geen zondagsritje voor me. Het wordt de grootste uitdaging die ik ooit gehad heb als een coureur.”

Zanardi hoopt dat zijn DTM-race hem kan helpen om interesse te wekken voor het kampioenschap, nu Mercedes vertrekt aan het einde van 2018. “Mattias heeft de deur geopend voor gastrijders met zijn afscheidsrace”, zei de Italiaan. “Ik denk dat Jens Marquardt sprak met Gerhard Berger en waarschijnlijk vertegenwoordigers van Audi en Mercedes. Ik wil iedereen bedanken, wetende dat het normaal gesproken niet mogelijk was om een negentiende auto in het veld in te zetten. Maar ik denk dat ze zich allemaal konden voorstellen dat iemand als ik, tijdens mijn thuisrace, in de auto wil zitten. Mijn deelname kan bovendien de interesse van fabrikanten, teams en coureurs in het DTM-kampioenschap vergroten, die tenslotte met haar status in de autosport de volledige aandacht verdient.”

Mattias Ekström deed alle moeite om van zijn finaleraces in Hockenheim een succes te maken. De Italiaanse coureur benadrukt dat hetzelfde van hem verwacht mag worden. De Zweed kwam toen niet verder dan plek 17 en 16, maar dat deed niets af aan zijn inspanning.

“Het is altijd een droom van mij geweest om in de DTM te starten als professioneel coureur, dat is fantastisch”, zei Zanardi. “Wanneer je ziet dat een getalenteerd coureur als Mattias Ekström achter in het veld zit tijdens zijn laatste race in Hockenheim, dan is het geen plausibele reden om te verwachten dat ik het veel anders ga doen. Normaal gesproken zou ik slechter dan hij moeten zijn. Maar ik ben een optimist en een vechter! Ik pak de kans die BMW me biedt en misschien kan ik mensen verrassen. Ik hoop dat dat gebeurt.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS