Dakar

Column Coronel: “Samen ben je sterk en alleen ben je een nobody

Uitgegeven door Casper Bekking • 26 oktober 2014 09:59

Sinds vele jaren zijn de welbekende broertjes Tom en Tim Coronel twee van de meest bekende en gerespecteerde coureurs van Nederland. Voor RaceXpress.nl laten zij regelmatig hun licht schijnen op gebeurtenissen in de nationale en internationale racerij: van F1 Grands Prix tot Dakar en alles wat daar tussen zit. Vandaag is het woord aan Tim, die in zijn nieuwste RaceXpress-column praat over de voorbereidingen op de aanstaande Dakar Rally, de teampresentatie en wat er nodig is om een team te runnen.

Tim Coronel Buggy Dakar Rally

“Het begint weer te kriebelen! Fesh fesh, het zand, het gevoel, de zon, de ellende, de mooie pieken, het overwinnen van de uitdagingen… Heerlijk! Momenteel zijn we heel druk met de laatste loodjes aan de buggy. Hij is een stuk lichter, dit jaar zitten we op het minimumgewicht. Dat is tachtig kilo minder dan vorig jaar! Ook zijn de banden verbeterd in samenwerking met Maxxis. Vorig jaar hadden we één lekke band. En dat is er dus één te veel. Verder hebben we geprobeerd alles in de buggy wat meer ergonomisch te maken, met name de zitpositie. Al met al heel veel kleine dingen, de puntjes op de i. Ik zou hierna eigenlijk niet meer weten welke verdere stappen we nog zouden moeten nemen om de buggy te verbeteren. Het enige is de motor, maar het tunen vond ik voor dit jaar een te groot risico.”

Tim Coronel Dakar 2015

“Ik merk dat het ontzettend gewaardeerd wordt wat we aan het doen zijn. De fans zitten te wachten op iets nieuws en ik beloof hen dat we ook zeker iets nieuws gaan doen. Het is leuk hoe zij meeleven. Ook alle relaties die weer meedoen, daar ben ik ontzettend trots op. Door hen kunnen we ook veel aan de buggy veranderen en verbeteren. Ik ben trots op het team, de monteurs die al maandenlang in het geniep in de werkplaats aan het bouwen zijn. Als je alle uren van hen bij elkaar optelt, is een mensenleven niks. Echt leuk! Elke dag werken vier of vijf man fulltime aan de baby, maar allemaal vanuit hun hart. Dat maakt het zo mooi.”

Tim Coronel Buggy Dakar Rally

“Het feit dat we net een nieuw kindje hebben gekregen, maakt de situatie dit jaar niet anders. Eigenlijk leven wij al ons hele leven zo. Prinsesje Gaby pakt het super op. Het is prettig als je een partner hebt die zo meeleeft, dat maakt het voor mij ook makkelijker. Onze hele omgeving is zo: op de kartbaan, de monteurs, mijn broers, het social media-team van mysocialdatabase: we doen het met z’n allen. Samen ben je sterk en alleen ben je een nobody. En wat is weggaan, vertrekken naar Zuid-Amerika? This is our life, ook dat van Gaby. Die guppies thuis weten niet beter. Ik ben ook op het circuit opgegroeid. Daar kreeg ik de fles, die stond naast de jerrycan benzine. Het was altijd te hopen dat ze de juiste fles aan mijn mond zetten! Ik en mijn broers bouwden hutten van autobanden, dat was onze wereld. En dat ik veel van huis ben, maakt me dat een slechter mens? Nee toch! Nu heb ik in elk geval geen tijd om kattenkwaad uit te halen!”

“Aanstaande donderdag staat de teampresentatie op het programma. Het draait voor een team niet alleen om een auto bouwen en rondjes te rijden. Er gaat heel veel werk mee gemoeid maar gelukkig is de presentatie dit jaar in handen van een professionele organisatie. Als iedereen in elk hoekje meedenkt, dan ontstaat automatisch een geoliede machine. Je moet niet proberen dat in je eentje te doen, dat kan gewoon niet. Met alle media-uitingen zijn zes man bezig, vijf man concentreren zich op het technische verhaal van de buggy, tien man eromheen om alle projecten te coördineren en dan heb ik het nog niet eens over de uitvoerenden van de projecten zelf. Heerlijk, weer zo’n uit de hand gelopen hobby.”

Coronel Dakar 2015

“En dit jaar hebben we natuurlijk de verrassing van de tweede auto. Ik kan nog niet zeggen wie er gaat rijden, maar het is iemand die niemand bedacht zou hebben. Ik kreeg al sms’jes dat Gaston Starreveld een nieuwe helm had laten spuiten, en dat Rintje Ritsma wel oren zou hebben. Jurgen van den Goorbergh wordt genoemd, maar hij zit deze editie al op de motor. Bernhard ten Brinke? Die zit al in de Toyota. Ook Nasser Al Attiyah wordt genoemd, omdat hij nog geen officieel zitje heeft. Wie weet, wie weet… Donderdag jongens, dan wordt het bekend!”

Tot dan!

Tim Coronel

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS