Dakar

Carlos Sainz zou een nare bijsmaak gehad hebben: "Elke dag veel stress, er zijn momenten dat je denkt..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 24 januari 2018 13:04 • Print artikel

Carlos Sainz had een slecht gevoel overgehouden aan zijn periode bij Peugeot, als hij zelf de Dakar Rally 2018 niet had gewonnen. De Spanjaard won de race in 2010 met Volkswagen en kwam naar Peugeot in 2015. Stephane Peterhansel won in 2016 en 2017 het evenement, terwijl Sainz in drie opeenvolgende Dakars voor het Franse merk moest opgeven. Gelukkig viel alles op zijn plaats in 2018.

Carlos Sainz Daar 2018


"Ik besloot om dit hoofdstuk vier jaar terug met Peugeot aan te gaan, om met hen te werken om de twee-wiel aangedreven auto een winnaar te maken", zei de tweevoudig WRC-kampioen tegen het Engelse Autosport. "Dit werd in het tweede jaar bereikt en ze wonnen de afgelopen drie jaar. Ik heb mijn steentje bijgedragen, maar het is waar dat ik onze overwinning miste en ik zou er een nare bijsmaak van in de mond hebben gehad als ik zonder persoonlijke titel vertrokken was. Zo hard heb ik gewerkt aan dit project, aan deze auto."

Ondanks dat hij maar liefst 44 minuten voorsprong op zijn naaste rivaal Nasser Al-Attiyah had, beschrijft de druk als enorm. "Natuurlijk zijn er momenten van spanning", legde Sainz uit. "Het is een race waar elke dag veel stress is, er zijn momenten dat je denkt dat je vast gaat zitten of wanneer het soms lijkt alsof je verloren hebt. Er zijn veel schrikmomenten, omdat er zoveel valkuilen langs de route zijn. De stress van deze twee weken is verschrikkelijk. Dan was er die straf, mechanische problemen. Het is twee weken van veel stress en je moet dat rustig over je heen laten komen, van dag-tot-dag leven. Dat is wat we probeerden te doen, van dag-tot-dag focussen en niet naar de lange termijn kijken."

"Je moet leren wat Dakar is. Je moeten leren met de stress om te gaan, om geduld te hebben, wat iets is wat lastig voor me is. Ik heb in mijn DNA om nooit de handdoek in de ring te gooien en dat werd in de Dakar geaccentueerd. Het is een erg speciale race en een uitdaging die alle coureurs tot het randje brengt."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS