Karting • Chrono

Tommie van der Struijs opnieuw ongenaakbaar in de regen: winterkampioen! "Superblij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 februari 2019 01:06 • Print artikel

BERGHEM – Ongenaakbaar was hij zondag in Berghem tijdens de tweede en laatste ronde van de Winter Cup-competitie van Chrono Karting. Karter Tommie van der Struijs reed in natte omstandigheden naar een eclatante zege tijdens de finale in de Rotax Max Micromax-klasse. Daarmee legde de negenjarige Nuenenaar bovendien beslag op de eindzege: winterkampioen!

Tommie van der Struijs no 54 aan kop van Micro Max

De eerste ronde in Kerpen had hij in vergelijkbare omstandigheden gewonnen en nu dus ook de tweede ronde in Berghem. Regenrijden ligt Tommie wel en dus kwam hij in de finale met een voorsprong van bijna vijf seconden als eerste over de finish. Twee keer eerste in de Winter Cup en dus kampioen in de Micromax-klasse! De snelle Brabander was er maar wat blij mee. “Ik had het misschien wel een beetje verwacht dat ik goed zou zijn. Ik ben best goed in het rijden in de regen. Ik heb dat deze winter ook vaak gedaan.”

Met zijn dubbele overwinning in de Winter Cup toonde hij zich en passant een nadrukkelijke kandidaat voor de titel in het Nederlands kampioenschap. Op 3 maart begint hij in Genk - waar de eerste ronde van het NK wordt gehouden - aan zijn tweede seizoen in de klasse. Vorig jaar werd hij derde in de eindstand en vicekampioen bij de rookies. Zijn ambities voor 2019 zijn duidelijk: “Ik wil kampioen worden en zo een ticket winnen voor de Rotax Max Grand Finals (het jaarlijkse officieuze wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders, red.).”

Hoewel hij de twee voorbereidende races op het nieuwe seizoen heeft gewonnen, verwacht Tommie dat kampioen worden een flinke opgave gaat worden. “Er rijden veel goede jongens in de Micromax-klasse. En er zijn een paar sterke nieuwe rijders bijgekomen.”

Gelukkig heeft Tommie een knokkersmentaliteit. Dat niet opgeven doorgaans wordt beloond, merkte hij afgelopen weekeinde in Berghem wel. Tijdens de vrije trainingen op vrijdag ging het nog niet echt soepel. De afstelling van de kart was nog niet zoals die zijn moest en dat betekende dat hij minder goede rondetijden reed dan hij had gehoopt. Tijdens de kwalificatie was hij bovendien met de verkeerde bandenspanning op weg gestuurd, zo bleek al gauw. Daardoor moest hij zich tevredenstellen met de zesde tijd.

Tommie liet het hoofd niet hangen. Samen met Albert Siegers werkte hij hard aan de kart om die zo goed mogelijk afgesteld op de grid voor de prefinale te krijgen. Ze grepen terug op de afstelling van de Winter Cup-race in Kerpen in januari. Dat was een gouden zet. Hij kwam als eerste over de finish, en hoe! “Ik was tien seconden los van de nummer twee. Mijn team en ik waren superblij.”

Omdat hij de prefinale had gewonnen, mocht hij in de finale van poleposition vertrekken. Op dat moment was de baan intussen kletsnat geregend en het regende bovendien nog steeds. Tommie: “Dat was weer even wennen, rijden in de regen. Ik vind racen op een droge baan fijner, maar ik was snel en op de finish had ik een voorsprong van maar liefst vijf seconden sneller op de nummer twee.”

Tommie van der Struijs grote beker voor de kampioen

Met een kleine drie weken te gaan tot de start van het NK, zit het met het zelfvertrouwen van Tommie wel snor. Maar voor het zover is, rijdt hij een week eerder in Genk nog de zogenaamde Kick Off-wedstrijd van de organisatie van het BNL-kampioenschap. “Ik verwacht dat daar best veel goede rijders aan de start staan. Ik denk dat het een leuke wedstrijd wordt. Hopelijk kan ik daar ook winnen!”

Tommie van der Struijs bedankt zijn trouwste supporter Ingrid Siegers, Kart Service Brabant, Albert Siegers voor het afstellen van het chassis en motor, Jeffrey Roeffen en zijn vader en moeder.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS