Karting • Chrono

Tim Gerhards toont opnieuw zijn talent: P1 in laatste NK-race! "Ik heb veel geleerd, vooral qua verdedigen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 september 2019 01:15 • Print artikel

EINDHOVEN – Met de winst tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in Eindhoven zorgde Tim Gerhards voor een mooi slot van een enerverend seizoen in de Minimax-klasse. De twaalfjarige karter uit Amsterdam eindigde zo, ondanks behoorlijk veel pech, toch nog op een mooie derde plaats in de eindstand.

Tim Gerhards wint laatste NK-race in MiniMax

Nee, de overwinning had hem niet verbaasd. Zoals hij het hele seizoen al heel snel is, was hij dat zondag op circuit De Landsard dat ook. “Ik ben toch wel tevreden na alle pech die ik dit jaar heb gehad”, blikte hij terug. “Al heb ik wel het gevoel dat ik ook kampioen had kunnen worden.” Gevraagd naar zijn mooiste overwinning van het seizoen noemde de rijder van topteam SP Tuning de vijfde ronde van het NK in Berghem. “Daar won ik in de regen met een voorsprong van zes seconden. Helaas mocht ik in de tweede heat niet starten.”

De race was stilgelegd vanwege een ongeval en de regen. Iedereen mocht aan zijn kart sleutelen. Tims kart stond in het parc fermé, maar daar mocht zijn team niet sleutelen en regenbanden monteren. Zijn team mocht de kart meenemen om op de grid te sleutelen zoals alle anderen, maar op het moment dat hij de pitstraat in kwam, mocht hij de baan niet meer op. Dat terwijl hij een goede kans had op de overwinning.

Daarover was Tim natuurlijk teleurgesteld, maar in Eindhoven genoot hij weer volop. Met de P1 achter zijn naam had hij nogmaals laten zien dat hij een talent is met een mooie toekomst. “Die P1 voelt wel goed. Ik was het hele weekend snel. Al maakte ik in de kwalificatie een foutje door iemand achter me een ‘sleepje’ te geven waardoor ik net niet de poleposition pakte en tweede werd. Daardoor moest ik in de prefinale als tweede starten en dus aan de buitenkant. Dat is in Eindhoven niet zo fijn, want daar ligt veel vuil op de baan. En buitenom inhalen in de eerste bocht gaat eigenlijk niet.”

In die eerste bocht werd Tim tijdens de start overigens van de baan gereden. Daarbij verloor hij maar liefst zeven plaatsen. “Ik kreeg zo veel zand op mijn banden en het was moeilijk dat eraf te krijgen.” Maar hij wilde niet van opgeven weten. “Toen mijn banden weer schoon waren, reed ik de hele tijd de snelste rondetijd.” Het bracht de talentvolle Amsterdammer terug naar de vierde positie. Daarmee had hij zich alsnog een behoorlijke uitgangspositie verschaft voor de finale.

Daarin was Tim, die tijdens de International Trophy in Le Mans nog heel knap tiende was geworden, erop gebrand een topresultaat neer te zetten. Zo hoopte hij zijn NK op een mooie manier af te sluiten. “Ik keek voor de start heel goed naar de startlichten en toen ze eenmaal uitgingen, stuurde ik meteen naar de binnenkant.” Weldra haalde hij de nummer drie in. De nummer twee pakken, bleek in eerste instantie wat lastiger. “In het begin van de race had ik niet zoveel grip en dus liep de nummer twee bij me weg. Maar we hadden zo afgesteld dat ik aan het einde ook een goede snelheid had. En dat bleek ook.”

Tim Gerhards wint MiniMax

Na vijf ronden haalde hij dan ook nummer twee in om vervolgens de achtervolging op de nummer één in te zetten. “Toen ik vlak achter hem zat, heb ik het perfecte moment afgewacht om hem in te halen. Met nog drie rondjes te gaan heb ik mijn kart naast de zijne gezet en trok daarna van hem weg. In de laatste ronde reed ik nog de snelste tijd.”

Zodoende kwam hij als eerste voorbij het zwart-wit geblokt geraasd en kreeg hij het zo vurig gewenste einde van zijn NK. Al met al was het een mooi seizoen geweest, concludeerde Tim. “Ik heb veel geleerd, vooral qua verdedigen. Vroeger liet ik weleens grote gaten open waardoor ik soms van de baan werd gereden. Dat doe ik nu niet meer. Ook ben ik veel constanter geworden. Ik kan nu elke ronde een snelle ronde rijden. Dat heeft me geholpen te winnen!”

Tim Gerhards wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Nyetimber, Parker & Williams, Joe Merino en Smit Cruyff.

Bezoek eens de website van Tim: timgerhards.nl.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS