Karting • Chrono

Rowan Grinwis direct competitief bij debuut in koningsklasse KZ2: "De tijden waren gewoon goed"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 juni 2018 15:33 • Print artikel

KERPEN - Normaal actief in kartkampioenschappen met een IAME X30-motor, bewees Rowan Grinwis dat hij ook in een kart met een KZ-motor in dit geval een TM-krachtbron snel is. De achttienjarige rijder uit Capelle aan de IJssel deed eenmalig mee aan het Nederlands kampioenschap van Chrono en werd achtste in de zeer sterk bezette koningsklasse KZ2.

Marco Grinwis en Rowan Grinwis

Rowan had genoten van de races op het circuit van Kerpen in Duitsland. “In de winter heb ik voor het eerst in een KZ-kart gereden. Vorige week ben ik voor het eerst hier in Kerpen gaan trainen”, schetste hij zijn beperkte ervaring met KZ2-karts. “Het ging wel goed. In de winter kwamen we net wat tekort, deze week heb ik me verbeterd.”

De verschillen met een SuperShifter-schakelkart zijn niet heel groot, maar ze zijn er wel, had hij gemerkt. “Dit is iets anders schakelen. Je kunt in een KZ-kart net wat hoger in de toeren blijven. Ik vind allebei de karts leuk, maar ik blijf SuperShifter rijden. Mijn vader zei: doe eens mee aan een KZ2-race, leuk om een keer aan mee te doen. Misschien dat ik dit seizoen nog een andere race meepak, maar dat weet ik nog niet.”

Toen hij net begon met karten reed Rowan al een tijd in het NK van Chrono van de Mirco's tot aan de Rotax Max Senioren, maar toen zijn team PdB Racing de overstap maakte naar de IAME X30-kampioenschappen ging de talentvolle karter mee. “Daar is de competitie ook hoog, omdat daar ook heel veel Belgen meedoen. De startvelden zijn wel ongeveer even groot.”

Het is voor Rowan zijn eerste jaar in een schakelkart. Vorig jaar reed hij nog in een automaat in de IAME X30 Senioren-klasse. “Het team vroeg me of ik de overstap wilde maken en dat heb ik gedaan. Misschien vind ik Senioren net wat leuker omdat het nog wat competitiever is, maar het is juist goed om te leren schakelen. Zeker met het oog op de autosport. Dat zou ik wel heel leuk vinden om ooit te doen. Maar eerst moet ik nog mijn racelicentie halen.”

Rowan Grinwis

Snel is hij in ieder geval. Dat liet hij dit weekend wel zien. Tijdens de kwalificatie liet Rowan direct zien snel te zijn. Hij snelde daarin naar een knappe vijfde tijd en die was volgens de snelle Zuid-Hollander geen juiste afspiegeling van zijn ware snelheid. Want hij had nog verder naar voren kunnen staan. Zijn sectietijden in zijn snelste rondjes gaven aan dat hij nog verder naar voren kon staan, maar hij moest genoegen nemen met de vijfde tijd. Hoe dan ook: knap voor iemand die een overstap maakt van de SuperShifter- naar de KZ2-klasse. “Het was natuurlijk even wennen”, zei Rowan. “Ook voor wat betreft de start. Die ging tijdens de prefinale niet helemaal zoals ik wilde. Dat kwam omdat ik in de SuperShifter-klasse rijdt met een kart die meer koppel heeft.”

Tijdens de prefinale viel hij tijdens de start terug naar de negende plaats en slaagde hij er uiteindelijk in om de nummer acht nog in te halen. Hoewel dat dankzij de start niet het resultaat opleverde waarop hij had gehoopt, wist hij dat hij competitief was. “De tijden waren gewoon goed.”

De achtste plaats in de prefinale betekende dezelfde startpositie tijdens de finale van deze fraaie klasse voor schakelkarts. In de eerste meters won hij direct een plaats om uiteindelijk die plaats alsnog gewonnen te moeten geven. Niettemin was Rowan tevreden met zijn finale-resultaat tijdens zijn uitstapje naar het Nederlands kampioenschap van Chrono. Rowan: “Ik ging hier niet met high hopes naartoe, want in dit kampioenschap rijden een hoop echt goede rijders, maar ik had wel ingezet op een plaats in de top tien. Dat is gelukt. Ik ben tevreden.”

Rowan Grinwis wil graag speciaal zijn ouders bedanken en alle sponsoren. Rowan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door DHG, B.A.T. Machinebouw, PdB Racing Team, Tillett, Xeramic en Speedwear.be.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS