Karting • GK4 Kartseries

Topseizoen in de Iame X30 voor Rowan Grinwis: “Mijn resultaten zijn super. Alles valt op zijn plek”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 december 2016 07:50 • Print artikel

GENK – In 2015 nog succesvol in een kart met een Rotax Max-motor stapte Rowan Grinwis voor het afgelopen seizoen over naar de Iame X30 senioren. Een uitstekende keuze bleek al gauw, want de zestienjarige karter uit Capelle aan den IJssel begon meteen met winnen. Dat resulteerde uiteindelijk in een ongekende zegereeks die hem de kampioenschappen opleverde in de KNAF Cup en de GK4! En alsof het op niet op kon stond de razendsnelle coureur op het podium bij de BEKC en werd hij in de ASAF Karting Series ook nog eens tweede in de eindstand en derde in het Benelux-kampioenschap.

Rowan Grinwis heeft zijn handen vol

Rowan kun je dus met recht een veelvraat noemen. Maar ook een bijzonder talent, want zo succesvol zijn in vijf verschillende kampioenschappen, dat is maar heel weinigen gegeven. Het was tijdens de laatste races in de GK4-klasse in Genk, waarin hij het dagklassement op zijn naam schreef, dan ook een glunderende Rowan die met een grote grijns op zijn gezicht zijn verhaal deed.
 
“Mijn resultaten zijn dit seizoen super. Alles valt op zijn plek”, zei de Gillard-rijder van het Peter de Bruijn Racing Team. “Ik heb de snelheid en al mijn inhaalacties lukken.” Maar dat is het niet alleen, besefte hij. “Ik krijg erg veel steun van mijn ouders. Mijn vader en ik vormen de perfecte combinatie. Hij sleutelt voor me en past de kart aan op mijn aanwijzingen, hij weet echt wat hij doet. En ook mijn moeder is erg nauw betrokken. Ze sleutelt voor mij als mijn vader niet kan. Ze is sowieso erg bij de kartsport in het algemeen betrokken.”

Rowan Grinwis

Dat de overstap naar de Iame X30 een goede keuze was, blijkt overduidelijk uit zijn sublieme resultaten. Want met twee titels, een tweede en een derde plaats kon het nauwelijks beter. Toch leek die overstap voor een buitenstaander niet voor de hand te liggen. De sympathieke Zuid-Hollander, die al op zijn vijfde voor het eerst in een kart stapte, was in 2015 immers succesvol geweest in de Rotax Max. “X30 groeit steeds harder. Dat maakte de keus om over te stappen eenvoudig”, legde Rowan uit. “De X30-motor is standaard heel goed. De motor loopt goed, je hebt niet zoveel drama met de ontsteking. Het is eigenlijk een motor uit de doos. Geen tunen, maar gewoon goed inrijden.”
 
De overstap zorgde er wel voor dat hij binnen de kartsport in een heel nieuwe omgeving terechtkwam. Dat betekende een hoop nieuwe indrukken. “Het racen in de KNAF Cup vond ik een leuk ervaring. In het begin was het lastig, de eerste races waren even wennen. Ik moest me aanpassen aan de nieuwe kart en de nieuwe competitie. Dat ik derde ben geworden in het Benelux-kampioenschap was mega. Het is een sterk bezet kampioenschap en ik moest rijden op banen waar ik nog nooit had gereden, zoals Mariembourg. Dat is een mooie baan. Het rijden daar gaat nu steeds beter.”
 
Dat laatste kan hij vooral zeggen van zijn optreden in het GK4-kampioenschap. Daarin was hij ronduit dominant. “De eerste drie raceweekeindes won ik al meteen en tijdens de laatste race won ik ook weer het dagklassement. Ik ben zo, denk ik, wel een waardig kampioen. Ik had in de planning een plaats in de top drie van het eindklassement en steeds zo goed mogelijk te finishen.” Nou, dat is Rowan dus gelukt, realiseert hij zich met trots. “Het was een waanzinnig goed seizoen.”
 
Nu wacht hem een winter van veel trainen en zich daarmee zo goed mogelijk voorbereiden op komend seizoen. “Ik ga elk weekend trainen. Ik wil ook in de winter doorrijden. Ik moet meters maken, alleen niet als er sneeuw ligt. En ik ga ook vaak hardlopen. Ik wil zo fit en goed mogelijk zijn als het nieuwe seizoen begint!”

PdB Racing

Peter de Bruijn, eigenaar van het team van Rowan, is al jaren een begrip in de kartwereld. Het afgelopen seizoen was zijn tweede jaar als importeur van IAME X30-motoren en de Bruijn is laaiend enthousiast over de klasse die in Nederland steeds meer voet aan de grond krijgt. "Als je ziet hoe er vanaf de eerste dag interesse is in de X30, dan mogen we alleen maar blij zijn", aldus De Bruijn.

"Veel deelnemers, de gang zit er goed in. Iedereen heeft het erover. Het materiaal is gelijkwaardig. De eerste reactie is vaak: wat rijdt deze motor sportief. Hij is ouderwets 100cc, en de motor trekt enorm goed. Als je ziet hoe de X30 wereldwijd is gegroeid, dan belooft dat veel goeds. Kijk naar Engeland. Daar is de kartwereld helemaal omgeslagen naar de X30. Het is gewoon zeer aantrekkelijk. In Nederland komen er ook nog steeds rijders bij."

Maar PdB Racing is zoveel meer dan alleen zijn (succesvolle) kartteam. Naast zijn importeurschap van IAME X30-motoren levert hij ook service op circuits en ondersteunt hij andere teams, die inmiddels op hun beurt veel know-how hebben van de IAME X30 motoren "Dat heeft altijd goed gefunctioneerd. De teams en dealers in Nederland zijn erg professioneel, ze begeleiden hun klanten goed."

Rowan bedankt Peter en Nick van het Peter de Bruijn Racing Team in het bijzonder en het hele team in het algemeen. “Zij hebben hele jaar door bijgestaan met alles; motorisch, de carburateur, noem maar op. Ook bedank ik alle sponsoren en natuurlijk mijn ouders, die heel het jaar mij geholpen hebben met sleutelen en me steeds alle steun hebben gegeven.”

Rowan Grinwis wordt in zijn kartactiviteiten gesteund door: David Hart, B.A.T. Machinebouw, PDB, Xeramic en Tillett Racing Seats.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS