Karting • Chrono

Robin Glerum gehuldigd op podium KZ en maakt zich op voor test in Formule-4 raceauto

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 december 2018 15:06 • Print artikel

VENRAY - Pas zestien jaar en nu al derde in de KZ2, de koningsklasse van het Nederlands kampioenschap karten. Robin Glerum uit Wemeldinge nam zaterdag dan ook trots de beker in ontvangst tijdens de kampioenenhuldiging van NK-organisator Chrono. En er was nóg een reden tot lachen voor de jonge Zeeuw: hij mag woensdag meedoen aan de Formule 4-test in Le Mans.

Podium Robin Glerum

"Ik ben er wel tevreden mee", doelde Robin op zijn derde plaats in het NK. "Joey Hanssen en Martijn van Leeuwen die in het kampioenschap voor me zijn geëindigd zijn niet de minsten. En voor mij is dit pas ook mijn tweede jaar in een 125cc schakelkart."

Dat hij voorin was geëindigd had de Birel-rijder van topteam Paauwer Kart Racing en tevens Birel-importeur toch ook niet echt verbaasd. "Tijdens de Winter Cup ging het al best goed. Toch had ik niet verwacht dat ik derde zou worden. Tijdens de tweede keer dat we in Berghem moesten rijden, werd ik tweede in het dagklassement. Vanaf dat moment ging het heel goed. Helaas maakte ik tijdens het weekend in Spa een paar foutjes. Anders had ik misschien wel tweede in het kampioenschap kunnen worden. Al besef ik dat dat sowieso wel heel lastig zou zijn geworden. Martijn (van Leeuwen, zijn teamgenoot dit seizoen, en de uiteindelijke nummer twee in het NK, red.) is heel goed."

Terugblikkend concludeerde Robin dat hij veel geleerd heeft, maar ook dat hij nog een paar kleine dingen moet verbeteren. "Ik ben redelijk snel weg bij de start, heb een goed reactievermogen, maar met de koppeling spelen tijdens de start kan nog beter. Ik verlies bij de start vaak één of twee plekken. Die pak ik dan vaak binnen een paar ronden terug, maar dat is niet wat je wilt", aldus de snelle Zeeuw, die weet waar hij nog wat kan winnen.

Robin Glerum NK KNAF bij de toppers in de KZ 125 cc schakelklasse

Zijn derde plaats in het kampioenschap was reden voor Robins teambaas Jaco Paauwe hem af te vaardigen naar de Formule 4-test voor Birel-rijders. Die wordt woensdag op het fameuze circuit van Le Mans gehouden. Elke Birel-importeur mocht een rijder afvaardigen. Het betekent voor Robin zijn debuut in de autosport. En dat dan ook nog eens in een Formule-auto. "Als je de test wint, mag je een jaar lang gratis het Frans Formule 4-kampioenschap rijden", sprak het Zeeuwse talent hoopvol. "Ik zou het heel graag willen. Een formule-auto besturen, lijkt me heel mooi. Als ik de test niet win, is het in ieder geval een mooie ervaring. En je krijgt natuurlijk niet elke dag zo'n kans."

Maar het zou dus kunnen dat Robin komend seizoen in de F4 te bewonderen is. "Dan moet de test natuurlijk wel heel goed gaan. En ik blijf gewoon karten, KZ2 met Jaco. Karting vind ik sowieso heel mooi. Het is close racing, zo close heb je het niet eens in de F4. En ik vind de sfeer op de kartbaan mooi. Dus als ik de test niet win, zou ik niet eens heel teleurgesteld zijn, denk ik. Maar ik hoop natuurlijk wel dat ik hem win!"

Robin bedankt Paauwer Kart Racing en zijn vader.

Robin Glerum wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ACT Glerum, Paauwer Kart Racing, Magneti Marelli en Cheek Star.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS