Karting • Chrono

Robin Glerum is één van de revelaties in de schakelkarts en meldt zich nu al nadrukkelijk voorin

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 juli 2018 16:20 • Print artikel

SPA - Hij is één van de revelaties van 2018! Als één van de jongste rijders in de sterk bezette koningsklasse KZ2 slaagt karter Robin Glerum er al in zich regelmatig in de top van het veld te melden. De zestienjarige rijder uit Wemeldinge reed dit seizoen in bijna elke race naar het podium of nestelde zich in de top. Hij eindigde dit seizoen drie keer als derde bij het NK, en één keer als tweede. Bij de afgelopen ronde van het Nederlands kampioenschap in Spa-Francorchamps werd hij netjes vierde. Glerum blikt terug op zijn eerste helft van het seizoen.

Robin Glerum

“Het gaat heel goed. Ik heb vorig jaar en dit jaar veel getraind en dat maakt het verschil”, verklaarde Robin zijn prestaties van het weekeinde op het kartcircuit van Spa-Francorchamps. “Ik heb eerst twee jaar bij de Rotax Max Junioren gereden en toen kwamen de resultaten niet. Nu let ik meer op wat zich buiten de baan afspeelt, ben meer met de kart bezig en dingen die kunnen worden verbeterd. Op de baan probeer ik meer gevoel te krijgen voor wat fout en goed is aan de kart. Maar ik had niet verwacht zo snel vooraan te kunnen rijden.”

Nog niet zo lang geleden reed Robin nota bene nog indoorwedstrijden. Iets heel anders op kartgebied. “Dat is echt niet te vergelijken met outdoor. Daarom heb ik op buitenbanen niet zoveel aan die ervaring.”

Blijkbaar heeft de jonge Zeeuw talent genoeg om zich in hoog tempo aan te passen aan de wetten van de hoogste klasse in het Nederlandse karten. Hij heeft dit jaar dan ook een flinke stap gezet. “Vorig jaar zou ik zes, zeven tienden van een seconde langzamer hebben gereden in de kwalificatie. KZ is vergeleken met Rotax een heel andere rijstijl. Een Rotax kun je meer laten rollen. Dat dit bij een KZ-kart anders is, was een best grote omschakeling.”

Robin Glerum en grid girl

Die omschakeling heeft hij inmiddels wel gemaakt, blijkens zijn resultaten in het NK dit jaar. Tijdens de eerste vier rondes tot dusver stond hij steevast op het podium: hij pakte achtereenvolgens de derde, tweede, derde en derde plaats in het dagklassement. Alleen afgelopen weekeinde eindigde hij buiten het podium met de vierde plaats. “Er zijn nog wel puntjes waarop ik ervaring tekortkom, zoals het rijden in de regen en banden sparen. Maar ik word nog steeds beter.”

Bij topteam Paauwer Racing van Jacco Paauwe krijgt hij in ieder geval heel goede begeleiding. Niet alleen wordt hij er uitstekend gecoacht en wordt zijn kart tiptop afgesteld, hij heeft in Martijn van Leeuwen een zeer ervaren teamgenoot. Een teamgenoot die nota bene een serieuze gegadigde is voor de titel en iemand van wie Robin nog het een en ander kan leren. “Het is altijd fijn zo iemand in het team te hebben om mee te kunnen sparren. Natuurlijk wil ik dit jaar het liefst kampioen worden, maar een plek in de top drie is sowieso al mooi!”

Robin Glerum wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ACT Glerum, Paauwer Kart Racing, Magneti Marelli en Cheek Star.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS