Karting • Chrono

Nina Pothof razendsnel in haar Sodi-kart; knappe podiumplaats in sterk bezet NK Rotax Max Junior

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2018 02:16

EINDHOVEN – Als Nina Pothof zondag één ding bewees, is het wel dat ze razendsnel is een kart. De veertienjarige rijdster uit Wijster werd tweede in de finale van de Junioren-klasse tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Wat ze in Eindhoven en passant ook bewees, is dat een Sodi-kart eveneens hard gaat en dat het bekende kartmerken als OTK en CRG partij kan geven.

Nina Pothof doet niet onder voor de jongens, knap podium

Het was de derde keer in het NK dat ze op het podium stond en de eerste keer in de sterk bezette Rotax Max Junioren-klasse, dus was het een uitermate tevreden Nina die haar verhaal deed. “Ik ben heel blij met mijn podiumplaats”, klonk haar logische reactie. “Mijn snelheid in de regen is sowieso beter op mijn nieuwe kartframe van Sodi. En ook in warm en droog weer had ik meer de controle op de Sodi.”

Haar tweede plaats was niet alleen een droomresultaat voor Nina, ook voor Bas Ossewaarde van Spill Control Rental die de snelle Drentse dit seizoen de kans heeft gegeven op een Sodi-kart deel te nemen in het NK. De Bredanaar wil het merk in Nederland voor het voetlicht brengen, aantonen dat het evengoed een topmerk is als OTK en CRG.

Dat Nina snel zou zijn tijdens de races op de Brabantse baan, werd zaterdag tijdens de trainingen al duidelijk. In de derde vrije training van het weekeinde zocht ze nog naar de juiste set-up, een training later was al heel anders. Ze zat er op een droge baan vooraan bij en dat beloofde veel goeds voor de kwalificatie. Daarin denderde ze naar de vierde tijd en bevestigde zo haar uitstekende vorm. Nina had het zelf overigens niet echt verwacht. “Omdat ik met nieuwe banden reed. Dan zijn we normaal gesproken langzamer, maar deze keer dus niet. Ik was heel tevreden met die vierde plek.” Daarbij roemde ze ook het chassis. "De nieuwe Sodi doet het super

Tijdens de prefinale kwam haar uitstekende vorm er niet helemaal uit. Ze finishte als negende nadat ze in de tweede ronde was gespind. Van de laatste plaats reed de snelle Drentse een razendknappe inhaalrace. Die negende plaats betekende tevens haar startplek voor de finale. Bij de start haalde ze prompt twee rijders in, om de gewonnen posities verderop prijs te geven. En toen begon het te spetteren. Nina: “Ik wilde niet spinnen en reed wat voorzichtiger. Toen het even later begon te stortregenen spinden de voorste drie jongens. Ik vond op dat moment controle houden belangrijker dan snelheid.”

Dankzij die verstandige aanpak schoof Nina op naar de derde plaats. “Ik zag iemand de heuvel opgaan en dacht: hee, dat is een podiumplaats”, blikte ze met een glimlach terug op de laatste van de drie die vooraan van de baan gleden. Toen spinde ook degene voor me en lag ik tweede. Ik nam niet het risico om te proberen ook de nummer één in te halen. Met de punten voor de tweede plaats ga ik ook flink vooruit in het kampioenschap.”

Nina Pothof snelt over de finish


Dat terwijl meisjes het altijd moeilijk hebben in een deelnemersveld met vrijwel uitsluitend jongens. Maar Nina gaat uitdagingen niet uit de weg en houdt veel van haar sport. Ze kart al sinds haar zesde jaar nadat haar ouders, die beiden ook hebben gekart, haar een kart hadden gegeven. Rijdend aan een touw maakte ze haar eerste meters op circuit De Pottendijk in Emmen. Ze had al gauw de smaak te pakken. “Ik vind snelheid sowieso leuk, en de controle die je hebt over de kart ook. Het rijden in een kart komt heel precies. Ook is het een uitdaging constant te rijden.”

Dat ze dat kan, bewees ze zondag in Eindhoven op haar Sodi-kart. “Ik heb toch maar mooi laten zien dat je op een Sodi ook snel kunt zijn!”

Nina Pothoff wordt in haar raceactiviteiten ondersteund door Spill Control Rental uit Breda. Verder bedankt ze Bas Ossewaarde van Spill Control Rental, Dirk van de Pol, Dolf van der Woude en haar ouders.

Wil je ook eens de nieuwe Sodi kart testen, neem dan contact op met Van der Pol Kart Racing of Bas Ossewaarde

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS