Karting • Chrono

Nathan Schaap dendert met perfecte score naar eclatante zege in NK: "Ik heb me heel goed geconcentreerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2019 13:34 • Print artikel

VENRAY – Het hele seizoen rijdt karter Nathan Schaap al sterk. Steeds is hij voorin te vinden. Daarom hoefde het dan ook niet te verbazen dat de dertienjarige snelheidsduivel uit Bussum de derde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max won. En hoe. Op het circuit van Venray won hij zowel de kwalificatie als de prefinale en de finale. Een perfecte score dus. Daarmee deed hij ronduit uitstekende zaken voor de stand in de titelstrijd.

Nathan Schaap

“Dit was wel leuk, ja. Geweldig, magnifiek!”, zei hij met een knipoog. Natuurlijk was Nathan blij met zijn optreden op de Limburgse baan. Want zowel de kwalificatie als de prefinale en de finale winnen, is weinigen gegeven. Toch was zijn overwinning niet onverwacht. Hij rijdt het hele seizoen al sterk. Nathan was dan ook naar Venray gekomen met de ambitie om de top drie te halen. Maar dat bleek uiteindelijk dus nog iets te bescheiden.

Wat zijn overwinning nog fraaier maakte, was het feit dat hij nog nooit eerder op het Limburgse circuit had gereden. De woensdag voorafgaand aan het raceweekeinde had de rijder van topteam RR Racing er voor het eerst getraind. Toen ging het al goed. “Ik ging toen een tiende van een seconde sneller dan Jayden (Thien, zijn teamgenoot, red.) en Jayden had er al eens een baanrecord gereden. Wel reed ik op nieuwere banden dan hij en dat scheelt ongeveer drie tienden.”

Het was voor Nathan de bevestiging dat hij snel was en dat de afstelling van de kart ook in orde was. Tijdens het raceweekeinde kreeg hij tijdens één van de trainingen nog te maken met een lege accu waardoor hij de sessie niet kon uitrijden, maar dat was voor de talentvolle Utrechter dan ook het enige probleempje van het weekeinde. Daarna snelde hij op zondag in de kwalificatie naar de snelste tijd en zo legde hij de basis voor een succesvol vervolg van de dag. Die snelste tijd had hem overigens wel verbaasd. “Ik had niet verwacht dat ik poleposition zou rijden. Het was een lastige kwalificatie. Ik reed een groot deel in mijn eentje en niet met mijn teamgenoten.”

Nathan Schaap

Maar ook zonder slipstream toonde Nathan de snelste te zijn. En zo vertrok hij tijdens de prefinale vanaf poleposition. Daarin reed hij een tijd gelijk op met Bruno Mulders, die op een halve seconde achter hem reed. Uiteindelijk kwam hij als eerste over de finish, maar het was wel een pittige race geweest, bekende Nathan. “Ik kwam helemaal bezweet uit de kart. Als je op kop rijdt moet je zelf proberen te voelen en te zien of het goed gaat. Je kunt ook niet zien of je qua lijnen fouten maakt omdat er niemand voor je rijdt waarop je je kunt richten.”

Nathan bewees desondanks de snelste te zijn en mocht zodoende ook in de finale van poleposition vertrekken. Daarin had hij een heel goede start en hij sloeg direct een gaatje met de nummer twee. “Het gat werd alleen maat groter. Ik had 3,8 seconden voorsprong op de nummer twee toen ik over de finish kwam.” Hoe het hem gelukt was zo dominant de finale te rijden? “Ik had van tevoren veel met het team over de race gesproken en ik heb me heel goed geconcentreerd. Ook buiten de kart.”

Zijn zege in Venray was zijn derde winst tot nu toe. Hij bedankte daarvoor zijn team RR Racing. “Het is een heel goed team waarin we heel goed samenwerken. Ik ben echt heel blij dat ik voor RR Racing rijd.” Nu gaat Nathan zich richten op de volgende ronde van het NK. Die wordt komende maand in Kerpen (Duitsland) gehouden. “Ik hoop daar weer te kunnen winnen. Het gaat nu top en dat hoop ik zo te houden natuurlijk.”

Nathan Schaap wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Farm Camps, Flight Deck 53 en Skaap Wines.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS