Karting • Chrono

Waar een dagje karten op KCL en Texel toe kan leiden? Karter Nathan Schaap pakt podium bij NK karting

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 augustus 2018 12:03

BERGHEM – Met twee tweede plaatsen tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max liet Nathan Schaap zien dat hij een talentvol karter is. De twaalfjarige rijder uit Bussum was het hele weekeinde één van de snelsten in de Micromax-klasse en dat werd dus beloond met een fraaie tweede plaats in het dagklassement en de bijbehorende beker.

Nathan Schaap

“Ik ben echt blij”, zei Nathan met een grote lach op zijn gezicht. “Ik had gedacht vierde of vijfde te worden, al hoopte ik natuurlijk op een podiumplaats. Dat ik die dan ook haal, is wel heel mooi. Zeker omdat ik in de prefinale in twintig minuten tijd eerst nog veel mensen moest zien in te halen om een goede startplek te hebben in de finale.”

Nathan had tijdens de kwalificatie de achtste tijd gereden en dat was misschien wel een beetje minder dan hij had verwacht. Geholpen door een uitstekende start, reed hij in de prefinale vervolgens die zo gewenste inhaalrace. “Ik pakte twee jongens en kon daarna de aansluiting vinden bij de groep voor me”, legde hij uit.

Daarna haalde hij nog eens vier man om vervolgens als tweede over de finish te komen. Hij had zich zo verzekerd van de tweede startplaats tijdens de finale. Dat was een heel stuk aantrekkelijker dan de achtste startplek, zoals in de prefinale. Na een goede start handhaafde Nathan zich op de tweede plek. De nummer één bleek helaas net wat te snel voor hem, maar zijn evengoed knappe tweede plaats kwam niet meer in gevaar. “Ik was er heel tevreden mee.”

Zo kende hij een uitstekend weekeinde op de Brabantse piste. Hij had bewezen zich te kunnen handhaven tussen de andere toprijders. Knap voor iemand die pas 2,5 jaar geleden voor het eerst in een kart stapte. “We waren voor een vakantie op weg naar Texel en we kwamen toen langs Kart Centrum Lelystad. Ik heb toen samen met mijn vader daar even gereden”, blikte Nathan terug op zijn eerste meters. “Op Texel hadden ze ook een kartbaan en daar heb ik daarna de hele dag gereden. Ik vond het echt heel leuk; de snelheid, de adrenaline. En je moet je heel erg goed concentreren, proberen te blijven focussen.” Dit zorgde er wel voor dat Nathan besmet was met het bekende 'kart-virus'.

Nathan Schaap mooie race naar podium

Weldra begon hij bij KCL met kartlessen en een jaartje later reed hij zijn eerste wedstrijden. Dat was in het NK viertakt in de Parolin Rocky-klasse. Vanwege zijn leeftijd moest hij voor dit seizoen overstappen naar de RK1-klasse. Een forse stap. Daarom koos hij ervoor tweetakt te gaan rijden in de Micromax-categorie. Bij zijn team Hugo Motorsports wordt hij sinds dit jaar begeleid om zo snel mogelijk te groeien als rijder. Zijn trainer Jules de Bock en teameigenaar Hugo van der Ham helpen hem daarbij. Ze gebruiken daarvoor data, beelden van een gopro-camera. Nathan leert bovendien veel van zijn teamgenoten. “En we hebben in de winter heel veel getraind. Dat heeft geholpen om dit seizoen meteen goed te kunnen meedoen.”

De komende ronde van het NK wordt komende maand gehouden op circuit De Landsard in Eindhoven. Die baan kent Nathan erg goed omdat het de thuisbasis is van zijn team. “Hopelijk gaat het ook daar goed. Ik hoop daar weer het podium te halen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS