Karting • Chrono

Karter Jayden Thien wint in Mariembourg en pakt ticket voor de Rotax MAX International Trophy in Le Mans

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 mei 2019 09:40 • Print artikel

MARIEMBOURG – Afgaande op zijn resultaten van de laatste weken was karter Jayden Thien zondag in Mariembourg één van de kanshebbers op een ticket voor de Rotax MAX International Trophy in Le Mans. En dat felbegeerde ticket sleepte de elfjarige karter uit Echt in de wacht. Hij mag nu eind augustus naar de eerste editie van het prestigieuze evenement op circuit Alain Prost in Le Mans. Dat kreeg hij voor elkaar door tijdens de BeNe-fit race zowel de prefinale als de finale te winnen in de Minimax-klasse.

Jayden Thien RX680 wint ticket voor Le Mans

“Ik ben superblij. Ik heb allebei de races gewonnen, al was ik wel een beetje zenuwachtig”, bekende Jayden. “In de finale werd het nog even spannend, maar gelukkig heb ik de race toch kunnen winnen. Dat geeft wel een kick. Het was heel hard werken. Ik had niet gedacht dat ik het hoofd zo koel kon houden.”

Want in de finale kwam zijn teamgenoot Nathan Schaap steeds dichterbij en in de laatste vijf ronden reed die vlak achter Jayden. De talentvolle Limburger liet zich echter niet van de wijs brengen, verdedigde goed en hield zijn koppositie vast. Zo kwam hij als eerste voorbij de finishvlag. Daarmee had de rijder van topteam RR Racing zijn resultaat van de prefinale herhaald. Al was de winst in die race wel iets gemakkelijker tot stand gekomen.

Zijn perfecte score had ervoor gezorgd dat hij het ticket voor de eerste Rotax Max Challenge International Trophy in Le Mans kreeg uitgereikt. Het is dit jaar voor het eerst dat dit evenement wordt gehouden en Jayden wil maar wat graag bij die eerste editie zijn. Hij keek er zondag al reikhalzend naar uit. “Ik heb nog nooit op de baan in Le Mans gereden en ik heb er ook nog geen filmpjes van bekeken. Dat ga ik nu natuurlijk wel doen. Dan weet ik alvast een beetje wat ik kan verwachten.”

Zijn overtuigende zege op het circuit in het Zuid-Belgische Mariembourg paste in zijn sublieme prestatiereeks van dit seizoen. Hij stond tot dusver elk raceweekeinde op het podium, behalve tijdens de eerste ronde van het NK. Toen viel hij uit met mechanische pech. Maar sindsdien bewijst Jayden elke keer weer dat hij één van de absolute toppers in de Minimax-klasse is. Dat brengt met zich mee dat andere rijders hem voortaan goed in de gaten houden.

Zo had ook Jayden inmiddels gemerkt. “Tijdens de trainingen komt iedereen achter me aanrijden.” Nu moest hij tijdens de races zelf het tempo maken en zorgen dat hij geen fouten maakte. “Ik moet eigenlijk iemand voor me hebben om naartoe te rijden. Gelukkig kan ik makkelijk met de druk omgaan. Ook toen mijn teamgenoot Nathan heel dicht achter me reed. Al was ik wel blij toen ik de finishvlag zag.”

Jayden Thien RX680 wint ticket voor Le Mans

Wat zijn prestatie extra mooi maakte, was dat het de eerste keer was dat hij op de omloop in Mariembourg reed. Een mooie, maar technische baan die je als rijder niet na één rondje onder de knie hebt. “In de training moest ik in het begin even kijken hoe ik het beste kon rijden. Ik heb nog uitleg gehad van de data-engineer en Ramon (Rietveld, de teammanager, red.). Daarna ging het al beter. En ik wist dat ik in de wedstrijd ook altijd harder ga dan tijdens de training.”

Ook zijn volgende race, de vierde ronde van het NK, rijdt hij op een baan waarop hij nog nooit een race heeft gereden: in Venray. “Ik heb er al wel een keer getraind. Ik vind het een leuke baan. Hij heeft een lang recht stuk en heel snelle bochten.” Wat hij van de races op het Limburgse circuit kan verwachten, wist hij niet. “Ik verwacht niks, maar ik ga gewoon mijn best doen!”

Jayden Thien wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

Da's Aluminium uit Susteren
Paula Cox "Mooi Wonen" uit Ohé en Laak
FLM Foodingredients uit Ittervoort
MDM Milieutechniek
Berkx Maatwerk
Looxs
Automobielbedrijf Geurts
Hermetico Geleen
Bouwonderhoud Hendrikx
RLS Bouw en Timmerwerken
Mobimall
Meisters Las & Constructiewerk
Auto vakmeester Verheijen
Shay
All-in Echt
Letro
Simons Grafisch Totaal

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS