Karting • Chrono

Jordy van der Eijk geeft zichzelf een vervroegd verjaardagscadeau met mooie zege in Mariembourg: "Intrepid fijn chassis"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 mei 2019 20:02 • Print artikel

MARIEMBOURG - Als Jordy van der Eijk zondag één ding duidelijk maakte, dan is het wel dat hij één van de kanshebbers is voor de titel in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Een dag voor zijn achttiende verjaardag won de karter uit Zevenhuizen de derde ronde van de titelstrijd in de Senioren-klasse. Tijdens de tweede ronde, in Berghem, was hij ook al de beste geweest. En om het feest compleet te maken, slaagde hij vandaag (13-mei-2019) op zijn verjaardag voor zijn rijexamen. In één keer, dat spreekt.

Jordy van der Eijk RB Motorsport zege in Mariembourg

En zo waren het twee vreugdevolle dagen voor Jordy. Hoewel hij heel blij was met zijn rijbewijs, was het winnen in Mariembourg misschien nog wel mooier. De rijder van RB Motorsport is pas bezig aan zijn tweede seizoen in de Rotax Max Senioren. Na zijn eclatante overwinning in Berghem (waar hij van de laatste plaats naar de overwinning sjeesde) was hij ook op de Zuid-Belgische omloop snel. Na de derde plaats in de prefinale won hij de finale.

“In de finale klopte gewoon alles”, blikte Jordy voldaan terug. “Na de derde ronde reed ik aan kop en bleef ik aan kop.” Zo had hij toch weer gemaximaliseerd na een wat mindere kwalificatie. Daarin was hij als achtste geëindigd. “Ik kon mijn piekronde niet doen omdat ik op het moment dat ik die wilde rijden net iemand voor me had, waardoor ik niet kon doorrijden. Anders had ik misschien wel een plek in de top vijf kunnen pakken.”

Dat hij in de race dan toch snel genoeg was om te winnen, kon hij eenvoudig verklaren. “Mijn constante snelheid was goed. Je kunt wel over één ronde een goede tijd rijden, maar die tijd constant rijden is heel wat anders.” Bovendien wist hij dat hij sowieso een goed tempo had. Dat had hij vrijdag tijdens de vrije trainingen al geconstateerd. Daarin zat hij steeds in de top drie. “En op zaterdag zaten we er ook goed bij. Alleen de kwalificatie ging dus even wat minder.”

Jordy van der Eijk RB Motorsport zege in Mariembourg

Maar dat zette hij in de prefinale al recht door van de achtste naar de derde plaats te snellen. Daarna kon hij het in de finale dus afmaken. Hij dankte daarvoor in het bijzonder zijn monteur en begeleider Richard Blom. “Hij had de kart zo goed afgesteld dat ik op bepaalde plekken een stuk sneller was dan de rest. En ik rijd op Intrepid en de rest op OTK. Misschien scheelde dat ook. Ik vind een Intrepid echt een heel fijn chassis.”

Zijn volgende race is de vierde ronde van het NK. Die wordt gehouden in Venray. Daar zou hij in theorie zelf in de auto naartoe kunnen rijden, nu hij zijn rijbewijs heeft. Als ervaren karter slaagde hij uiteraard in één keer voor zijn examen. “Qua voertuigbeheersing vond ik het wel makkelijk; na een aantal lessen kon ik wel zelfstandig rijden. Daarna had ik nog lessen om wat ervaring op te doen. Maar je moet wel de regels weten en goed uitkijken, anders kun je toch zakken.”

Daarover hoeft hij zich dus geen zorgen meer te maken. Kan hij zich dus nog meer focussen op het karten en de volgende NK-ronde. In Venray reed hij nooit eerder. En voor het NK gaat hij er ook niet meer trainen, dus zal hij het met name van de vrije trainingen op vrijdag moeten hebben. Zorgen over het gebrek aan baankennis maakt hij zich alvast niet. Door zijn twee opeenvolgende overwinningen in het NK zit het met Jordy’s zelfvertrouwen wel goed. “In Mariembourg ging het ook goed. Dat was ook een baan die ik nog niet goed kende en ik ging er gelijk goed. Ik denk dat dat in Venray ook moet kunnen. En natuurlijk hoop ik ook daar te winnen!”

Jordy van der Eijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PE Cars, MPS, Etec en RB Motorsports.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS