Karting • Chrono

Waanzinnige inhaalrace Jordy van der Eijk brengt klinkende overwinning: "Lekker dat het is gelukt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 april 2019 01:15 • Print artikel

BERGHEM – Het hele weekeinde was Jordy van der Eijk al echt snel geweest. Dat resulteerde zondag in Berghem in een klinkende overwinning tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De wijze waarop hij dat gedaan had, deed het zoet van de overwinning alleen maar beter smaken. De zeventienjarige karter uit Zevenhuizen was de finale bij de Senioren immers van de laatste plaats gestart...

Jordy van der Eijk wint NK karting Rotax Max Senior

De zege was hem gegund. Hij was al vaker dichtbij een podiumplek, maar het zat dan even tegen. Nu doorbrak hij deze ban. “Ik was vorig seizoen al een paar keer op een goede plek geëindigd, maar ik had steeds een klikbumper waardoor ik strafseconden kreeg en ik uiteindelijk toch niet op het podium stond”, zei Jordy na afloop op Circuit Park Berghem. “Daarom is het zo lekker dat het nu wel is gelukt en dat ik ook meteen heb gewonnen.”

Dat hij snel was had hij in de prefinale al bewezen. De getalenteerde rijder van RB Motorsport lag daarin aan de leiding, maar werd in de strijd om de koppositie van de baan geduwd. Hij viel zodoende na twee ronden uit en dat betekende dat hij de finale van de laatste plaats moest beginnen. “Het was een kwestie van doorzetten. Ik had er vertrouwen in dat ik het podium nog kon halen. En natuurlijk heb ik ook een beetje geluk gehad, maar we hadden de kart gewoon heel goed voor elkaar. Dit voelt heel lekker hoor.”

Het weekeinde in Berghem was voor Jordy het definitieve bewijs dat hij dit seizoen op de goede weg is. Tijdens de eerste ronde van het NK in Genk was hij niet verder gekomen dan de negende plaats. Dat kwam door een verkeerde afstelling van zijn kart op een opdrogende baan die natter was dan gedacht. Toch had de rijder van Richard Blom bij afgelopen vrijdag bij aankomst op de Brabantse baan alle vertrouwen in de goede afloop. “Ik ga hier altijd hard. Het is mijn favoriete circuit, het ligt me goed. Ik ging ervan uit dat ik een kans had om te winnen.”

Het was ook de piste waar hij voor het eerst op een buitenbaan reed. “Maar ik ben op mijn elfde op een binnenbaan begonnen. Dat heb ik tot mijn dertiende gedaan en toen zijn we op een viertaktkart op buitenbanen gaan rijden.” Jordy wilde graag op het hoogste niveau rijden en stapte uiteindelijk over naar de tweetaktkarts. “Ik heb toen nog een half seizoen bij de Junioren gereden en daarna ben ik overgestapt naar de Rotax Max Senioren.”

Jordy van der Eijk met een geweldige inhaalrace naar de zege in NK Karting

Dat hij is gaan karten, gebeurde op initiatief van zijn vader, die vroeger motorcrosser was. “Hij kwam naar me toe met het voorstel om eens te gaan rijden. Ik vond het meteen erg leuk en toen zijn we er mee doorgegaan.” Wat er dan zo leuk is aan het karten? De snelheid? “Ik vind vooral de competitie leuk.”

Dit seizoen rijdt Jordy behalve het NK van organisator Chrono ook het WK Rotax Max in Le Mans. Ook gaat hij over twee weken de eerste ronde van het Europees kampioenschap in Genk rijden. En dan heeft hij nog één grote droom: “Ik hoop dit jaar een ticket te winnen voor de Grand Finals. Dat zou echt geweldig zijn. Dat zou het seizoen echt afmaken!”

Jordy van der Eijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door PE Cars, MPS, Etec en RB Motorsports.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS