Karting • Chrono

Jong en snel: 9-jarige Mickey Blankespoor ontwikkelt zich sterk in Parolin Rocky-klasse

Uitgegeven door Bart • 20 oktober 2018 02:09 • Print artikel

Hij is pas 9 jaar oud, maar volgt al vanaf zijn tweede de Dakar Rally en alles wat met racen te maken heeft. Het gaat om Mickey Blankespoor uit Koekange. Dit jaar presteerde hij al sterk tijdens het NK viertakt van Chrono Karting. In de Parolin Rocky-klasse reed hij op de kartbaan in Berchem naar de tweede plaats. De talentvolle karter van TB Tuning kreeg via de race-activiteiten van zijn vader Ton Blankespoor de racesport met de paplepel ingegoten.

Mickey Blankespoor

De fanatieke Mickey was op vroege leeftijd al aan de buis gekluisterd voor de racesport. Volgens zijn ouders keek hij naast de Dakar Rally alles op het gebied van rally’s, WTCC, toerwagenkampioenschappen, Le Mans. De jonge karter kan rustig de hele zaterdag achter de livestream van de Goodwood Revival spenderen. Toen Mickey vijf jaar oud was, reed hij voor het eerst in een kart. “Mickey ging geregeld mee naar Histokart-evenementen”, vertelt zijn vader Ton. “Tijdens een Histokart-dag bij Kartcentrum Lelystad zag hij de Dolphin kinderkarts en hij stapte zelf naar Christian Snoek en Indy Dontje met de vraag of hij in zo’n kart mocht zitten. Dat had helaas geen succes, maar bij ons eerstvolgende bezoek mocht hij in een Dolphin meerijden tijdens een privéles aan twee kinderen die al wel kartervaring hadden. ‘Leuk voor die andere twee, dan hebben ze iemand om in te halen’, dachten ze bij KCL, maar dat liep anders. Mickey reed meteen weg en wekte bij de omstanders de indruk dat hij al ruime ervaring had.”

Ton Blankespoor heeft al jarenlang een passie voor auto’s. “Ik restaureer auto’s en de werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit carrosseriewerk aan klassiekers, meestal Engelse. Op ambachtelijke wijze vorm ik het nieuwe plaatwerk, doorgaans uit aluminium, maar ook met ijzer en dan las ik dat met de meest geschikte lastechniek in de bestaande carrosserie. Daarnaast bouw ik ook motoren voor raceauto’s. Dat is ontstaan uit liefhebberij. In de jaren ’90 heb ik geracet op HARC-dagen in Nederland en heel wat seizoenen bij de FISC en de Duits British Car Trophy. Eind vorig jaar heb ik mijn eigen bedrijf opgestart en was het duidelijk dat een volledig raceseizoen er niet meer in zat.”

Ton en Mickey Blankespoor

Zoon Mickey vroeg na zijn eerste kartervaring of hij naar de kartschool mocht, maar dan moest hij wel eerst zijn zwemdiploma’s halen. Op 6,5-jarige leeftijd stapte hij in de Parolin Rocky in voor de beginnerscursus. “In het voorjaar van 2017 wilde hij zich graag meten en is hij begonnen aan het NK. Als allerjongste deelnemer kon hij al direct goed meekomen.”

Dat leidde dit jaar tot een tweede plaats in Berchem. “Ik vind het vooral leuk om met andere karts te stoeien”, zegt Mickey. “Het is leuk om anderen in te halen en door het veld te rossen. In Berchem was het heel erg spannend. De kopgroep zat heel dicht bij elkaar. Ik haalde twee jongens buitenom in en lag zelfs even op kop, maar op het allerlaatste moment was Thijs Stevens net te snel. We gingen bijna tegelijk over de streep, maar met een duizendste verschil werd ik tweede. Het ging echt om millimeters.”

Mickey wil niets anders doen dan racen! Dat komt goed uit want dit weekend kan hij zich weer meten met de andere talentjes in de Parolin Rocky klasse in de voorlaatste ronde van het Nederlands kampioenschap 4-takt karting.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS