Karting • Chrono

Christiaan de Kleijn spectaculair en snel, maar krijgt geen beloning: "Dat was balen natuurlijk!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 juli 2018 09:34 • Print artikel

SPA - Voor Christiaan de Kleijn was de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max een pittige, maar wel één waarin hij opnieuw toonde één van de snelsten van het veld te zijn. De dertienjarige karter uit Bosch en Duin eindigde als tiende in de finale van de Minimax-klasse nadat een straf na afloop van de prefinale hem het uitzicht op een topklassering had ontnomen.

CRG Holland

Nee, blij was Christiaan natuurlijk niet. Als sporter wil hij altijd goed presteren en nu werd hem dat moeilijk gemaakt door omstandigheden waaraan hij zelf part noch deel aan had. Wat was er gebeurd? Hij was tijdens de prefinale als winnaar over de finish gekomen, maar later werd hij door de wedstrijdleiding gediskwalificeerd omdat zijn kart te licht was.

Hoe dat kwam, wist de snelle Utrechter niet, maar hij had wel een vermoeden. “Omdat we twee opwarmrondes hadden, is de kart denk ik te licht geworden doordat we meer benzine hebben verbruikt. Na de finish werd ik teruggezet naar de laatste plaats. Dat was balen natuurlijk.”

Het weekeinde op de Belgische piste was nog zo mooi begonnen. Tijdens de trainingen was hij direct snel, hij denderde steevast naar de eerste of tweede tijd. Zijn topvorm bevestigde hij tijdens de kwalificatie waarin hij de poleposition greep. Dat hij vervolgens de prefinale won, was dan ook evenmin een verrassing. Maar door de diskwalificatie was het perspectief op een topklassering ineens een stuk minder geworden.

Christiaan moest in de finale starten vanaf de achttiende plaats. Teleurstellend uiteraard, maar hij wilde niet van opgeven weten. “Ik dacht: ik ga gewoon zo goed mogelijk naar voren proberen te rijden en dan kijken waar ik uitkom.” Opnieuw bewees het karttalent dat hij de snelste man van het veld was. Hij reed een adembenemende inhaalrace. Christiaan passeerde de ene na de andere rijder in en kwam uiteindelijk als vijfde over de finish.

Maar nog was het niet over met de tegenslag. Christiaan kreeg een tijdstraf van tien seconden opgelegd en dat betekende dat hij als tiende werd geclassificeerd. “Ik heb er dertien ingehaald, maar ik ben er niet echt blij mee omdat ik tien seconden staftijd heb gekregen.”

Christiaan de Kleijn

Na alle tegenslag in Spa kijkt Christiaan nu reikhalzend uit naar de zesde ronde van het NK die op het circuit van Berghem wordt gehouden. Daar heeft hij wat recht te zetten. “De baan ligt me, ik heb er al vaak gereden. Na dit weekend kijk ik er extra naar uit.”

Christiaan de Kleijn bedankt team CRG Holland, Dennis de Bruijn, zijn monteur Chris Sterken, MDK Containers en al zijn sponsors.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS