Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Kay van Berlo racet in Dubai in LMP3: "Hij weegt maar 900 kilo, heeft 420 pk en erg veel downforce"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 december 2017 16:03 • Print artikel

VEGHEL - Kay van Berlo maakt op 4 januari zijn debuut in de autosport tijdens de Creventic 3x3 uur van Dubai. De zeventienjarige karter uit Veghel komt aan de start in een Ligier LMP3 van het Engelse Speedworks Motorsport.

LMP3

Kay noemt de LPM3 een ‘grote stap’. “Er gaat veel op me afkomen door direct in een endurance-klasse te debuteren. Ik heb nog nooit met zo’n wagen gereden: hij weegt maar 900 kilo, heeft 420 pk en erg veel downforce. Daarnaast krijg ik voor het eerst te maken met pitstops, het sparen van banden en racestrategieën. Het doel is dan ook vooral om zoveel mogelijk te leren.”

Het debuut van Kay in Dubai komt onverwacht. Via manager Renger van der Zande werd snel gehandeld toen er een mogelijkheid kwam bij Speedwork Motorsports. Het Engelse team van Christian Dick heeft een rijke historie in de autosport en zal Van Berlo als ‘bronzen’ coureur gaan inzetten in Dubai naast twee ‘zilveren’ teamgenoten. In de endurance-racerij wordt die categorisering gebruikt om het niveau en de ervaring van de coureurs aan te duiden. Eén van zijn teamgenoten tijdens de 3x3 uur is Jack Butel. De andere rijder is nog niet bekend.

Veel tijd om zich voor te bereiden heeft Kay niet. Zo kan er in de aanloop naar zijn debuut niet worden getest. Pas tijdens de vrije trainingen voorafgaand aan de race in Dubai kan de snelle Brabander, die al vele jaren op topniveau kart, zijn eerste meters in de auto maken. “We hebben 120 minuten voor de vrije trainingen. Die tijd moeten we verdelen over drie personen, maar ik hoop dat ik het meeste mag rijden. Uiteindelijk probeer ik natuurlijk sneller te zijn dan mijn teamgenoten.”

Hoewel hij voor het weekeinde in Dubai dus geen meters maakt in de Ligier heeft hij al wel een aantal keer op het circuit gereden in de Porsche 911 GT3 Cup van zijn vader. “De LMP3 heeft natuurlijk veel meer vermogen en downforce dan de Porsche, maar ik heb in de drie dagen dat ik in de 911 GT3 Cup heb gereden in ieder geval al ervaring in een auto opgedaan.”

Kay van Berlo LMP3

Zijn aanstaande debuut zorgt voor gezonde spanning bij Kay. “Het is allemaal nieuw voor me en ik wil natuurlijk een zo goed mogelijke eerste indruk achterlaten. Er zijn een hoop mensen die voor je werken en je van alles kunnen vertellen en uitleggen. Het is zaak dat ik hier zoveel mogelijk van op steek. Gelukkig heb ik thuis een simulator en ken ik het circuit al uit mijn hoofd. Het is een leuke en technische baan. Het heeft een paar bochten die me wel liggen.”

Onlangs bezocht Kay het team voor een kennismaking. Daar besprak hij het raceplan en deed hij een sessie in de simulator. “Ik kon niet wachten het team te leren kennen. Ik heb een goed beeld gekregen van de gang van zaken en weet nu beter wat me te wachten staat in Dubai. Ik kan wel zeggen dat ik er heel veel zin in heb!”

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door District 54 en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS