Karting • Karting Diversen

Overtuigende Kay van Berlo toont snelheid in Duits kampioenschap KZ2 en beloont zich met knap podium

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 september 2017 18:13 • Print artikel

WACKERSDORF – Hoewel hij één van de jongsten in het kampioenschap is, bewees Kay van Berlo afgelopen weekeinde in het Duitse Wackersdorf dat hij niet onder hoeft te doen voor de overwegend zeer ervaren mannen van het DKM in de KZ2-klasse. De pas 16-jarige karter uit Veghel pakte brutaal een podiumplaats in het sterk bezette kampioenschap en bewees nu al een rijder te zijn om rekening mee te houden.

Kay van Berlo knap naar podium in DKM

“Ik ben er superblij mee. Het ging de hele week al heel goed”, zei een opgetogen Kay die derde werd in de eerste finale en zesde in de tweede finale. “Beter dan de vorige keer in het DKM op dit circuit. Ik heb twee dagen getraind met oud-wereldkampioen KZ1 Joey Hanssen. Die weet wel hoe het spelletje in elkaar zit. Ik heb echt stappen gemaakt. En Joey was in Wackersdorf ook mijn monteur. We hebben wat dingen aan de kart veranderd en die pakten goed uit. Tijdens de trainingen was ik snel op zowel nieuwe als gebruikte banden.”

Jammer genoeg kon de snelle coureur van Keijzer Racing die snelheid tijdens de kwalificatie niet vertalen in een plek vooraan op de startgrid. Kay reed een ietwat teleurstellende tiende tijd, maar dat liet zich eenvoudig verklaren. “Net tijdens mijn piekronde kwam ik in verkeer terecht.” Na de achtste en de zevende plaats in de respectievelijke heats had hij inmiddels zoveel zelfvertrouwen opgedaan dat hij popelde om de beide finaleraces te rijden.

Tijdens de eerste finale vertrok de sympathieke Brabander vanaf de zevende plaats op nieuwe banden. Kay: “Het ging in de eerste ronden heel goed. Ik kon aanvallen en de kart voelde heel goed aan. Aan het einde van de race lag ik op de vierde plaats, vlak achter de nummer drie. Die had nog niet achteromgekeken en dus nog niet gezien dat ik zo dichtbij was. Ik wist: in de hairpin moet het gebeuren. Dat heb ik gedaan in de voorlaatste ronde.”

Kay van Berlo op weg naar podium in DKM

“Ik heb nog nooit zo’n gekke inhaalactie gedaan. Ik gooide de kart er vol gas langs en met vier blokkerende wielen haalde ik hem in. Ik kreeg er na de race veel reactie op. In de laatste ronde heb ik me niet veel zorgen meer hoeven maken over mijn plek. Degene die ik had ingehaald zat al snel meters achter me. Jammer genoeg was de nummer twee al te ver weg om die nog te kunnen inhalen. Maar ik had mooi de snelste ronde gereden en ik stond voor het eerst dit seizoen op het podium.”

Een prestatie die hij tijdens de tweede finale van het weekeinde uiteraard wilde herhalen. “Maar ik had helaas een mindere openingsfase. Ik kwam nog wel als derde door de eerste bocht, maar ik was door het verkeer bij de start gedwongen lang naast de ideale lijn te rijden. Daardoor pikten mijn banden veel vuil op. Toen dat er eindelijk af was en ik weer de goede snelheid had, was het gat voor me te groot geworden, al kwam ik wel snel aan de nummer vijf dichterbij.”

Uiteindelijk werd hij als zesde afgevlagd. Niet het resultaat waarop hij had gehoopt, bekende Kay. “Ik wilde in die race voor de winst gaan. Maar ik ben al blij dat te kunnen zeggen.”

Zijn volgende race is het WK KZ2 dat over een dikke week ook op de baan van Wackersdorf wordt gehouden. Dan rijdt hij op een ander merk banden (Bridgestone). Maar dat is voor Kay geen reden zich zorgen te maken. “Ik heb er op dinsdag en woensdag in de week van het DKM-weekeinde op getraind en dat ging echt goed.”

Er staan 128 mensen ingeschreven voor het WK. Het zal dus een heftige strijd worden, beseft hij. “Het wordt één groot casino. Als je één keer uitvalt, kun je de finale wel vergeten. Maar ik kijk er heel erg naar uit!”

Kay van Berlo wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Chica Chico, Rob van den Heuvel Auto's, Home Autotainment en Van Berlo Bedrijfsvloeren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS