Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Zege en titel voor Feller en Drudi op Zandvoort, Valentino Rossi en Maxime Martin kunnen pole niet verzilveren + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 16 oktober 2023 09:28

Tresor Orange1 viert een dubbele Fanatec GT Europe Sprint Cup-titel na het behalen van zowel de team- als de coureurskampioenschappen met een schitterende overwinning op het F1 circuit van Zandvoort. De #40 Audi van Ricardo Feller en Mattia Drudi schoof op van de negende plaats op de grid en won een dramatische, door regen getroffen race, waarmee ze een perfect weekend afrondden nadat de overwinning van zaterdag hen naar de top van het klassement bracht. Maxime Martin startte vanaf pole in de #46 Team WRT BMW en behield zijn voorsprong op de zusterauto #30 van Calan Williams, maar de meerderheid van de fans zal hun ogen gericht hebben op de strijd om de achtste plek als titeluitdager Timur Boguslavskiy ( #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG) hield stand v��r Drudi.

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10 Circuit Zandvoort Foto Nr1

De Audi-coureur was vastbesloten om vroeg in actie te komen en reed samen met Boguslavskiy op weg naar Hans Ernst Bocht. Toen volgde een moment van groot drama toen de #99 Tresor Attempto Racing Audi van Lorenzo Patrese tijdens het remmen tegen de achterkant van de Mercedes-AMG aanreed en Boguslavskiy ronddraaide. De gestrande Akkodis ASP-auto werd vervolgens geraakt door tegemoetkomend verkeer, waardoor schade aan het einde van de race ontstond. Dit bezegelde effectief de coureurstitel voor de #40 Audi-crew, hoewel het teamkampioenschap nog voor het oprapen bleef. In deze etappe was het in handen van Team WRT, waarbij polesitter Martin zich op zijn gemak aan de kop van het veld bevond.

null

Plotseling raasde er hevige regen over het circuit, waardoor verschillende coureurs van de baan gleden. Martin was een van hen en promoveerde Frank Bird (#77 HRT Mercedes-AMG) kort naar de leiding in de race, waarna de Britse coureur even later precies hetzelfde deed. Williams nam daardoor de eerste plaats over in het #30 Team WRT BMW en hield, ondanks dat hij de minst ervaren van het trio was, zijn auto op het circuit.

Omdat de regen nog steeds viel, werd een volledige baan geel afgedwongen. Deze bleef gedurende het pitvenster op zijn plaats, waarna de safety car werd ingezet. Niklas Kr�tten zou op de eerste plaats herstarten, voor Valentino Rossi in de #46 BMW, terwijl Feller derde werd in de #40 Audi dankzij een geweldige pitstop van de Tresor Orange1-crew.

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10 Circuit Zandvoort Foto Nr2

De Zwitserse coureur betaalde hun werk met een spetterende eigen prestatie. Toen de race opnieuw begon, plaatste hij onmiddellijk een aanval op Rossi, die de Audi-topman hard liet werken maar uiteindelijk P2 moest inleveren. Feller richtte vervolgens zijn zinnen op Kr�tten, die niets kon doen om de verkozen kampioen ervan te weerhouden de leiding te grijpen.

Daarna was er niets meer dat de overwinningstocht van Feller kon tegenhouden. Dries Vanthoor reed naar P2, maar het #32 Team WRT BMW kon het gat naar de kop niet dichten. De #40 Audi kwam als eerste over de streep en behaalde zijn vierde overwinning van 2023, waarmee hij het rijderskampioenschap in stijl veroverde en de teamtitel veiligstelde voor Tresor Attempto Racing.

Vanthoor werd tweede en Kr�tten behield de derde plaats, waarmee hij een historische podiumplaats behaalde voor een Gold Cup-auto. Dit stelde ook de klasse Sprint Cup en de gecombineerde rijderskampioenschappen voor het #30-duo veilig, terwijl de titels van beide Gold Cup-teams naar Boutsen VDS gingen.

null

De #60 VSR Lamborghini van Andrea Caldarelli en Marco Mapelli eindigde als beste van het seizoen als vierde, v��r de #14 Emil Frey Racing Ferrari en de #77 HRT Mercedes-AMG van Jordan Love en Frank Bird. Dit zorgde ervoor dat Love de Silver Cup-coureurstitel pakte, terwijl HRT de teamprijs in ontvangst nam.

Voorafgaand aan het Zandvoort-weekend werden een aantal titels beslist. Akkodis ASP verdiende de algemene teams- en coureursonderscheidingen, terwijl Patrese/Aka en Tresor Attempto Racing de gecombineerde Silver Cup-kampioenschappen wonnen. In de Bronze Cup verzekerden Alex Malykhin en het Pure Racing-team de eerste plaats in het gecombineerde klassement en de Sprint Cup.

De puntenscorers werden gecompleteerd door de #46 Team WRT BMW, de #69 Emil Frey Racing Ferrari van Thierry Vermeulen en Alberto Costa, de #159 Garage 59 McLaren en de #44 CLRT Porsche. Als zodanig bestond de overall Top-10 uit zeven verschillende merken, waarmee een zeer competitieve Sprint Cup-seizoen in perfecte stijl werd afgesloten.

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr3

Feller en Drudi eindigden uiteindelijk met een voorsprong van 19 punten foutloos bovenaan het klassement, maar dit weerspiegelt niet hoe close de strijd was. Er werd ook hevig om de titels in de diverse klassen gestreden. Dat is geen verrassing in een jaar dat een recordaantal Sprint Cup-grids en een recordaantal elkaar beconcurrerende merken zijn in de baan verschenen.

Met het Zandvoort-weekend wordt het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-seizoen voor 2023 afgesloten, waarmee een reis wordt be�indigd die in april in Monza begon. Voor de kampioenen kan het feest binnenkort beginnen; voor degenen die het in 2023 gemist hebben: de strijd om in 2024 nog een stap verder te gaan, is al begonnen!

Klik hier voor de uitslag van Race 2 op zondag van de Fanatec GT Europe Sprint Cup op het CM.com Circuit Zandvoort

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr4

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr5

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr6

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup kampioenen 2023

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr5


Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr6


Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10<br />
Circuit Zandvoort Foto Nr7


Kijk naar onderstaande video van negen-en-een-halve minuut voor de hoogtepunten van Race 2 van de Fanatec GT World GT Europe Championship powered by AWS Sprint Cup Round 10 op Circuit Zandvoort:

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 Zandvoort event poster

Fanatec GT World GT Championship EU powered by AWS Sprint Cup Round 10 Circuit Zandvoort Foto Nr8 Thank you great journey

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS