Dakar

Wiljan Van Wikselaar na uitstekend debuut 44ste in Dakar Rally: "Ik ben heel dicht bij uitvallen geweest"

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 15 januari 2022 13:03 • Print artikel

Wiljan van Wikselaar heeft de finish van zijn eerste Dakar Rally bereikt op de 44ste plaats. De motorrijder uit Harskamp bleef gedurende de twaalf etappes niet bespaard van tegenslag, maar kwam er de laatste dagen goed doorheen: “Ik ben heel dicht bij uitvallen geweest, daarom ben ik heel blij dat ik de finish gehaald heb.”

Dakar 2022


De voorbereiding van Van Wikselaar in aanloop naar de Dakar was verre van ideaal. Hij liep in oktober in Marokko een rugblessure op en werd kort voor vertrek naar Saudi-Arabië voor de eerste keer vader. “Het was lastig, maar dat kon allemaal net”, keek Van Wikselaar terug. “Met mijn rug zag ik er wel echt tegenop, ik vreesde vooral dat de verbindingen een probleem zouden worden. Daar had ik alleen de eerste twee dagen last van, daarna viel het mee.” Eenmaal onderweg raakte de pees in zijn linkerpols ontstoken, waardoor pijnvrij rijden er niet bij was. “Toen kreeg ik last van die pols en in de tweede week nog een crash waardoor ik er met mijn hoofd niet helemaal bij was.”

Uiteindelijk kwam Van Wikselaar die tegenslagen te boven, al was hij naar eigen zeggen nog behoorlijk dicht bij een uitvalbeurt. “Ik heb wel een paar klotedagen gehad, maar gisteren ging het goed en vandaag was helemaal een superdag”, vervolgde hij. “Ik heb gelukkig een heel goed team om me heen, er ging nog een blok kapot maar dat werd gelukkig net op tijd gezien door de monteurs. Die hebben er nog een nieuw blok in gesleuteld. Dat heeft me wel vijftien minuten tijdstraf gekost, maar die kon ik hebben.” Het ging dus een paar keer op het nippertje goed: “Als de arts mij na die crash in de tweede week had gezien, had ik waarschijnlijk niet meer mogen starten. Wat dat betreft ben ik dubbel zo blij dat ik de finish nu gehaald heb.”

In de laatste proef had Van Wikselaar zich voorgenomen het iets rustiger aan te doen en op ‘safe’ naar de finish te rijden, maar dat voornemen ging na een foutje vroeg in de proef overboord. “Aan het begin waren er meteen een paar die in de fout gingen met navigeren. Ik maakte dezelfde fout waardoor er weer een paar langzamere rijders voor me kwamen en ik weer in het stof zat. Toen ben ik er nog een keer voor gaan zitten om er voorbij te komen. Daarna heb ik een groepje van vijf rijders ingehaald en die hebben de rest van de proef achter mij aangezeten.”

Na de finish van de proef is Van Wikselaar voor een verbinding van 286 kilometer vertrokken naar Jeddah, waar hij vrijdag later op de dag op het podium gehuldigd werd en de felbegeerde medaille voor het finishen kreeg.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS