Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Wanneer keert Robin Frijns terug? "We willen Robin alle tijd geven om volledig te genezen van de blessure"

Uitgegeven door Deni Volkers • 15 februari 2023 15:01

De elfde plaats en de snelste ronde van de race: Nico Müller en het ABT CUPRA-team presenteerden zich bij de première van het ABB FIA Formula E World Championship in India in sterk verbeterde vorm en misten nipt de eerste WK-punten sinds hun comeback in dit negende seizoen. In de vrije trainingen en de kwalificatie voor meer dan 25.000 fans in Hyderabad hadden Nico Müller en Kelvin van der Linde de stijgende lijn al aangegeven.

ABT Cupra Formule E

In de kwalificatie leek het er soms op dat Nico Müller in het middenveld of zelfs in de duels van de beste acht coureurs zou eindigen, voordat hij in de laatste minuten naar de 18e plaats werd doorgeschoven. In een spectaculaire, soms zelfs chaotische race, bleef de Zwitser uit bijna alle schermutselingen en eindigde als elfde. "Een evenement met ups en downs, maar ook een stijgende lijn", aldus Nico Müller. "Met een betere startpositie was er meer mogelijk geweest. Maar toch nemen we veel positieve punten mee naar Zuid-Afrika - een evenement waar ik naar uitkijk, net als de hele paddock."

Na de 14e plaats bij de seizoensopener in Mexico en terugtrekkingen en posities in de achterhoede in Saoedi-Arabië was de finish in de Indiase metropool het beste resultaat van het seizoen voor ABT CUPRA tot nu toe. "We zijn nog lang niet waar we willen zijn, maar we merken dat onze stappen in de goede richting gaan", zegt teambaas Thomas Biermaier. "We hebben hier in India in de kwalificatie onze eerste kans gehad om voor een goede gridpositie te vechten. Daar moeten we in Zuid-Afrika op voortborduren en dan hebben we straks de eerste punten binnen. Het hele team trekt geweldig mee en de stijgende lijn maakt iedereen nog gretiger om in Kaapstad te presteren."

Voor Kelvin van der Linde zat de race er na negen ronden op. De 26-jarige Zuid-Afrikaan had op vrijdag en in de kwalificatie al twee schrikmomenten meegemaakt toen zijn auto door technische mankementen rond de accu niet meer afremde. In de race, die Van der Linde vanaf de laatste startplaats startte, meldde hij direct na de start een vreemd gevoel in de auto. Het team besloot om veiligheidsredenen af te haken en riep de jongeling terug naar de pits.

Vooral de beginfase van dit seizoen laat coureurs, teams en organisatoren geen adempauze toe: over anderhalve staat alweer de vijfde ronde van het seizoen in Kaapstad (Zuid-Afrika) op de kalender. Of vaste coureur Robin Frijns terugkeert na zijn blessure bij de seizoensopener of dat Kelvin van der Linde zijn thuisrace zal betwisten, is nog niet beslist. Frijns traint woensdag voor het eerst weer in de simulator in Kempten. Tegelijkertijd bereidt van der Linde zich ook voor met de monteurs. Aan het eind van de week beslist het team dan wie er naast Nico Müller start. "Natuurlijk willen we allemaal dat Robin zo snel mogelijk terugkeert", zegt Thomas Biermaier. "Tegelijkertijd willen we hem echter alle tijd geven om volledig te genezen van de blessure, zonder enige druk. Hoe dan ook, we zullen een sterke line-up in onze auto's hebben in Kaapstad."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS