Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Vreugde bij BMW Team WRT in Misano vanwege P1 en P3; Thierry Vermeulen sluit succesvol weekend af met P5 + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 16 juli 2023 20:01

Valentino Rossi en Maxime Martin behaalden een sublieme Fanatec GT Europe-overwinning in de Sprint Cup-race van vandaag in Misano, zegevierend in hun #46 Team WRT BMW op Rossi’s thuiscircuit. De overwinning maakte een einde aan acht jaar wachten sinds de laatste Sprint Cup-overwinning voor BMW en was de eerste voor Team WRT sinds het zijn spraakmakende alliantie met het Duitse merk lanceerde. Veelbetekenend voor Rossi was dat hij op een circuit kwam dat op slechts 15 kilometer van zijn geboorteplaats lag en genoemd is naar zijn overleden vriend Marco Simoncelli. Het succes voor Team WRT werd compleet gemaakt door de zusterauto. De #32 Team WRT BMW startte vanaf pole en leidde de eerste stint met Dries Vanthoor aan het stuur. Uiteindelijk finishte de #32 als derde. Patric Niederhauser werd tweede in de #25 Saintéloc Junior Team Audi. In de beginfase van de race was er weinig te kiezen tussen dit trio, waarbij Vanthoor wegschoot maar geen noemenswaardige afstand wist te creëren.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano_Nr46_Rossi_winnaar_finishvlag

Hoewel het aan de voorkant van het veld stabiel was, was er de nodige wat hectische actie te zien in het peloton, vooral onder de leidende Gold Cup- en Silver Cup-deelnemers. Dit zou uiteindelijk leiden tot een belangrijk keerpunt in de race toen de #9 Boutsen VDS Audi van Alberto Di Folco contact maakte met de zusterauto #10, waardoor de Italiaan in de vangrails terechtkwam. Gelukkig klom Di Folco zonder hulp uit zijn getroffen Audi. De safety car kwam kort daarna op de baan en bleef rondrijden tot kort voor de pitwindow, die een minuut vertraging opliep. Team WRT koos ervoor om beide leidende auto's op het vroegst mogelijke moment naar binnen te laten komen. Vanthoor kwam als raceleider voor Martin naar binnen. Maar hoewel laatstgenoemde zijn auto probleemloos aan Rossi kon overdragen, kreeg de #32 een zeldzame langzame stop die Charles Weerts veel tijd kostte. Het momentum van de race was daarmee verschoven naar de #46 crew en Rossi reed een geweldige out-lap om hun kansen verder te verbeteren. Terwijl zijn rivalen hun verplichte stops maakten, klom de #46 BMW weer op de ranglijst en kwam uiteindelijk naar voren als de raceleider met nog 22 minuten op de klok. Rossi's naaste mededinger was de #11 Comtoyou Racing Audi van Lucas Légeret, die zo'n vier seconden achterstand op hem had.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 2


Alle aanhoudende vragen over het tempo van de Italiaan werden resoluut afgewezen toen hij wegreed van de Audi, terwijl hij zich door het drukke verkeer bewoog. Rossi wist nog een seconde aan zijn voorsprong toe te voegen en zag er opmerkelijk kalm uit achter het stuur, in tegenstelling tot teamgenoot Martin die zijn spanning nauwelijks kon bedwingen in de Team WRT-garage!

Met een stabiele leiding, kwam de belangrijkste bron van actie tijdens de tweede helft van de race van Raffaele Marciello. De Akkodis ASP-man pakte de #88 Mercedes-AMG van Timur Boguslavskiy over, liggend op de achtste plaats en hij begon meteen aan het beklimmen van de ranglijst. Hij verloor aanvankelijk een plek aan Weerts, maar passeerde snel de BMW voordat hij resoluut een Lamborghini, een Audi en een Ferrari passeerde om zich daarmee op de vijfde plaats te nestelen. Bepaald geen slechte prestatie!

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 3

Maar het belangrijkste verhaal was Valentino Rossi, die de zwart-wit geblokte vlag passeerde om daarmee zijn allereerste Fanatec GT Europe-overwinning veilig te stellen voor een enorme menigte van zijn gepassioneerde supporters. Ooit de showman, klom hij tijdens de in-lap uit zijn auto om de fans te bedanken voordat hij terugkeerde om het te vieren met een jubelende Maxime Martin en de Team WRT-crew.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 4

Légeret eindigde als tweede in de #11 Audi die hij deelde met Christopher Haase, terwijl de jonge kanonnen Thomas Neubauer en Jean-Baptiste Simmenauer een mooie derde plaats behaalden in de #30 Team WRT BMW. Marciello werd uiteindelijk als vierde geklasseerd nadat de #69 Emil Frey Racing Ferrari van Albert Costa een penalty kreeg, waardoor de Spaanse coureur een plaats verloor naar de vijfde plaats. Desondanks kan het duo Alberto Costa en Thierry Vermeulen met een goed gevoel Misano verlaten. Het hele weekend bleken ze constant tijden in de Top-10 te realiseren en sloten ze hun weekend heel succesvol af met een vijfde plaats. Een puike en vooral degelijke prestatie van het Verstappen.com-team in een uiterst competitief startveld en een resultaat dat veelbelovend is voor de komende races.

Nr_69_Ferrari_296_GT3_Thierry_Vermeulen_Verstappen.com
Thierry Vermeulen en Alberto Costa realiseerden met hun #69-Ferrari 296 GT3 gedurende het hele weekend constant tijden in de Top-10 en sloten hun weekend op zondag af met een succesvolle vijfde plaats!

Niklas Krütten voltooide een bijna perfecte dag voor Team WRT door de Gold Cup-overwinning veilig te stellen in de #30 BMW die hij deelde met Calan Williams. Ze eindigden als twaalfde algemeen, één plaats voor de Silver Cup-winnende #99 Tresor Attempto Racing Audi. Alex Aka en Lorenzo Patrese bevonden zich een groot deel van de race in het heetst van de strijd en bezegelden uiteindelijk de overwinning om daarmee een comeback te maken na een turbulente zaterdag.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 6

Garage 59 behaalde een Bronze Cup-sweep met zijn #188 McLaren. Miguel Ramos nam de eerste stint op zich voordat hij het stokje overgaf aan Henrique Chaves, die in de laatste etappes een winnende pass maakte op de #911 Pure Rxcing Porsche. De Portugese aas maakte het karwei af en zorgde voor een tweede zege voor de McLaren in evenveel dagen.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 7


Het evenement in Misano vond plaats in zinderende zomerse temperaturen, vooral op zondag, hoewel de volgende stop op de Fanatec GT Europe-tour een koelere aangelegenheid zou moeten zijn. De actie verplaatst zich naar het Eifelgebergte, waar op de Nürburgring van 29 tot 30 juli een drie uur durende Endurance Cup-race wordt gehouden. Rossi en Martin zullen flink gaan gasgeven op het roemruchte Duitse circuit, terwijl The Doctor nieuwe wegen lijkt te zijn ingeslagen met zijn GT-race-avontuur.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 8 Valentino Rossi

Valentino Rossi, #46 Team WRT BMW: “Het kan vandaag niet beter. Het is heel speciaal om mijn eerste race in dit kampioenschap hier in Misano te winnen. In Fanatec GT World Challenge is het niveau hoog en zijn de coureurs zo snel, en we weten dat we sterk kunnen zijn, vooral na de kwalificatie van Maxime, maar winnen is een ander verhaal. De jongens hebben fantastisch werk geleverd tijdens de pitstop, ik kwam eruit met vijf seconden voorsprong en tegelijkertijd had ik een heel goed tempo. Ik moet mijn team en BMW bedanken!”

Klik hier voor uitslag van race 2 op de zondagmiddag van de Fanatec World Challenge Europe in Misano.

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 9


Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 11


Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 10

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 12

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 13

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 14

Thierry_Vermeulen_bron_Fb_F1_coupleAnnelies_Bijwaard-Smolenaers
Thierry Vermeulen kon met een goed gevoel Misano verlaten: het hele weekend
bleken ze constant tijden in de Top-10 te realiseren en sloten ze hun weekend
heel succesvol af met een vijfde plaats (Bron foto: Annelies Bijwaard-Smolenaers)


Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 16

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 17

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 18

Fanatec_GT_Europe_Sprint_Cup-race_Misano foto 19


Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano event poster

Foto's: Fanatec Europe GT Sprint Cup en BMW M Motorsport

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS