Dakar

Vijfde Dakar Rally voor Erik van Loon met Toyota Hilux: 'Ik krijg een compleet nieuwe auto"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 30 mei 2022 02:35

In 2023 gaat Erik van Loon voor de vijfde keer van start in de Dakar Rally met de Toyota Hilux. In aanloop naar de zwaarste rally ter wereld zal hij, samen met Sébastien Delaunay, een gevarieerd programma rijden van 6 cross country rally’s. De eerste daarvan was in april in Tunesië met de Can-Am. Van Loon wil proberen om zijn beste resultaat, de vierde plaats in 2015, te evenaren.

Erik van Loon Dakar 2023

“Dat zal niet gemakkelijk worden,” vertelt Van Loon. “De afgelopen jaren is het veld alleen maar sterker geworden en zijn er meer kanshebbers voor een topklassering. Mijn eerste Dakar was in 2009, dus ik heb aardig wat ervaring. Die ervaring neem ik mee tijdens de rally’s en werken in mijn voordeel. Het duurde even voor de nieuwe deal met Overdrive Racing rond was, maar ik heb er niet aan getwijfeld dat het zou lukken. Ik krijg een compleet nieuwe auto, voorzien van de nieuwste specificaties en we gaan, met de Toyota, vier rally’s rijden in de voorbereiding op Dakar.”

Van Loon blijft trouw aan de Toyota en ook aan zijn navigator Sébastien Delaunay. “Wij hebben een hele goede klik in de auto en we weten precies wat er aan elkaar hebben. Ik heb veel geleerd van hem sinds wij samen rijden en ik ben dan ook blij dat we weer samen in de auto gaan voor de aankomende Dakar.”

Ontwikkeling Toyota
Van Loon heeft sinds 2015 het Nederlandse record op zijn naam staan met het beste resultaat in het autoklassement. Dat was de vierde plaats met de MINI. In 2016 lukte het Van Loon om tijdens een etappe de tweede tijd te noteren, wat voor die tijd nooit eerder is gelukt door een Nederlandse deelnemer in een auto. Vlak voor de Dakar Rally van 2017 besloot Van Loon om de overstap te maken van het Duitse X-RAID naar het Belgische Overdrive Racing en daarmee de MINI in te ruilen voor de Toyota Hilux.

Sindsdien heeft Van Loon veel kilometers gereden in de auto en heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de Toyota Hilux. In de aanloop naar Dakar 2022 is het reglement op de schop gegaan en is de T1+ klasse ontstaan: “Al vroeg tijdens de ontwikkeling van de T1+ heb ik er rally’s mee mogen rijden om de auto klaar te stomen voor de Dakar Rally. Daardoor leerden we de auto al snel kennen en hadden we zeker een voordeel ten opzichte van de rest. Ook daarom is het mooi dat we nu verder gaan met het project en de auto nog verder kunnen door ontwikkelen.”

Helaas liep de Dakar Rally van 2022 volledig anders dan verwacht. Enkele dagen voor de start moest Van Loon zijn deelname annuleren vanwege een positieve Corona-test. “Bernhard ten Brinke kon in mijn auto deelnemen samen met Sébastien. Het is fijn dat Sébastien de rally wel heeft kunnen rijden, maar ik had het liever samen met hem gedaan. Onze voorbereiding vorig jaar was namelijk erg goed en we hadden een plan voor de rally. Dat gaan we de komende editie proberen te verwezenlijken.”

Programma in aanloop naar Dakar
Van Loon en Delaunay rijden een divers programma in de voorbereiding op Dakar 2023. “In april hebben we al de Tunisia Desert Challenge gereden met de Can-Am, daarmee zullen we ook de Baja van Italië gaan rijden begin juli. Eind juli gaan we de Baja van Spanje rijden met een volledig nieuwe Toyota, voorzien van de laatste specs. In oktober starten we tijdens de Rallye du Maroc, in november de Baja van Saoedi-Arabië en we sluiten de voorbereiding af met de Baja van Dubai. Dat zijn allemaal diverse en verschillende rally’s om de auto optimaal te krijgen voor de Dakar Rally in januari. Ik kijk er echt ontzettend naar uit om me weer voor te bereiden op de Dakar Rally.”

Anja van Loon zal hetzelfde programma rijden als Erik van Loon en doet dat met de Can-Am. De vrouw van Erik zal ook in 2023 tijdens de Dakar Rally van start gaan met de Can-Am. Ze wordt genavigeerd door Lisette Bakker. “We hebben onze eerste Cross Country kilometers gemaakt in Tunesië en daar heb ik erg van genoten. Dus ik heb ook echt zin om meer te gaan rijden dit jaar en volgend jaar mijn eerste Dakar te gaan rijden. Het doel is om zoveel mogelijk ervaring op te doen en te leren voordat ik de overstap ga maken naar de truck.”

8 – 10 juli Baja Italië (Can-Am)
21 – 22 juli Baja Spanje (Toyota)
6 – 12 oktober Rallye du Maroc (Toyota)
10 – 12 november Baja Saoedi-Arabië (Toyota)
1 – 3 december Baja Dubai (Toyota)
Januari Dakar 2023 (Toyota)

Erik van Loon is een allround autocoureur. Van Dakar tot autoracen. Van Loon beheerst alle takken van autosport.

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS