Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Vijf redenen om komend weekend naar Zandvoort te komen voor de finale van het Fanatec GT Europe seizoen 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 10 oktober 2023 09:01

Het Fanatec GT Europe-seizoen 2023 wordt komend weekend afgesloten met de laatste Sprint Cup-wedstrijd op CM.com Circuit Zandvoort. Het vaderlandse duinencircuit zal gastheer zijn voor een titelstrijd in meerdere klassen, waarbij kampioenstitels voor het oprapen liggen in alle drie de categorie�n. Ga je ook mee naar de Noordzeekust op deze zondag in oktober? Hier zijn vijf goede redenen om de reis te maken.

Hugenholtzbocht Zandvoort
Hugenholtzbocht

Omdat dit het laatste evenement van 2023 is, staat er veel op het spel. De strijd om de overall Sprint Cup-titel lijkt een race van drie paarden te zijn met een sulky erachter van Mercedes-AMG, Audi en BMW. Zal Akkodis ASP de toptitel van Team WRT heroveren, of kan Tresor Orange1 een eerste kampioenschap binnenhalen? Zondagavond weten we het antwoord.

De Gold Cup telt maar liefst vijf potenti�le kampioenen, terwijl ook de gecombineerde klassetitel voor het oprapen ligt. In de Silver Cup scheidt slechts ��n punt de kanshebbers, waardoor een intense krachtmeting ontstaat. Nu er zoveel op het spel staat, kunnen we tijdens beide races van dit weekend vuurwerk verwachten.

Het evenement markeert ook de afsluiting van het volledige Fanatec GT Europe-seizoen, dus het is de laatste kans om de serie in actie te zien totdat het seizoen van 2024 in april weer van start gaat.

TitelkandidatenVeel vuurwerk wordt er verwacht van de potenti�le titelkandidaten

Zoals altijd luidt de finale het einde in van een aantal langdurige partnerschappen. Dit zal de laatste race van het Dinamic GT-team met Porsche zijn voordat in 2024 wordt overgestapt op de nieuwe Ford Mustang GT3. Het is een soortgelijk verhaal voor Comtoyou Racing, dat op het punt staat Audi volgend seizoen te verruilen voor Aston Martin.

Er zullen ook coureurs zijn die hun laatste optreden maken voor een bepaald team of merk, en anderen die volgend jaar in verschillende kampioenschappen zullen strijden. De zon gaat inderdaad onder in een ander seizoen � zorg ervoor dat je nog een laatste glimp opvangt voordat deze weg is.

Het circuit van Zandvoort combineert historie met moderniteit. Er werd voor het eerst geracet in 1949, het heeft nog steeds veel van zijn ouderwetse charme behouden en vormt een enorme uitdaging. Veel coureurs zullen je vertellen dat het een serieus stuurwerk is om een GT3-auto rond de 4,3 kilometer lange route te sleuren.

Arie_Luyendijk_bocht
Arie Luyendijk bocht

Maar het gaat niet alleen om geschiedenis. Er zijn updates geweest op het circuit � inclusief een banking bij Arie Luyendijkbocht en Hugenholtzbocht. Cruciaal is dat deze veranderingen tot stand zijn gekomen zonder iets te veranderen aan waar Zandvoort voor staat.

Er is ook potentieel voor veranderlijk weer, met soms dramatische stormen die vanaf de zee aan komen rollen. Tel alles bij elkaar op en je hebt een epische locatie voor GT3-races.

Zandvoort zet een thema voort dat terugkomt in de laatste drie evenementen van het seizoen 2023: net als Valencia en Barcelona, een locatie gelegen aan de kust en op korte afstand van een grote Europese stad.

Zandvoort wordt inderdaad beschouwd als een van de beste Nederlandse badplaatsen, en hoewel het momenteel niet bepaald hoogzomer is, kun je zeker genieten van de sfeer. Het ligt ook op een korte treinreis van Amsterdam, een stad met veel te veel kwaliteiten om hier op te noemen.

Noordzeestrand van ZandvoortZandvoort met zijn Noordzeestrand: een van de beste Nederlandse badplaatsen!

Maar zo ver hoef je niet eens te gaan: Zandvoort zelf heeft veel te bieden, waaronder een fascinerende geschiedenis en een aantal fantastische visrestaurants. De baan ligt op loopafstand van het stadje, dus er is de mogelijkheid om het hele weekend te voet te genieten.

De reis naar Zandvoort biedt de mogelijkheid om Thierry Vermeulen aan het werk te zien in de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com, ingeschreven en begeleid door Emil Frey Racing. De Nederlander weet zich stap voor stap een prominente plaats te verwerven op de startgrid en stond zelfs al op het podium. Daarnaast is er komende zondag een eclectische mix van supportseries, met twee single-seater-categorie�n en enkele one-make-actie. Formula Regional European Championship by Alpine organiseert zijn voorlaatste evenement van 2023, waarin Mercedes F1-junior Andrea Kimi Antonelli de titel wil afsluiten met nog een ronde over.

Thierry_Vermeulen__Misano_World_CircuitThierry Vermeulen onderweg op het Misano World Circuit

Het GB3 Championship maakt zijn allereerste optreden naast Fanatec GT Europe. Maar de serie zal niet nieuw zijn voor volgers van SRO-racen: hij is dit seizoen al op vijf evenementen naast het Intelligent Money British GT Championship verschenen.

Eindelijk keert de Clio Cup Series terug voor zijn derde support-slot van 2023. De Clio R.S. De V is een bijzonder wendbare kleine raceauto, die ongelooflijk spannende concurrentie mogelijk maakt. De grid is meestal enorm, dus verwacht veel spanning en sensatie op CM.com Circuit Zandvoort.

Deelnemerslijst: Klik hier voor de deelnemerslijst van de finale van het Fanatec GT Europe seizoen 2023 op CM.com Circuit Zandvoort

Alpine-formula-raceserie
Het Formula Regional European Championship by Alpine organiseert op Zandvoort zijn voorlaatste evenement van 2023Fanatec GT Europe-seizoen 2023 Zandvoort event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS