Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Vice-kampioen Max Tubben blikt terug op raceseizoen 2021: “Echt een super seizoen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2021 17:53

Assen - In het afsluitende weekend van de Supercar Challenge heeft Max Tubben een overwinning voor zich opgeëist. In de regenrace van zaterdag was de coureur uit Nieuw-Weerdinge een klasse apart en bleef hij zelfs de Norma's en de LMP3 voor. Na een vierde plaats op zondag besloot Tubben zijn eerste seizoen in de GT-klasse op de knappe tweede plaats in het eindklassement. RaceXpress.nl blikt terug met de revelatie van het seizoen.

Autosporttalent Max Tubben vice kampioen Super Car Challenge

Tubben komt uit voor het team van Zilhouette Racing van Martin West. "We hebben Arjan Zwarts, papa en Ronnie als crew op de auto en de motor kwam van JR Motorsport. Joost heeft de motor geprepareerd en we hebben het chassis tijdens het seizoen zelf doorontwikkeld. We hebben veel aan de afstelling gewerkt om zo veel mogelijk downforce te krijgen. Dit jaar was mijn debuut in de GT-klasse en ik had nooit verwacht dat het zo goed zou gaan. Ik heb het hele jaar op het podium gestaan, behalve als we pech hadden zoals in Spa en de tweede DTM-race. En dan afgelopen zondag een keer vierde, maar over het algemeen was het echt een super seizoen."

Het laatste raceweekend op het TT Circuit in Assen begon met de trainingen op vrijdag. "Toen was het nog zonnig en hebben we goed kunnen testen met de bodemplaat. We zijn terug gegaan naar dezelfde afstelling als tijdens het DTM-weekend. Daardoor had ik veel grip. In het DTM-weekend had ik nog wel veel overstuur, maar we konden nu tevreden zijn met een goede testdag."

Een dag later was alles anders door de vele regenval. "De baan was zeiknat en je kon nauwelijks iets zien. Ik startte vanaf P3 en direct in de tweede en derde bocht pakte ik Bob Herber en kon ik weglopen. Na de pitstop kwam ik precies bij Bob terug op de baan. In zijn snelle Lambo pakte hij mij op het rechte stuk. Na de Strubben-bocht dacht ik 'alles of niets'. Ik remde hem weer uit voor de volgende bocht. Beetje glijden, maar ik kon hem houden. Op het rechte stuk liep Bob weer op me in, maar in de bochten liep ik weer bij hem weg."

Regenkoning
In de slotfase gooide een safety car nog bijna roet in het eten. "Ik had een voorsprong van 8 tot 10 seconden opgebouwd, maar toen kwam de safety car. Die duurde maar en duurde maar en ik wist niet hoe lang de race nog zou duren. Ik was mijn voorsprong wel kwijt. Bij Ramshoek mochten we weer racen en heb ik meteen aangezet. Ik ging erg hard door de GT-bocht. Dat was door de omstandigheden wel tricky en ik had het hartje in de keel. Toen ik die vlag zag, was ik toch eerste. Zelfs overall voor de Norma's en LMP3."

Zo deed Tubben zijn naam als regenrijder weer eer aan. "Ik hoopte ook voor de race op zondag dat het zou regenen, maar dat kwam pas 's avonds. De race van zondag was een gevalletje apart. De race was droog en we komen op het rechte stuk veel snelheid te kort ten opzichte van de Lambo, de BMW M6 en een Porsche. Onder meer Nicky Catsburg rijdt in een M6 en dan is het toch mooi als ik hem voor kan blijven zoals op zaterdag."

Max Tubben vice kampioen GT klasse Super Car Challenge

Jong geleerd is oud gedaan
De kwaliteiten om in alle omstandigheden sterk te rijden, heeft Tubben uit zijn karttijd. "Ik kart nog steeds wel eens. Het is altijd goed voor je vaardigheden, ook voor de auto is het super. Waarom? Karten is de pure basis van het racen. Bij de Mini's reden we toen ik jong was op slicks in de regen. Dan is het belangrijk om rustig te blijven, controle te houden en goede tractie te hebben. In de regen gaat het altijd goed en dat bleek afgelopen zaterdag wel weer."

Tubben sluit zijn debuutseizoen in de GT-klasse van de Supercar Challenge af op de tweede plaats. "Het was een super seizoen. Mijn eerste jaar in deze auto. Volgend jaar hoef ik nog maar één plek omhoog. In de toekomst zou ik graag in de GT3 uitkomen."

Max Tubben wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door TuinDeco, Zilhouette Racing, Caprotech en RM Karting. "Daarnaast wil ik graag de volgende mensen bedanken: Arjan Zwarts, Martin West, Ronnie, Rick Katoen, mijn ouders en familie, Joost voor de motor, Zilhouette Racing, RM Karting en CarPec Tech."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS