Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Eerste winst voor Max Tubben in Supercar Challenge: “Super om mijn eerste overwinning te pakken"

Uitgegeven door Bart • 11 augustus 2021 09:00

Assen – Max Tubben zei na de vorige race in Zolder dat een overwinning in de Supercar Challenge een kwestie van tijd zou zijn. Afgelopen weekend bij de Jack’s Racing Days op het TT Circuit van Assen liet de 19-jarige autocoureur uit Nieuw-Weerdinge zijn voorspelling uitkomen. Hij was in zijn BMW Z4 GT Silhouette de sterkste in de GT Division van de Supercar Challenge. Op het evenement dat voorheen bekend stond als de Gamma Racing Days waren zo’n 45.000 racefans op afgekomen.

podium Max Tubben, Nick Catsburg en Daan Meijer

Tubben, voormalig kartkampioen had voorafgaand aan het weekend in Assen meerdere derde plaatsen achter zijn naam staan, maar op het TT Circuit mocht hij naar de hoogste trede van het podium. Erg knap voor de debutant in de Super Car Challenge, want hij versloeg niemand minder dan Nick Catsburg (P2) en Daan Meijer op P3. En dat in een thuiswedstrijd voor veel bekende gezichten op de tribune. “In Zandvoort en Hockenheim mocht er geen publiek bij zijn en in Zolder slechts een klein aantal. Een volle hoofdtribune zorgt toch voor een veel betere sfeer. Ik heb me goed kunnen laten zien.”

Tubben moet het in zijn Z4 GT Silhouette doen met aardig wat minder PK’s dan de concurrentie zoals de Lamborghini. Dat resulteerde in een vijfde tijd in de kwalificatie in 1:41.849. “Op het rechte stuk zijn zij een stuk sneller, maar in de bochten ben ik sneller. Daardoor werden het mooie gevechten, al kan ik ze op het rechte stuk niet aanvallen.”

Max Tubben Jack's Racing Day Assen

Voorafgaand aan de start bij de eerste race op zaterdag begon het hard te regenen. “We twijfelden of we voor regenbanden moesten kiezen, maar we zijn toch op slicks gestart. Het voelde meteen goed aan en er was direct na de start veel grip. Na een paar ronden ontstond al een droge lijn op het circuit. De coureurs die op regenbanden waren gestart, vielen daardoor ook ver terug.”

Na een crash van een van de deelnemers tussen Ramshoek en de GT Chicane kwam er een safety car in de baan, maar al snel werd de race middels een code rood beëindigd. Tubben lag op dat moment op een tweede plaats, maar door een 30 seconden tijdstraf voor Bob Herber vanwege een te korte pitstop werd Tubben als winnaar uitgeroepen. “Ik kreeg ’s avonds pas te horen dat ik gewonnen had, maar het is natuurlijk super om mijn eerste overwinning te pakken.”

Max Tubben en crew

Een dag later werd de tweede race verreden op het TT Circuit. “Ook die race verliep chaotisch. Ik wilde een pitstop maken tijdens de safety car, maar toen stond het licht van de pitstraat nog op rood. Ik ben doorgereden en heb een ronde later mijn pitstop gemaakt. Ik dacht even dat ik een ronde voorsprong had, maar lag ineens op de vierde plaats. Door een straf voor iemand anders ben ik nog opgeschoven naar P3.”

Max Tubben wil via deze weg zijn sponsoren bedanken en dat zijn Bert Weering van Gadero / TuinDeco, Caprotech. En daarnaast veel dank aan zijn team Zilhouette Racing, die de racebolide perfect geprepareerd had. En natuurlijk de grote schare trouwe supporters, die het goed naar hun zin hadden op Assen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS