Karting • Rotax Euro

Thijs Stevens direct de sterkste bij eerste wedstrijd in de Rotax Project E20: "Heel blij met deze overwinning"

Uitgegeven door Bart • 1 mei 2022 00:05

Genk – Thijs Stevens maakte afgelopen weekend kennis met de Rotax Project E20, de elektrische kart met een bereik tot wel 125 km/uur. En waar het 11-jarige karttalent uit Druten aan de start staat, gaat hij altijd voor de winst. Tijdens de Rotax Max Challenge Euro Trophy op de kartbaan in Genk liet hij de concurrentie in de Project E20 Junior zijn achterbumper zien. Thijs pakte pole position, won drie heats en was op zondag de sterkste in zowel de pre-finale als de finale.

Thijs Stevens Rotax Project E20

Thijs had zijn ticket voor de Euro Trophy gewonnen door sterk te presteren tijdens de eerste NK-wedstrijd van dit jaar op Circuit Park Berghem. “Ik was heel blij dat ik mocht gaan en kon niet wachten tot het weekend van start zou gaan. We hebben vier dagen gereden, van donderdag tot en met zondag, en vanaf de start was ik snel.”

Het rijden in de Rotax Project E20 was toch wel even wennen voor de karter die normaal gesproken in de Rotax Junior rijdt. “Het rijdt heel anders. Hij trok best snel op, stuurde wel zwaarder en het remmen met de voorremmen is ook anders. Maar alles ging goed. Het was heel leuk om te rijden en ik had het snel onder de knie. Er zit ook een boost-knop op die je twee keer per ronde kunt gebruiken. Dan lijkt het wel een beetje op een computerspelletje.”

Ook de startprocedure was anders dan Thijs gewend is. De elektrische kart kent een stilstaande start, waar de Rotax Max Junior een rollende start heeft. De junioren van de elektrische klasse reden bovendien samen met de senioren. “Een stilstaande start was lang geleden. De laatste keer was 4 jaar geleden in de Parolin Rocky.”

Ondanks dat Thijs nog nooit in de elektrische kart had gereden, zat het met zijn snelheid wel goed. “Op de eerste dag reed ik telkens de tweede of derde tijd, maar de tweede dag was ik in iedere sessie de snelste. Op het einde van de dag pakte ik in de kwalificatie pole position. Zaterdag volgden de drie heats en die heb ik allemaal met een mooie voorsprong gewonnen. En zondag heb ik ook de pre-finale en de finale gewonnen.”

Rotax Project E20

De start van de pre-finale verliep voor Thijs niet zo goed. “Die andere jongen was een stuk beter weg. Ik verloor de leiding, maar een ronde later had ik die weer terug en daarna ben ik van hem weggereden. In de finale startte hij op nieuwe banden en die hebben zo’n vijf ronden nodig. Ik moest bij de start aan de leiding blijven en dat lukte. Na vijf ronden kwam hij me voorbij. Twee rondjes ben ik erachter gebleven, toen heb ik hem ingehaald en ben ik weer weggereden.”

“Ik ben heel blij met deze overwinning. Ik heb een mooie beker gewonnen en een ticket voor een volgende wedstrijd in de Rotax Project E20. In dit kampioenschap zijn tickets te winnen voor de Rotax Max Challenge Grand Finals. Die worden dit jaar in Portimão in Portugal gehouden. Daar zou ik heel graag naartoe willen. Het zou voor mij de eerste keer zijn dat ik naar de Grand Finals zou gaan. Dat lijkt me wel vet.”

In de Junior rijdt Thijs dit jaar naast het NK Rotax Max ook in de BNL Karting Series en het BMC. “Ook dat gaat goed. In het NK sta ik nu op de vierde plaats in het kampioenschap.”

Thijs Stevens wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door zijn sponsor We Calculate.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS