Karting • Karting Diversen

Thierry Delré (TD Racing Kart) kent droomweekend in Mariembourg voor zijn kartmerk, team én hemzelf

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2023 03:01

MARIEMBOURG – Hij bleef er nog tamelijk rustig onder, maar Thierry Delré had alle reden om dolblij door de paddock te rennen, zondag in Mariembourg. De 36-jarige piloot, kartfabrikant en teameigenaar uit Sint-Truiden was tijdens het paasweekeinde extreem succesvol met zijn eigen karts (TD Kart) en team op de Zuid-Belgische piste. Daarbij scoorde hij zelf ook nog de winst in de SuperShifter-klasse van de GK4 Kart Series.

Thierry Delré

“Het gaat voorlopig niet zo slecht”, sprak hij eufemistisch. Even resumerend: in de Open Shifter-klasse, waarin SuperShifter- en KZ2-schakelkarts samen racen en een eigen klassement krijgen, won Thierry het SuperShifter-klassement. En zijn teamgenoot Thomas Cypers won het KZ2-klassement en het overall-klassement.

De uitslag van de kwalificatie eerder op de dag was al net zo verbazend. Zijn team stond met hun TD Racing Kart op de eerst vijf plaatsen. “Ja, vandaag was het prima”, erkende Thierry. “Dat we in de kwalificatie de eerste vijf plekken pakte, komt niet zo vaak voor. We hadden het goed voor elkaar en de rijders hebben goed werk geleverd. De nieuwe jongens zijn snel aan het leren. Dat is mooi om te zien dat dat ook loont en dat de kart het goed doet.”

En tot zijn grote tevredenheid was de zaterdag, waarin zijn team in andere klassen actief was, ook al goed. “Toen wonnen we de Senior nationaal-klasse met gemak. In de Junioren-klasse hadden we ook een goede snelheid. We hadden het goed voor elkaar.”

Het is een opvallend resultaat en zowat de ultieme reclame voor zijn kartmerk én team. In 2019 begon Thierry met het ontwikkelen van zijn eigen kartchassis, TD Kart. Daarbij richtte hij TD Racing op, zijn eigen team waarmee hij een jaar later begon te racen.

In 2022 werden rijders Bart Ploeg, Sky Defourny, Xander Peeters en Youri Bonte al kampioen met hun TD Kart. Thierry heeft zowel in de automaat-klassen als in de schakelkarts de rijders vooraan rijden. En nu gaat het in de hoogste versnelling door! “Het gaat alsmaar beter. We hebben de kart steeds op details aangepast en verbeterd waar nodig. Ik denk dat we nu mogen zeggen dat we zeer competitief zijn. Vorig jaar hebben we het chassis nog een beetje aangepast naar dit jaar toe om het iets makkelijker te maken voor de rijders. Dat zie je nu ook. Iedereen heeft het gemakkelijker om snel met de kart te gaan. Dat geldt niet alleen de heel ervaren rijders, maar ook voor de iets minder ervaren rijders. Dat werpt zijn vruchten af.”

Thierry Delré

Voor Thierry was de race in de Open Shifter-klasse met veel teamgenoten op de baan ‘een beetje raar’, bekende hij. Hij reed er tenslotte rond als fabrikant, coureur én teameigenaar. “Je bent dan tijdens het rijden met meerdere dingen bezig. Vroeger, als ik alleen reed, was mijn focus honderd procent op het eigen rijden en het eigen resultaat. Nu ben je continu aan het nadenken hoe je de anderen kunt helpen, hoe je dingen kunt aanpassen. En volgen waar de anderen zitten. Dat is een heel andere beleving.”

Toch houdt hij zich niet in om zijn teamgenoten te laten winnen. “Laat ons zeggen dat ik ze wel mag kloppen. Als dat lukt, is dat een teken dat ze nog een beetje moeten bijleren. Als zij mij kloppen, is dat een teken dat we heel goed hebben gewerkt, dat we stappen zetten. Dat is het doel.”

Hoewel hij zijn zaakjes inmiddels overduidelijk uitstekend voor elkaar heeft, wil hij TD Racing verder uitbouwen. “We hebben de Senioren nu goed voor elkaar, de schakelkarts goed voor elkaar. Nu willen we nog in de Mini Parilla-klasse gaan meedoen. De volgende stap is een paar goede rijders vinden om ons ook in die klasse te laten zien. Ik heb plek voor twee Mini-rijders, want als je er te veel hebt, kun je niet goed werken. Met twee Mini’s kunnen we goed doorontwikkelen.”

Wat betreft zijn eigen rijden in de finale in Mariembourg was hij zeer tevreden. Niet zo gek ook, als je de klasse wint. Thierry: “De finale was goed. We hadden nog een paar aanpassingen gedaan die goed zijn uitgepakt. Ik had een goede start vanaf P2. Mijn teamgenoot Thomas Cypers kon ik onmogelijk bijhouden. Hij reed met een KZ-kart. Hij was gewoon te snel.”

“Maar ook in de SuperShifter-categorie hadden we de goede snelheid. Bart Ploeg reed ook in een SuperShifter en hij heeft het super gedaan, reed de snelste tijd. Het was pas zijn derde race in een schakelkart. In de eerste race had hij een probleempje, anders was hij een zeer moeilijke klant voor mij geweest!”

Thierry Delré wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Mir Raceline, Nek Racing Seats en K1-radiators.

Geïnteresseerde Mini-rijders kunnen zich melden bij Thierry Delré! Wil je ook eens testen met de nieuwe TD Racing Kart, of wil je meer informatie over de TD kart contacteer Thierry Delré! E-mailadres: [email protected]

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS