Karting • Karting Diversen

Talent Kris Haanen gescout voor Richard Mille Young Talent Academy en kan seizoen in de Formule 4 winnen

Uitgegeven door Bart • 7 oktober 2022 11:13

Kris Haanen kan terugkijken op een geslaagd eerste volledige seizoen voor SP Motorsport. De 15-jarige karter uit Meterik liet zijn snelheid zien tijdens het Duitse DKM en het WK in Le Mans. In de legendarische stad voor de autosport werd Kris namelijk uitgenodigd voor de Richard Mille Young Talent Academy, waar geselecteerde talenten strijden voor een seizoen in de Formule 4. In de DKM eindigde hij achter Jorrit Pex op de tweede plaats.

Kris Haanen Jorrit Pex


DKM in Mülsen
Het Deutsche Kart Meistershaft telde dit seizoen vijf weekenden. Kris startte uitstekend met een zeer succesvol weekend in Kerpen. Ook in augustus reed hij sterk op de kartbaan van Mülsen. Na een vijfde tijd in de kwalificatie maakte de rijder met Kart Republic-chassis indruk in de eerste heat. “Na een paar rondjes was ik al opgeklommen naar P4, P3 en P2. Thomas Imbourg was al ver weg, maar ik kwam snel op grip en reed het gat dicht. In de laatste rondjes was hij ook snel. In de laatste ronde begon hij te verdedigen en net voor het rempunt ging ik buitenom. Het was een vette actie waardoor ik de heat won. Zelfs de teambaas van Sodi feliciteerde mij. ‘I hate this, but nice move’, zei hij. Dat was een mooi compliment.”

In de tweede heat liep Kris een kromme stuurstang op. “Het was overleven en ik finishte op P6. Door die resultaten mocht ik de eerste finale vanaf P2 vertrekken. Die ging iets minder dan verwacht. Ik was een paar honderdsten te langzaam. P5 was wel een tegenvaller. De start van de tweede finale was wel goed. Ik pakte meteen P4 en in het vierde rondje haalde ik twee man in, zodat ik al vroeg op P2 kwam te liggen. Ik kwam onder druk te staan, maar hield me sterk en eindigde als tweede. Dat was een goed weekend in Mülsen.”

FIA WK in Le Mans
Begin september volgde het prestigieuze FIA WK in Le Mans. Kris kwalificeerde zich als zesde in zijn groep en dat betekende de 24e tijd overall in een veld van 126 rijders. Daarna volgden zeven heats, waarin Kris veel pech voor zijn kiezen kreeg. “Voor de eerste heat begon het te regenen en ging het gelijk in de eerste bocht fout. Iemand voor mij spinde en ik kon hem niet ontwijken. Dat was balen, want ik was snel. In de tweede heat kon ik meevechten aan kop. Van P6 ben ik opgeklommen naar P3. De derde heat startte door een rode vlag pas om 21:00 uur. In het donker ging het redelijk. Ik kwam iets te kort voor P3 en hield P4 vast. Het was vooral uitrijden en goed op de banden letten.”

Een dag later op zaterdag werden de overige vier heats verreden. “De baan begon op te drogen en iedereen ging op slicks weg. Ik kwam goed weg en klom al snel op naar P3. De koploper was vol aan het stampen en ik ging achter hem aan op P2. Na vijf ronden pakte ik P1 en het was belangrijk om geen fouten te maken. Zo kon ik de eerste plaats behouden. In heat 5 ging ik op twee nieuwe banden weg en was de baan helemaal droog. Ik was snel en ging naar P2. Op dat moment zag het er al beter uit na die uitval in de eerste heat, maar helaas was de gifbeker nog niet leeg. In de zesde heat reed de rest op nieuwe banden en zakte ik iets terug naar P5. Iemand knalde achter op mij, mijn as was krom en daardoor viel ik uit. De zevende heat was weer laat op de avond. Ik voelde dat er iets niet klopte, mijn koppeling slipte door enkele herstarts. Ik kwam in het gedrang en viel opnieuw uit. Ik had het podium kunnen halen en nu waren mijn kansen voor het WK om zeep.”

In de Super Heat moest Kris vanaf P21 vertrekken. “Ik was zo snel, het ging echt heel goed. Ik kon goed naar voren komen. Bij het ingaan van de laatste ronde lag ik op P11 en had ik de snelste ronde in handen met anderhalve tiende verschil. Ik reed 49.7, echt snel. In de laatste ronde pakte ik in de middelste sector P10 en een bocht later ook nog P9. Door die drie uitvalbeurten in de heats was het echter al onmogelijk om de finale te halen.”

Kris Haanen


Vice-kampioen in DKM
Drie weken na het WK werd het DKM afgesloten op de kartbaan van Wackersdorf. Het werd niet het weekend van Kris, maar ondanks de vele tegenslagen sloot hij het DKM toch als vice-kampioen af. Teamgenoot Jorrit Pex kroonde zich voor de achtste keer tot DKM-kampioen. “Voor aanvang van het laatste DKM-weekend stond ik op P2. In de kwalificatie reed ik de zesde tijd en die P6 hield ik in de eerste heat vast. Voor de tweede heat begon het te regenen en startte iedereen op regenbanden. Ik kwam goed weg en pakte bij de start al drie man. In de tweede ronde kon ik binnendoor bij Stan Pex en Thomas Imbourg en zo lag ik al snel eerste. In die race was Stan net iets sneller. Hij pakte de koppositie over en samen lagen we ver voor op de rest.”

De resultaten in de heats betekende dat Kris in de eerste finale vanaf P3 moest vertrekken. “Ik kwam in de eerste finale niet lekker door de eerste ronde en viel terug naar P6. Ik pakte nog twee plaatsen terug en reed het gaatje naar Stan en Jorrit dicht, maar toen kreeg ik een lekke band. De lekke band ontstond spontaan door een gaatje in het loopvlak. Helaas ben ik die race uitgevallen en was ik heel erg teleurgesteld. In de tweede finale moest ik vanaf P25 komen. Ik haalde meteen drie man buitenom in en na de derde ronde had ik al 10 posities gewonnen. Daarna verremde iemand achter mij zich en hij knalde op mij. Heel jammer om zo veel pech te hebben op het WK en bij de laatste DKM.”

“Na een weekend vol pech ben ik toch nog vice-kampioen geworden. Jorrit is voor de achtste keer DKM-kampioen en is ook al drie keer Europees kampioen en een keer wereldkampioen geworden, dus het is zeker geen schande om achter hem tweede te worden. Ik heb met name in Kerpen en Mülsen mijn punten gescoord. In Kerpen heb ik alles gewonnen. Een één-tweetje voor mij en Jorrit voelt heel goed aan. Stan Pex was wel blij met ons seizoen en ik ben ook tevreden met mijn tweede plaats. SP Motorsport was het beste team in de KZ en het team was natuurlijk heel blij na zo’n succesvol kampioenschap.”

Gescout voor Richard Mille Young Talent Academy
Zijn snelheid in het DKM en tijdens het WK kon niet onopgemerkt blijven. In Le Mans werd Kris namelijk uitgenodigd voor de Richard Mille Young Talent Academy. “Ze hadden mij zien rijden en ik werd geselecteerd uit 66 rijders. We gaan volgende week naar het Spaanse Navarra waar de Shoot Out plaatsvindt. Eerst gaan we met alle rijders sporten en word je beoordeeld op lichamelijke conditie. Daarna volgt het geven van een interview, daar heb ik wel vertrouwen in. Op de laatste dag gaan we rijden in Formule 4-auto’s. We rijden drie runs in twee groepen. Op basis van die drie dingen, rijkunsten, media en sport, worden 5 van de 14 finalisten gekozen die nog een run gaan rijden. Daarna wordt de winnaar bekend gemaakt. Eén van die 14 finalisten wordt het nieuwe talent voor Richard Mille in de Formule 4. In Navarro moet alles gebeuren, daar wil ik me laten zien.”


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS