Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Statistieken en feiten van de komend weekend op Circuit Zandvoort verreden finale van het Fanatec GT Europe-seizoen 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 12 oktober 2023 12:02

Komend weekend vallen de beslissingen in de diverse kampioenschappen van het Fanatec GT Europe-seizoen 2023. Plaats van handeling is ons eigen CM.com Circuit Zandvoort en het gaat om de Sprint Cup-titels. Op het 4,3 km lange circuit aan de Noordzeekust zal een deelnemersveld van 30 auto's in de baan verschijnen, bestaande uit Pro-, Gold- en Silver Cup-inschrijvingen. Alle drie de klasse titels liggen voor het oprapen in de Sprint Cup, terwijl de overall Fanatec GT Europe-titel ook op het spel staat in de Gold Cup. Het markeert de afsluiting van het tien raceweekenden tellende GT-kampioenschap. Behalve de beslissingen van de diverse kampioenschappen, is het komend weekend de laatste kans voor de fans om de belangrijkste GT3-serie van Europa in actie te zien v��r de winterstop.

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 1 bekers

Statistieken en feiten
- Het komende Fanatec GT Europe-evenement zal het achtste zijn dat op Zandvoort wordt gehouden. Het Nederlandse circuit was eerder gastheer van de algemene seizoensfinale in 2015, die plaatsvond in het overeenkomstige weekend van oktober.

- Een deelnemersveld van 30 auto's zal deelnemen aan het evenement, waarbij de Bronze Cup het sprintseizoen al in Valencia heeft afgesloten. Ook op Brands Hatch was de klasse afwezig, in beide gevallen vanwege ruimtegebrek op deze circuits.

- Ondanks het missen van ��n klasse zal dit nog steeds het grootste startveld zijn die de serie ooit naar Zandvoort heeft meegebracht. Het vorige hoogtepunt was 28 auto�s in 2019.

- Twee teams zullen proberen zo veel mogelijk punten te verzamelen om kampioen te worden, na een reeks punten verzameld te hebben uit de afgelopen tien races: de #32 Team WRT BMW en de #11 Comtoyou Racing Audi.

- Er staan tien eerdere Zandvoort-winnaars op de grid. Onder hen bevinden zich Raffaele Marciello en Albert Costa, die beiden elk twee overwinningen op het circuit hebben behaald.

- Team WRT is de meest succesvolle deelnemer met vier overwinningen. Onder de teams bevinden zich het Saint�loc Junior Team, Akkodis ASP en Emil Frey Racing die gezegevierd hebben op Zandvoort. Audi is het topmerk met vijf overwinningen.

- De Gold Cup is de enige gecombineerde serietitel waar op Zandvoort nog een beslissing moet vallen. Panis/Di Folco (#9 Boutsen VDS Audi) leidt in de ranglijst met 173 punten, gevolgd door Kr�tten/Williams (#30 Team WRT BMW) met 162 en Adam Eteki (#10 Boutsen VDS Audi) met 155.

- De teamtitel gaat tussen Boutsen VDS, Comtoyou Racing en Team WRT. Boutsen is de enige die twee auto's heeft die punten kunnen scoren in deze klasse.

- De overall titel is beslist in het voordeel van Akkodis ASP en zijn rijderscombinatie Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy. De Silver Cup-onderscheidingen zijn veilig gesteld voor Alex Aka en Lorenzo Patrese en hun Tresor Attempto Racing-team, terwijl Alex Malykhin en Pure Rxcing overall Bronze Cup-kampioenen zijn.

- Ronderecord op Zandvoort van deze Fanatec GT-serie: 1.34.130 seconden, Raffaele Marciello, #89 Akkodis ASP Mercedes-AMG in 2022.

- Last but not least: de reis naar Zandvoort biedt de mogelijkheid om Thierry Vermeulen aan het werk te zien in de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com, ingeschreven en begeleid door Emil Frey Racing. De Nederlander weet zich stap voor stap een prominente plaats te verwerven op de startgrid en stond zelfs al op het podium.

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 2 Thierry Vermeulen Ferrari 296 GT3 Verstappen.comThierry Vermeulen onderweg met de Ferrari 296 GT3 van Verstappen.com

TIJDSCHEMA

Vrijdag 13 Oktober

10:25�11:45 � Vrije training

15:20�16:40 � Pre-kwalificatie

Zaterdag 14 Oktober

09:35-09:55 � Kwalificatie 1 LIVE

14:00-15:00 � Race 1 LIVE

Zondag 15 Oktober

09:30-09:50 � Kwalificatie 2 LIVE

14:00-15:00 � Race 2 LIVE

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 3 tijdschema

Randprogramma

- Formule Regionaal Europees Kampioenschap van Alpine (2x 30 minuten +
1 ronde races)
- GB3-kampioenschap (2x races van 20 minuten en 1x race van 25
minuten)
- Clio Cup Series (2x 25 minuten + 1 ronde races)

Deelnemerslijst: Klik hier voor de deelnemerslijst van de finale van het Fanatec GT Europe seizoen 2023 op CM.com Circuit Zandvoort

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 4 Raceweek


Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 5 Arie Luyendijk bocht

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 6 Winnaar Gold Cup

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 7 Audi Comtoyou team

Fanatec GT Europe-seizoen 2023 CM.com Circuit Zandvoort Foto 1 Thierry Vermeulen en Alberto Costa op podiumThierry Vermeulen (links) weet zich stap voor stap een prominente plaats te verwerven op de startgrid en stond samen met teamgenoot Alberto Costa (rechts), zelfs al op het podium!Fanatec GT Europe-seizoen 2023 Zandvoort event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS