Formule 1 • MOTO GP

Sensationele Glenn van Straalen grijpt eerste zege in World Supersport: "Winnen in Assen is een droom die uitkomt"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 april 2024 20:23

Op sensationele wijze heeft Glenn van Straalen zondag zijn eerste overwinning in de World Supersport klasse behaald. Onder wisselvallige omstandigheden was de Nederlander het sterkst op het TT Circuit Assen en maakte hij samen met Pata Yamaha Ten Kate Racing op zijn Yamaha YZF-R6 met oranje livery zijn droom waar.

Glenn van Straalen Pata Yamaha Ten Kate Racing World Supersport podium win


De tweede World Supersport race op het TT Circuit Assen ging zondagmiddag letterlijk in half natte / half droge omstandigheden van start. De coureurs stonden op slicks en in het eerst gedeelte van het circuit was het droog, echter viel op het tweede gedeelte al regen. De regenbui verspreidde zich gauw over de hele baan waarna het noodzaak was om naar binnen te komen voor regenbanden.

Dat deden Glenn van Straalen en zijn team perfect waarna de Nederlander zich weer door het veld heen moest knokken. De 23-jarige coureur was duidelijk het sterkst in deze regenachtige omstandigheden en met vier ronden te gaan nam hij de leiding over. De spanning was niet alleen bij Van Straalen maar ook het team en de vele fans op de tribune om te snijden. Uiteindelijk bleef Van Straalen foutloos en kwam hij voor het eerst in zijn carrière als winnaar over de streep in een World Supersport race, een droom die uitkomt voor zowel de Nederlander als het Pata Yamaha Ten Kate Racing team.

Stefano Manzi volgde een andere strategie en die pakte uiteindelijk niet goed uit. De Italiaan wist de race uit te rijden maar scoorde geen punten, ondanks dat staat hij nog tweede in het kampioenschap met slechts één punt achterstand op de WK leider.

Pata Yamaha Ten Kate Racing World Supersport


Glenn van Straalen – P1: “Om hier in Assen een race te winnen is als een droom die uitkomt. Toen het tijdens de race harder begon te regenen besloot ik de jongens voor me te volgen om een pitstop te maken. In de natte omstandigheden voelde ik me erg sterk en had ik een geweldig ritme. Mijn rondetijden waren goed en beetje bij beetje kon ik het gat dichten. Het voelde ongelooflijk om te zien hoe dat gat kleiner werd en vervolgens weer groter toen ik de leiding wist over te nemen. Op de motor dacht ik er veel over na of die eerste overwinning er vandaag eindelijk zou komen."

"Ik probeerde me te concentreren op de race en uiteindelijk lukte het me om als eerste over de finish te komen. Het is geweldig om het hier in Assen te doen met de oranje kleuren, het voelt fantastisch. Ook om het als Nederlander met een Nederlands team te doen is ongelooflijk, ik ben zo dankbaar voor de steun van het team en iedereen om me heen. Vandaag is mijn droom uitgekomen.”

Stefano Manzi – P21: “Het was heel moeilijk vandaag om de omstandigheden in te schatten, het hele weekend was zeer wisselvallig. Het is heel zonde dat we vandaag niet hebben gescoord en daar baal ik ook van, maar het is zoals het is. Ik wil Glenn en het team feliciteren met hun thuisoverwinning, in Misano gaan we de strijd weer aan.”

Kervin Bos – Pata Yamaha Ten Kate Racing teammanager: “We hebben vandaag een stukje geschiedenis van de Nederlandse motorsport gezien met de eerste World Supersport overwinning van Glenn van Straalen. Om het als Nederlands team met een Nederlandse rijder in Assen te doen is voor ons de droom waar het allemaal mee begon. We zijn dit traject ingegaan met veel Nederlandse bedrijven, sponsoren en partners van Glenn om dit waar te maken en hij doet het al in zijn derde wedstrijd. Hij heeft zijn hoofd koel gehouden, op het juiste moment besloten om naar binnen te komen en het team heeft de strategie perfect uitgevoerd. Ik denk dat het voor Glenn ook een jongensdroom is om je thuisrace hier te winnen. We zijn ontzettend blij en trots.”

De volgende ronde van het FIM Supersport World Championship vindt pas in het weekend van 14 t/m 16 juni plaats op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS